Mario Draghi: Ο Ερντογάν είναι ένας δικτάτορας – Από την Ελλάδα έχουμε να μάθουμε πολλά για άνοιγμα τουρισμού

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Σήμερα αργά το απόγευμα ο Mario Draghi παραχώρησε συνέντευξη τύπου στο Palazzo Chigi. Ο Ιταλός πρωθυπουργός απάντησε στις ερωτήσεις των εκπροσώπων Τύπου εφ όλης της ύλης για περίπου μία ώρα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το επικρατέστερο θέμα ήταν η εμβολιαστική εκστρατεία ενόψει των νέων ανακοινώσεων του ΕΟΦ αλλά και των εγχώριων Υγειονομικών Φορέων. Μάλιστα στην συνέντευξη τύπου παραβρέθηκε και ο κ. Locatelli, Πρόεδρος του Ανωτάτου Ινστιτούτου Υγείας της Ιταλίας, ο οποίος και απάντησε σε σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Μιλώντας για την προτεραιότητα κάποιων επαγγελματικών ομάδων αλλά και στον εμβολιασμό μέσω γνωριμιών, ο Draghi σχολίασε καυστικά «Με ποια συνείδηση ​​οι άνθρωποι παρακάμπτουν τη λίστα γνωρίζοντας ότι αφήνουν τους άνω των 75 ή τους ευάλωτους ανθρώπους σε πραγματικό κίνδυνο θανάτου;» 

Σχετικά με το εμβολιαστικό σχέδιο, ο Draghi δήλωσε πως «Οι δόσεις του Απριλίου αρκούν για να εμβολιάσουν ολόκληρο τον πληθυσμό άνω των 80 όπως και τους περισσότερους άνω των 75 ετών».

«Η διαθεσιμότητα των εμβολίων δεν έχει μειωθεί, οι αριθμοί είναι όπως πριν από το Πάσχα, και αυξάνεται σύμφωνα με την αναμενόμενη τάση. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι στόχοι επιτυγχάνονται», δήλωσε ο πρωθυπουργός Draghi.

Όσον αφορά την πρόσφατη υπόθεση των εμβολίων της AstraZeneca: «Στα δεδομένα, η κατάρρευση της εμπιστοσύνης στην AstraZeneca φαίνεται λιγότερο από ότι θα περίμενε κανείς. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε ένα καθησυχαστικό μήνυμα, το οποίο δίνεται με μεγάλη σοβαρότητα, συμμετοχή, κατανόηση. Έχω εμβολιαστεί κι εγώ όπως και η γυναίκα μου με αυτό».

Ο Mario Draghi επικεντρώθηκε και στο άνοιγμα της τουριστικής περιόδου, για την οποία είπε πως «λείπει η ημερομηνία. Ο (Υπουργός) Garavaglia λέει τον Ιούνιο. Ας ελπίσουμε, ίσως ακόμη πιο γρήγορα» αν και τόνισε πως το άνοιγμα «εξαρτάται από την πρόοδο των λοιμώξεων και των εμβολίων».

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η Ιταλία έχει πολλά να μάθει από την Ελλάδα και την Ισπανία (αναφερόμενος στην ετοιμασία των δύο χωρών στο υποδοχή Αμερικανών τουριστών). Πρέπει να εργαστούμε αμέσως για να καλωσορίσουμε τους τουρίστες με εμβολιαστικά διαβατήρια».

Επίσης, μιλώντας για την επίσκεψή του στην Λιβύη, ο Draghi μίλησε και για τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη ο οποίος βρέθηκε την ίδια ημερομηνία στην Τρίπολη για το εκ νέου άνοιγμα της Ελληνικής Πρεσβείας. 

Αναφερόμενος και στο sofagate και στην υπόθεση με την Πρόεδρος Von der Leyen, ο Draghi τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν συμμερίζομαι τη συμπεριφορά του Ερντογάν προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen. Δεν συμφωνώ καθόλου με τον Ερντογάν, πιστεύω ότι δεν ήταν κατάλληλη συμπεριφορά, λυπήθηκα πάρα πολύ για την ταπείνωση που υπέστη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.»

Ο Πρωθυπουργός Draghi χρησιμοποίησε σκληρές λέξεις κατά του Ερντογάν, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Με αυτούς τους – να τους ονομάσουμε για αυτό που είναι – δικτάτορες, τους οποίους όμως χρειαζόμαστε, για να συνεργαστούμε πρέπει κανείς να είναι ειλικρινής στο να εκφράζει τις διαφορετικές απόψεις και συμπεριφορές του σχετικά με την κοινωνία, όπως επίσης να είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της χώρας. Πιστεύω πως πρέπει να βρεθεί η σωστή ισορροπία».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος