Θ. Τσακίρης για το πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα: Οι ποσότητες είναι πολύ μικρές – Η διαφορά δεν είναι ουσιαστική (video)

Ο Θεόδωρος Τσακίρης, αναπληρωτής καθ. Γεωπολιτικής & Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» για την εισαγωγή πετρελαίου από τη Βενεζουέλα στην Ευρώπη και το εάν αυτό αναμένεται να επηρεάσει τις τιμές των καυσίμων στα πρατήρια.

«Αυτό που κάνει η χώρα είναι μια προσπάθεια αφενώς να μειωθούν οι εξαγωγές του ρωσικού πετρελαίου προς την Ευρώπη, ιδιαίτερα αυτές που μεταφέρονται με δεξαμενόπλοια και ταυτόχρονα να υπάρξει μια προσπάθεια παρεμπόδισης της Ρωσίας στην προσπάθειά της να ανακατευθύνει τις ποσότητες αυτές στην Ασία, την Κίνα, την Ινδία, την Τουρκία και χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας», δήλωσε ο κ. Τσακίρης.

Και όπως είπε αυτό επιβάλλεται από το εμπάργκο της ΕΕ. Σχολιάζοντας τις νέες εξελίξεις για τη μείωση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης τόνισε ότι «οι ΗΠΑ προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας» και στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι ενέργειες με τη Βενεζουέλα και τον ΟΠΕΚ, από τον οποίο ζητούν να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου.

«Οι ποσότητες αυτές αφενός  μέχρι στιγμής είναι πολύ μικρές για να κάνουν τη διαφορά καθώς πρέπει να αποκατασταθούν περίπου τρία εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και αργών προϊόντων μέχρι το Μάρτιο του 2023» δήλωσε και ανέφερε ότι η κρίσιμη περίοδος για τη χώρα μας είναι το καλοκαίρι που αυξάνεται η ζήτηση.

Αγωνία για το τι θα γίνει όταν η Κίνα αυξήσει τη ζήτηση

«Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμη ότι η αύξηση αυτή είναι πολύ χαμηλή καθώς η Κίνα ακόμα δεν έχει συνέλθει από lockdown του Covid-19. Όταν αρχίσει η κινεζική οικονομία να καταναλώνει αυτά που κανονικά καταναλώνει θα δούμε ακόμα περισσότερες πιέσεις και θα πρέπει να βρούμε πολύ περισσότερο πετρέλαιο από αυτές τις πολύ μικρές ad hoc μεταφορές φορτίων από τη Βενεζουέλα. Η διαφορά δεν είναι ουσιαστική», πρόσθεσε ο κ. Τσακίρης.

Απαντώντας για το ποια βλέπει να είναι η πορεία των τιμών των καυσίμων ο αναπληρωτής καθ. Γεωπολιτικής & Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας επισήμανε ότι αυτό «θα εξαρτηθεί από το πόσο βίαιη και άμεση θα είναι η προσπάθεια να εκτοπιστούν οι ρωσικές εξαγωγές από την Ευρώπη».

Ωστόσο επισήμανε ότι η πορεία των τιμών των καυσίμων δείχνει ότι θα είναι ανοδική.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος