Συνεχίζεται το διπλωματικό «μπρα-ντε-φερ» για την εκτόνωση της ρωσο-ουκρανικής κρίσης. Μετά τη συνάντηση Μακρόν-Πούτιν στη Μόσχα, από την οποία φαίνεται να προέκυψε μια βάση διαπραγμάτευσης, ο Γάλλος πρόεδρος συναντήθηκε με τον Ουκρανό ομόλογό του στο Κίεβο, όπου επεσήμανε τη σπουδαιότητα της ειρηνευτικής συμφωνίας του Μινσκ το 2014. Στο Βερολίνο, οι ηγέτες Γερμανίας, Γαλλίας και Πολωνίας είχαν συνομιλίες, με στόχο – όπως δήλωσαν – την αποτροπή ενός πολέμου στην Ευρώπη.
Η Ρωσία διεμήνυσε πως το αίτημα που φέρεται να υπέβαλε η Ουκρανία για προμήθεια συστημάτων αντιαεροπορικών πυραύλων THAAD από τις ΗΠΑ συνιστά «πρόκληση» και προειδοποίησε ότι αν εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο τέτοιων προμηθειών, θα είναι ένα εμπόδιο για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ σχολιάζοντας την πληροφορία σε ρωσικά ΜΜΕ για το αίτημα του Κιέβου, τόνισε ότι αν η Ουάσινγκτον εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να παράσχει τέτοια συστήματα, αυτό θα μείωνε τις πιθανότητες μιας πολιτικής διπλωματικής επίλυσης της αντιπαράθεσης για την Ουκρανία.
Ένας άλλος υφυπουργός Εξωτερικών, ο Αλεξάντερ Πανκίν είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, πως η Μόσχα ελπίζει πως οι εντάσεις για την Ουκρανία και τις απαιτήσεις ασφαλείας της Ρωσίας από τη Δύση θα επιλυθούν με διπλωματικό τρόπο.
Η Ολλανδία θα αυξήσει σε 350 τους στρατιώτες της που συμμετέχουν σε διεθνή ομάδα μάχης του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, ενώ ο Λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα δήλωσε πως θα ζητήσει από τις ΗΠΑ να σταθμεύσουν μόνιμα στρατεύματα στη χώρα του προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια.
Εν τω μεταξύ, το βουλγαρικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως η Ισπανία θα στείλει τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη και 130 στρατιώτες στη Βουλγαρία αυτή την εβδομάδα για επιχειρήσεις αστυνόμευσης του εναέριου χώρου.
Στρατιωτικά γυμνάσια από τις νατοϊκές δυνάμεις – με τη συμμετοχή και Βρετανών στρατιωτών – πραγματοποιήθηκαν στην Εσθονία.
Φρεγάτες του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού πέρασαν τα στενά του Βοσπόρου για να λάβουν μέρος σε ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα. Η Μόσχα συνεχίζει την επίδειξη δύναμης, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διπλωματικές προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.
Συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ θα έχει την Πέμπτη στη Μόσχα η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, η οποία απηύθυνε έκκληση στη Ρωσία για αποκλιμάκωση.
Η Ρωσία ζήτησε από τη Βρετανία να εγκαταλείψει τη ρητορική των κυρώσεων, ενόψει της επίσκεψης των Βρετανών υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, Μπεν Ουάλας και Λιζ Τρας στη Μόσχα, προειδοποιώντας ότι σε αντίθεση περίπτωση οι συναντήσεις που θα έχουν θα είναι σύντομες.
Ο Ρώσος πρεσβευτής στο Λονδίνο Αντρέι Κελίν δήλωσε ότι η Μόσχα ενδιαφέρεται να έχει συζητήσεις με τη Βρετανία, εφόσον αυτή έχει να καταθέσει εποικοδομητικές προτάσεις που απαντούν στις ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλειά της, όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS. «Αν έρχονται στη Ρωσία για να μας απειλήσουν και πάλι με κυρώσεις, τότε είναι μάλλον ανώφελο: διαβάζουμε τα πάντα, βλέπουμε τα πάντα, γνωρίζουμε και ακούμε. Σε αυτή την περίπτωση ο διάλογος με τη Μόσχα θα είναι μάλλον αρκετά σύντομος», σημείωσε.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Εμανουέλ Μακρόν, ζήτησε απτές αποδείξεις ότι η Μόσχα δεν θα υποδαυλίσει περαιτέρω την ένταση, δέσμευση που ανακοίνωσε ότι απέσπασε από τον Βλαντίμιρ Πούτιν ο Γάλλος πρόεδρος.
«Γενικά, δεν εμπιστεύομαι τα λόγια. Γι’ αυτό, πιστεύω ότι κάθε πολιτικός πρέπει να δείχνει την ειλικρίνειά του με συγκεκριμένες πράξεις. Στην περίπτωσή μας, αυτές οι πράξεις αφορούν στην αποκλιμάκωση» σημείωσε ο Β. Ζελένσκι.
Ο διπλωματικός μαραθώνιος στον οποίο έχει επιδοθεί το Παρίσι συνεχίστηκε. Μετά τη Μόσχα και το Κίεβο, ο Εμανουέλ Μακρόν μετέβη στο Βερολίνο, όπου είχε συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Η αποφυγή ενός πολέμου μέσω της διπλωματικής οδού είναι το ζητούμενο και για τους δύο ηγέτες.
«Είμαστε όλοι ενωμένοι σε ένα στόχο: να διατηρήσουμε την ειρήνη στην Ευρώπη με τη διπλωματία και να στείλουμε ξεκάθαρα μηνύματα πως είμαστε ενωμένοι και έτοιμοι να δράσουμε από κοινού» υπογράμμισε ο Όλαφ Σολτς.
«Η επανέναρξη του διαλόγου και η ανάληψη της ευθύνης από όλες τις πλευρές, όπως ειπώθηκε από τους προέδρους Πούτιν και Ζελένσκι, είναι ο μόνος τρόπος που θα μας επιτρέψει να διατηρήσουμε την ειρήνη στην Ουκρανία. Και προς αυτή την κατεύθυνση, αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για να συνεχίσουμε τη δουλειά μας» τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως θα υπάρξει και νέα συνομιλία Μπάιντεν-Μακρόν.
«Θα έλεγα πως στηρίζουμε και θεωρούμε ενθαρρυντικές οποιεσδήποτε διπλωματικές προσπάθειες. Δεν γνωρίζουμε ακόμη τι θα κάνει ο πρόεδρος Πούτιν. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τι θα κάνει η Ρωσία στη συνέχεια» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκη.
Τηλεφωνική συνομιλία για το ρωσο-ουκρανικό είχε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Στη Σλοβακία, τα αίματα άναψαν στο κοινοβούλιο στη διάρκεια συζήτησης για τη νέα αμυντική συμφωνία της χώρας με τις ΗΠΑ. Βουλευτές που τάσσονται εναντίον της συμφωνίας τράβηξαν από τα χέρια τη σημαία της Ουκρανίας που κρατούσαν συνάδελφοι τους και η κατάσταση προς στιγμήν ξέφυγε.
Πηγή: ΕΡΤ/ Ρίτσα Καστάνη, Reuters, The Associated Press, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος