«Οι Κινέζοι είναι οι μόνοι κερδισμένοι από την κόντρα Ρωσίας – Δύσης» – Τι λέει διεθνολόγος

«Εάν αποδυναμωθεί η Ρωσία και οι ΗΠΑ και η Δύση, οι Κινέζοι είναι οι μόνοι που θα κερδίσουν» εκτίμησε ο διεθνολόγος Δημοσθένης Δημόπουλος.

Μετά την κλιμάκωση των πυρηνικών απειλών από τον Πούτιν και την απάντηση από τη Δύση ο διεθνολόγος Δημοσθένης Δημόπουλος μίλησε στην ΕΡΤ για τα περιθώρια ειρηνευτικών διαδικασιών και συνομιλιών που έχουν στενέψει πολύ, χαρακτηρίζοντας το όλο σκηνικό ως μια μάχη εξουθένωσης μεταξύ όλων των εμπλεκομένων ένα χρόνο μετά ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Καμία από τις δύο πλευρές δεν είναι διατεθειμένη να καθίσει στο τραπέζι γιατί πιστεύουν ότι υπάρχει ακόμα δρόμος στο πεδίο της μάχης για να μπορέσει να αποκρυσταλλωθεί ακόμα περισσότερο η κατάσταση, για να μπορέσει ο καθένας να ζητήσει να πάρει αυτά που θέλει. Αυτήν τη στιγμή δεν κερδίζει κανείς αυτά που θέλει, οπότε ο πόλεμος, δυστυχώς κυρίως για τον ουκρανικό λαό, θα συνεχιστεί και παίρνει τώρα και μία άλλη μορφή» δήλωσε ο κ. Δημόπουλος.

Σύμφωνα με τον διεθνολόγο «είναι μια μάχη εξουθένωσης και όλοι περιμένουν να δουν ποιος θα εξουθενωθεί. Θα τερματίσει πρώτος. Οι Ρώσοι περιμένουν τους Ουκρανούς, οι Αμερικανοί περιμένουν τους Ρώσους και οι Κινέζοι περιμένουν όλους τους υπόλοιπους για να μπορέσουν αυτοί να αποκομίσουν τα περισσότερα οφέλη».

Σχολιάζοντας το ρόλο της Κίνας σε αυτό το ασταθές σκηνικό για την παγκόσμια ειρήνη ο κ. Δημόπουλος επισήμανε ότι «εάν αποδυναμωθεί η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Δύση, οι Κινέζοι είναι οι μόνοι που θα κερδίσουν γιατί θα έχουν πολύ πιο εύκολο δρόμο στα δικά τους σχέδια».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο ρόλο του που θα διαδραματίσει ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και στην επικείμενη «ομιλία ειρήνης» που αναμένεται να κάνει για την αρχιτεκτονική της ασφάλειας που επιθυμεί η Κίνα για την επόμενη μέρα παγκοσμίως.

«Ενδεχομένως αν η πρόταση αυτή απορριφθεί από τους Ουκρανούς και από τους Αμερικανούς, οι Κινέζοι να πούν ότι πλέον αρνηθήκατε να καθίσετε στο τραπέζι και εγώ μπορώ πλέον να δώσω οπλικά συστήματα στη Ρωσία, να δώσω πολεμοφόδια, να κάνω άλλες ενέργειες, αφού εσείς δεν είστε διατεθειμένοι να κάνετε ειρηνευτικές διαδικασίες» υποστήριξε ο διεθνολόγος μιλώντας με τη δημοσιογράφο Σταυρούλα Χριστοφιλέα

Πηγή: ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος