Διμερής συνάντηση Μελόνι-Ερντογάν στις 20-21 Ιανουαρίου στην Τουρκία

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Με την Ιταλία να προεδρεύει την G7 φέτος, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι έχει κάθε λόγο να βρίσκεται επί ποδός για να διαμορφώσει στρατηγικές συμμαχίες όσον αφορά διάφορα θέματα που απασχολούν το belpaese.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Μελόνι αναμένεται να επισκεφθεί τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν το Σαββατοκύριακο 20-21/01.

Με την τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών να χρονολογείται πριν από ένα περίπου μήνα στην COP28 στο Ντουμπάι, η εν λόγω επίσκεψη της Μελόνι φέρει πολλαπλό, σύνθετο χαρακτήρα. Αυτό, ειδικά ύστερα από το ‘διπλωματικό ατύχημα’ που προκάλεσε ο Μάριο Ντράγκι το 2021, αποκαλώντας τότε τον Τούρκο πρόεδρο ‘δικτάτορα’.

Όπως σημειώνει η Ιταλική La Repubblica “η αποστολή δεν πρέπει να υποτιμάται” εφόσον “ο Ερντογάν έχει λάβει πολύ σκληρές θέσεις ενάντια στο Ισραήλ, αλλά είναι επίσης το κέντρο βάρους των ισορροπιών στη Μέση Ανατολή”.

Πέρα από το γεγονός πως οι δύο χώρες θα φιλοξενήσουν από κοινού το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου (EURO 2032), η Τουρκία έχει στρατηγικό ρόλο σε διάφορους φακέλους γεωπολιτικού ενδιαφέροντος, όπως την ουδέτερη στάση της στα πλαίσια της Ρωσο-ουκρανικής σύρραξης αλλά και το καυτό θέμα της Λιβύης.

Στην χώρα της Βόρειας Αφρικής η Τουρκία είναι πλέον πρωταρχικός παίκτης. Η Λιβύη, εκτός από το να είναι χώρα-κλειδί για τις αναχωρήσεις μεταναστών προς την Ιταλία, είναι και σημαντική όσον αφορά το κεφάλαιο ‘ενέργεια’. Οι δύο μαζί είναι οι κύριοι πυλώνες του σχεδίου-ορόσημο της Μελόνι – το περίφημο ‘Σχέδιο Ματέι’ για την ανάπτυξη των χωρών της Αφρικής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος