Τρ. Καρατράντος: Η Ρωσία έχει εγκλωβιστεί στον πόλεμο – Δεν έχει πολλές επιλογές εξόδου

Όσοι θεωρούσαν ότι η Ρωσία θα έχει μια εύκολη νίκη, διαψεύστηκαν παταγωδώς. Η Ουκρανία άντεξε και πέρασε και σε μια επιτυχημένη αντεπίθεση που δημιούργησε τα δεδομένα που παραμένουν

Aναβιώνει ο «ψυχρός πόλεμος» έναν χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο Τριαντάφυλλος Καρατράντος, διδάκτορ Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών, μίλησε στην ΕΡΤ για τις επόμενες κινήσεις των βασικών πρωταγωνιστών,Πούτιν και Ζελένσκι, την στάση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αλλά και τον ανησυχητικό ρόλο της Κίνας. Και όπως τόνισε η Ρωσία που έχει ένα τεράστιο πυρηνικό οπλοστάσιο αισθάνεται ότι έχει εγκλωβιστεί στον πόλεμο που η ίδια προκαλέσε και οι επιλογές της πλέον δεν είναι πολλές.

«Οι περισσότεροι που δεν περίμεναν τη διάρκεια που έχει συγκεκριμένος πόλεμος δεν την περίμεναν γιατί θεωρούσαν ότι η Ρωσία θα έχει μια εύκολη νίκη, κάτι που διαψεύστηκε παταγωδώς. Η Ουκρανία άντεξε την επίθεση και, μάλιστα, το καλοκαίρι πέρασε και σε μια επιτυχημένη αντεπίθεση που δημιούργησε τα δεδομένα που παραμένουν αυτή την περίοδο, καθώς ο βαρύς χειμώνας της περιοχής δυσκολεύει την διεξαγωγή επιχειρήσεων» δήλωσε ο κ. Καρατράντος.

Εξηγώντας στην σκληρή στάση που ο κράταει ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι «είναι αναμενόμενο ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν και η Ρωσία θα επέμενε στην εισβολή που οδήγησε στον πόλεμο, καθώς έχει εγκλωβιστεί σε ένα συγκεκριμένο αφήγημα».

Σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στη Μόσχα υπάρχει ένα απολυταρχικό καθεστώς που βασίζεται στην αίσθηση της απόλυτης ισχύος.

Το απολυταρχικό καθεστώς Πούτιν

«Οτιδήποτε κλονίζει την αίσθηση του απόλυτου ηγέτη δημιουργεί τριγμούς. Το σύστημα εξουσίας στη Ρωσία βασίζεται σε μια πολύ μικρή κάστα ανθρώπων που ελέγχουν το στρατό, τις πληροφορίες και τους λεγόμενους ολιγάρχες. Άρα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν που επιβάλλει την πολιτική του και στο εσωτερικό και προσπαθεί να το επιβάλει και στην Ουκρανία, βασίζεται σε αυτό το πλαίσιο ότι δεν μπορεί να αποτύχει», σημείωσε.

Εξηγώντας στην τακτική του Πούτιν υποστήριξε ότι «προσπαθεί να χτίσει μια ιδεολογική βάση στο γιατί έκανε την εισβολή στην Ουκρανία. Ο Πούτιν είπε ότι έκανε έναν αμυντικό επί της ουσίας πόλεμο ενάντια στη Δύση, η οποία επιτέθηκε στη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας. Αυτό είναι μια πλήρης αντιστροφή της πραγματικότητας. Παράλληλα, όταν έχεις μια τέτοια πρόσληψη και ένα τέτοιο αφήγημα, τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα για να μπορέσεις να ζυγίσεις με όρους κόστους – οφέλους που θα μπορούσε να σε οδηγήσει στο να αντιληφθείς που μπορεί να φτάσει η δυνατότητα σου».

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Καρατράντος για την στήριξη που παρέχει η Δύση στην Ουκρανία τόνισε ότι πλέον έχουμε δύο τελείως διαφορετικές προσεγγίσεις και στόχους από τις δύο πλευρές.

«Από τη μία πλευρά η Ουκρανία, με την υποστήριξη της Δύσης, και ήταν εξαιρετικά σημαντική και συμβολικά, αλλά και κυριολεκτικά η επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα την στιγμή ήρθε γιατί αφορά το να παρουσιαστεί με τον πιο εμβληματικό τρόπο ότι η Δύση είναι ενωμένη, εξακολουθεί να είναι ενωμένη στην υποστήριξη της Ουκρανίας και θα την υποστηρίξει» σχολίασε ο δρ Ευρωπαϊκής Ασφάλειας.

Μιλώντας για το αφήγημα του επιτιθέμενου ανέλυσε ότι η Ρωσία θέλει να έχει τα μέγιστα δυνατά οφέλη σε επίπεδο εδάφους για να μπορέσει να πάει σε μια διαπραγμάτευση ώστε να παρουσιάσει ο Πούτιν ότι τελικά είχε κάποιο κέρδος. Αναφερόμενος στην σταδιακή αναδίπλωση του ρωσικού αφηγήματος μετά τη σθεναρή αντίσταση των Ουκρανών ο κ. Καρατράντος σημείωσε ότι «ξεκίνησε η εισβολή με ένα πολύ μαξιμαλιστικό πλαίσιο πλήρους κατάρρευσης της Ουκρανίας και είχε οδηγηθεί σε κουβέντες οι οποίες δίνουν μια διάσταση για ένα μέρος το οποίο έχει να κάνει με ρωσόφωνους, δηλαδή έχει κατεβάσει πάρα πολύ τον πήχη».

Και όπως είπε, Καθοριστικός παράγοντας στην εξέλιξη του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας θα έχει η ενίσχυση των Ουκρανών από τη Δύση με πιο βαρέα όπλα ή όπλα μεγάλου βεληνεκούς προκειμένου να συνεχίσουν την αντεπίθεση και να έχουν περισσότερες πιθανότητες να νικήσουν σ’ αυτόν τον πόλεμο.

Όσον αφορά την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων ο κ. Καρατράντος επισήμανε ότι δυστυχώς συνδέεται με δύο πράγματα: «Μία απολυταρχική εξουσία που ελέγχει ένα τεράστιο πυρηνικό οπλοστάσιο, όπως είναι η Ρωσία που αισθάνεται ότι έχει εγκλωβιστεί στον πόλεμο που η ίδια προκαλέσε και αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχουν πολλές επιλογές εξόδου από αυτή την κατάσταση».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος