ΕΕ: Στις 9 Σεπτεμβρίου η έκτακτη σύνοδος των υπ. Ενέργειας – Θα εξετάσει προτάσεις και για πλαφόν στην τιμή του αερίου

Array

Η ενεργειακή κρίση που ταλανίζει την Ευρώπη απειλεί τις ευρωπαϊκές οικονομίες, φέρνοντας όλο και πιο κοντά την ανάγκη επιβολής πλαφόν σε ηλεκτρικό και φυσικό αέριο, λίγο πριν την έλευση ενός δύσκολου χειμώνα με τα νοικοκυριά στη γηραιά ήπειρο να “στενάζουν” από τις ιλιγγιώδεις τιμές στην ενέργεια. Η Τσεχία, που προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάλεσε νωρίτερα τους υπουργούς Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε έκτακτη σύνοδο στις 9 Σεπτεμβρίου η οποία θα εξετάσει προτάσεις όπως ένα πλαφόν στην τιμή του αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει «έκτακτη παρέμβαση και μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας».

Το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου εξετάζoυν οι Σοσιαλδημοκράτες της Γερμανίας. Όπως μεταδίδει το Reuters, το νέο σχέδιο που καταρτίζει το κυβερνών κόμμα για να βοηθήσει τους πολίτες να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές ενέργειας, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μειωμένο εισιτήριο για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, επίδομα στέγασης, που περιλαμβάνει έξοδα θέρμανσης, καθώς και προστασία των ενοικιαστών από την έξωση.

Κι ενώ η Γερμανία παλεύει να διασφαλίσει τα ενεργειακά της αποθέματα μετά τη δραστική μείωση των παραδόσεων του ρωσικού φυσικού αερίου, η υπουργός Εξωτερικών τάσσεται κατά της παράτασης λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών, οι οποίοι έχουν προγραμματιστεί να κλείσουν οριστικά στο τέλος του έτους. «Την τελευταία δεκαετία έχουμε πληρώσει πολλά δισεκατομμύρια στη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας και το να ανατρέψουμε τώρα αυτή τη διαδικασία θα ήταν παραφροσύνη και θα κόστιζε ακόμη περισσότερο» τόνισε η Αναλένα Μπέρμποκ.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στο Βερολίνο, Γιώργο Παππά, οι αποθήκες φυσικού αερίου της Γερμανίας γεμίζουν γρηγορότερα από ό,τι αναμενόταν. Παρότι η Μόσχα έκλεισε τη στρόφιγγα ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας υπολογίζειότι θα πιάσει τους στόχους πληρότητας τους επόμενος μήνες για να βγει ο φετινός δύσκολος χειμώνας. Επίσης, η γερμανική κυβέρνηση θέλει να αποσυνδέσει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας από την αγορά φυσικού αέριου. Ο φιλελεύθερος υπουργός Οικονομικών μάλιστα πιέζει τη γερμανική κυβέρνηση να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν στη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας καταρχήν στη Γερμανία. Υπέρ του πλαφόν στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας τάσσεται πλέον ο καγκελάριος της Αυστρίας ο οποίος θέλει ένα ανώτατο όριο σε όλη την ΕΕ στις ανεπίτρεπτες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας όπως τις χαρακτήρισε δήλωση του γραφείου του στη Βιέννη. Η Αυστρία αντιδρούσε στο πλαφόν και τώρα κάνει στροφή.

Εχοντας μπροστά τους ένα σκληρό χειμώνα, δεκάδες οδηγοί περιμένουν έως και τρεις ημέρες στην ουρά για να αγοράσουν καύσιμα στην Πολωνία, καθώς οι σοβαρές ελλείψεις και η άνοδος των τιμών εντείνουν το κλίμα ανησυχίας για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Όπως αναφέρει Πολωνός πολίτης στην κάμερα: «κατασκηνώνουμε, κοιμόμαστε στο αυτοκίνητο, τρώμε μέσα σε αυτό. Δεν υπάρχει κανένα μαγαζί εδώ.. Θυμάμαι τις εποχές της Λαϊκής Δημοκρατίας της Πολωνίας και την εποχή του κομμουνισμού, αλλά δεν περίμενα ότι θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε σε κάτι χειρότερο».

Στη Βρετανία, ο μέσος λογαριασμός φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος θα αυξηθεί από τις 1.970 στερλίνες στις τρεισίμιση χιλιάδες ετησίως, γεγονός που θα έχει αντίκτυπο σε πάνω από 50 εκατομμύρια κατοίκους.

Σε άρθρο του, o απερχόμενος πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον παραδέχεται ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι: «ο πόλεμος του Πούτιν επιβαρύνει τους Βρετανούς καταναλωτές. Γι’ αυτόν τον λόγο οι λογαριασμοί ρεύματος έχουν διπλασιαστεί. Φοβάμαι ότι ο Πούτιν το ξέρει. Του αρέσει αυτό. Και θέλει να μας αναγκάσει να κάνουμε πίσω».

Το Βέλγιο πάντως, ενόψει της συνόδου των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας, προειδοποιεί ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την επιβολή πλαφόν στις τιμές ενέργειας, η χώρα θα προχωρήσει σε μονομερείς αποφάσεις.

Στην Αλγερία στρέφεται για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης το Παρίσι με τον πρόεδρο Μακρόν να συζητά κατά την επίσκεψή του στη χώρα την αύξηση παροχής αλγερινού φυσικού αερίου στη Γαλλία κατά 50%, όπως μεταδίδουν γαλλικά μέσα ενημέρωσης. Για την άυξηση των τιμών ενέργειας απο τις αρχές του 2023 προειδοποιεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Επανέρχεται η ελληνική πρόταση για επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο

Μικρή ανάσα στις τιμές του φυσικού αερίου, που αυτή την ώρα καταγράφουν πτώση στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ. Σήμερα η τιμή παραμένει πάνω από τα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ νωρίτερα υπήρξε υποχώρηση και πιο κάτω από αυτό το επίπεδο, μετά από άλμα σχεδόν 40% την περασμένη εβδομάδα. Πολλοί αναλυτές αποδίδουν τη μικρή πτώση στο γεγονός ότι νωρίτερα η Γερμανία ανακοίνωσε ότι οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου της πρόκειται να είναι γεμάτες 85% τον επόμενο μήνα, νωρίτερα από τον στόχο του Οκτωβρίου. Να σημειωθεί ότι η ρωσική Gazprom πρόκειται να σταματήσει τις παραδόσεις στην Ευρώπη μέσω του Nord Stream από την Τετάρτη και για τρεις ημέρες, έχοντας ήδη μειώσει τις ροές μέσω του αγωγού σε περίπου 20%. Παράλληλα επανέρχεται στο τραπέζι η πρόταση που είχε κατατεθεί και από την ελληνική πλευρά στις αρχές της άνοιξης για την επιβολή ενός πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Σε τεχνικό επίπεδο γίνονται διαβουλεύσεις αυτήν την περίοδο με την ελληνική πλευρά να παρουσιάζει για μια ακόμα φορά την πρότασή της.

Συνάντηση Σολτς και Σάντσεθ αύριο Τρίτη στη Γερμανία με θέμα τον ενεργειακό εφοδιασμό

Η Μονκλόα θεωρεί πολύ σημαντική τη στήριξη της Γερμανίας για την ολοκλήρωση του αγωγού φυσικού αερίου MidCat που διασχίζει τα Πυρηναία. Ο Γερμανός καγκελάριος έχει υπερασπιστεί δημοσίως την προώθηση των διασυνδέσεων φυσικού αερίου από την Ισπανία μέσω των Πυρηναίων, μια σύνδεση που η ισπανική κυβέρνηση απαιτεί εδώ και χρόνια, αλλά που συγκρούεται με την απροθυμία της Γαλλίας η οποία θεωρεί ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για την ολοκλήρωση του αγωγού που η κατασκευή του διεκόπη το 2019.

Αύριο Τρίτη ο Ισπανός πρωθυπουργός θα παραστεί στο Meseberg , 70 χιλ. από το Βερολίνο, ως προσκεκλημένος του Ολαφ Σολτς στην έκτακτη συνεδρίαση της γερμανικής κυβέρνησης. Όπως αναφέρει η Μονκλόα το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο θα συζητήσει θέματα στρατηγικής εθνικής ασφάλειας και τα προβλήματα εφοδιασμού σε ενέργεια που προκύπτουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Σάντσεθ θα βρίσκεται εκεί την πρώτη ημέρα για να αναλύσει από κοινού ζητήματα που σχετίζονται με τον ενεργειακό εφοδιασμό αλλά κυρίως για να ζητήσει τη βοήθεια του Σολτς ώστε να πείσει τον Μακρόν.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή η διασύνδεση θα τροφοδοτήσει την κεντρική Ευρώπη με φυσικό αέριο μέσω Ισπανίας, αποτελεί μέρος των σχεδίων της Κομισιόν και θα λάβει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Επιπλέον η Ισπανία με την μεγαλύτερη αποθηκευτική ικανότητα σε φυσικό αέριο στην Ευρώπη (διαθέτει 7 μονάδες επαναεριοποίησης) επιχειρεί να πρωτοστατήσει στην επανεριοποίηση φυσικού αερίου και να τροφοδοτεί την κεντρική Ευρώπη. Ωστόσο αν όλα ναυαγήσουν η Ισπανία διαθέτει και σχέδιο Β που σημαίνει ενεργειακή σύνδεση Ισπανίας και Ιταλίας με αγωγό από τη Βαρκελώνη στο Λιβόρνο.

Ανταπόκρισεις: Γιώργος Παππάς – Δώρα Μακρή,Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου,  Επιμέλεια: Ευγενία Μυρίδου

Σχετικό Άρθρο: Ενεργειακό τσουνάμι στην Ευρώπη: Τα σχέδια Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας για να μπει «φρένο»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος