Αγώνας δρόμου στην Ευρώπη για την αποφυγή χειμώνων ενεργειακής φτώχειας – Η επιβολή πλαφόν στο επίκεντρο

Ολοταχώς προς την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου κινούνται τα κράτη μέλη της ΕΕ με τις τιμές στην ενέργεια σε ράλι ανόδου, καθώς οι μέρες μετρούν αντίστροφα για τη νέα διακοπή λειτουργίας του αγωγού Nord Stream στις 31 του μηνός για τριήμερες εργασίες “συντήρησης”. Υπενθυμίζεται ότι ο Nord Stream λειτουργεί ήδη μόνο στο 20% της δυναμικότητάς του.

“Πρέπει να διορθώσουμε την αγορά ενέργειας. Η λύση σε επίπεδο ΕΕ είναι μακράν η καλύτερη που έχουμε” δήλωσε η τσεχική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ανακοινώνοντας την έκτακτη συνάντηση η οποία θα εξετάσει προτάσεις όπως το πλαφόν στην τιμή του αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε πως ετοιμάζει “έκτακτη παρέμβαση και διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας”. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η πλήρης μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να γίνει σωστά και, από τεχνικής άποψης, στις αρχές του επόμενου έτους και πως η τιμή του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος πρέπει να αποσυνδεθούν μεταξύ τους.

Η δραματική αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας δείχνει ξεκάθαρα τα όρια της υφιστάμενης λειτουργίας της αγοράς, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Αυστρία, Γερμανία και Βέλγιο ζητούν την άμεση την άμεση αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Με το σκεπτικό ότι έτσι θα δοθεί δυνατότητα να μπουν στο σύστημα οι φθηνότερες κατά πολύ ΑΠΕ χαμηλώνοντας το κόστος για τους καταναλωτές.

Το Βέλγιο, ενόψει της συνόδου των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας, προειδοποιεί ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την επιβολή πλαφόν στις τιμές ενέργειας, κάνοντας λόγο για “πέντε έως δέκα τρομερούς χειμώνες” για την ΕΕ, εάν δεν γίνει τίποτα για τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου.

Η Ιταλία ζητά οι χώρες της ΕΕ να συμφωνήσουν ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου που εισάγουν από τη Ρωσία.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρομπερτ Χαμπεκ σήμερα έστειλε γραπτό μήνυμα στους Ευρωπαίους υπουργούς Ενέργειας ενημερώνοντας τους ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να εξετάσει το πλαφόν στις τιμές του αερίου.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρομπερτ Χαμπεκ έστειλε γραπτό μήνυμα στους Ευρωπαίους υπουργούς Ενέργειας ενημερώνοντας τους ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να εξετάσει το πλαφόν στις τιμές του αερίου.

«Η διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου έχει αναφερθεί σε τηλεοπτικές εκπομπές και πολιτικές ομιλίες ως πιθανότητα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Δεν αποτελεί πιθανότητα, αλλά πικρή πραγματικότητα. Είναι η πικρή πραγματικότητα» είπε.

Την ίδια ώρα, η ρωσική Gazprom ενημέρωσε τη γαλλική εταιρεία κοινής ωφελείας Engie για μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου από την ερχόμενη Τρίτη, επικαλούμενη διαφωνία μεταξύ των μερών σχετικά με την εφαρμογή ορισμένων συμβάσεων.

Ο πρόεδρος Μακρόν συγκαλεί  το συμβούλιο ασφάλειας για το ενεργειακό πρόβλημα την Παρασκευή, ενώ η Γαλλίδα πρωθυπουργός ζήτησε από τις επιχειρήσεις να καταρτίσουν σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας γιατί διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωπες με πιθανή επιβολή δελτίου τον χειμώνα. «Η πρώτη πρόκληση είναι εδώ. Η Ρωσία έχει ήδη σταματήσει τις περισσότερες παραδόσεις της στην Ευρώπη. Κι εάν πρόκειται να σταματήσει τελείως της εξαγωγές της, ξέρουμε ότι η Ευρώπη θα ξεμείνει από φυσικό αέριο τον χειμώνα» δηλώνει.

Η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν ήδη συμπιέσει τα τιμολόγια του φυσικού αερίου, ενώ η Γαλλία έχει περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, με τον εκπρόσωπό της να δηλώνει πάντως ότι αυτό δε μπορεί να διατηρηθεί για πάντα.

Η Ουγγαρία διαχωρίζει απόλυτα της θέση της, δηλώνοντας, εμπράκτως, την πίστη της στη Ρωσία, έχοντας ήδη συμφωνήσει να πάρει μεγάλες ποσότητες αερίου.

Ακόμη και στο καλύτερο σενάριο, οι περικοπές και η εξοικονόμηση ενέργειας βρίσκονται πάνω στο τραπέζι για όλες τις χώρες της Ευρώπης παρά το γεγονός ότι κάποιες χώρες, όπως η Γερμανία γεμίζουν τις αποθήκες τους με ταχείς ρυθμούς.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Ένωση δρομολογεί επίτευξη του στόχου πλήρωσης των αποθηκών φυσικού αερίου δύο μήνες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Στόχος να καλυφθούν τα αποθεματικά έως και 80% μέχρι τον Νοέμβριο.

Την ίδια ώρα, ο οίκος αξιολόγησης Φιτς εκτιμά ότι σε περίπτωση διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου,  Αυστρία, Γερμανία και Ιταλία είναι οι πιο ευάλωτες χώρες της Δυτικής Ευρώπης ενώ μέτρια θεωρείται η έκθεση της Ελλάδας.

Στη Βρετανία, πάντως, οι ιδιοκτήτες των παμπ ζητούν μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση για να μην βάλουν λουκέτο. Όπως υποστηρίζουν έξι από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου ζυθοποιίας οι λογαριασμοί έχουν τριπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες λόγω της μεγάλης αύξησης του κόστους διαβίωσης.

Kι ενώ Δανία και η Γερμανία προχωρούν τα σχέδια τους για την κατασκευή του πρώτου ενεργειακού νησιού στη Μπόρνχολμ στη Βαλτική Θάλασσα, δυσοίωνη είναι η πρόβλεψη του διευθύνοντος συμβούλου της SHELL Μπεν Βαν Μπέρντεν για την ενεργειακή κρίση. Όπως εκτιμά, η Ευρώπη μπορεί να είναι αντιμέτωπη με την έλλειψη φυσικού αερίου για αρκετούς ακόμη χειμώνες, τονίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για ένα μέλλον χωρίς ρωσικές προμήθειες.

Την ίδια ώρα η Ρωσία σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας(ΙΕΑ), Φατίχ Μπιρόλ, είναι πιθανόν να αυξήσει τις καύσεις φυσικού αερίου στους επόμενους μήνες καθώς οι δεξαμενές αποθήκευσης φυσικού αερίου της χώρας γεμίζουν.

Πηγή ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος