Θ. Λιόλιος (ΕΚΕΟ): Στα πεδία της μάχης στην Ουκρανία δοκιμάζονται νέα όπλα – Δοκιμάζεται η αντιβαλλιστική ασπίδα (video)

Array

Για την απειλή χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων από τους Ρώσους μίλησε στις «Συνδέσεις» της ΕΡΤ ο Θεόδωρος Λιόλιος, διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων (ΕΚΕΟ) και καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής και Οπλικών Επιστημών της Σχολής Ευελπίδων εκτιμώντας ότι ακόμη και αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν υλοποιήσει την συγκεκριμένη απειλή, αυτό δεν θα αλλάξει η έκβαση του πολέμου με την Ουκρανία.

Όπως είπε ο κ. Λιόλιος τα τακτικά πυρηνικά όπλα «είναι πολύ μικρά, είναι συγκρίσιμα με τα θερμοδυναμικά όπλα και κατά συνέπεια έχουν μόνο ψυχολογική δράση. Χρησιμοποιούνται από διοικητές της μονάδας και από στρατηγούς όπως ο Καντίροφ, ο οποίος ζήτησε τακτικά πυρηνικά όπλα. «Είναι ένα όπλο εκφοβισμού και δεν θα αλλάξει την έκβαση του συμβατικού πολέμου, αλλά θα αναγκάσει ίσως το ΝΑΤΟ να επιτεθεί με συμβατικές δυνάμεις, καταστρέφοντας τις δυνάμεις της Ρωσίας, το οποίο στη πραγματικότητα οδηγεί σε έναν πυρηνικό πόλεμο», ανέφερε ο κ. Λιόλιος.

Θα χτυπηθούν και μέσα ενημέρωσης στην Ουκρανία

Ο καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής και Οπλικών Επιστημών της Σχολής Ευελπίδων εκτίμησε ότι αυτή τη στιγμή ο διακύβευμα για τους Ουκρανούς είναι η αποτελεσματικότητα της αντιπυραυλικής ασπίδας με δυτικά όπλα, τα οποία θα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά.

Θ. Λιόλιος (ΕΚΕΟ): Στα πεδία της μάχης στην Ουκρανία δοκιμάζονται νέα όπλα – Δοκιμάζεται η αντιβαλλιστική ασπίδα (video)
(Russian Defense Ministry Press Service via AP)

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων οι στόχοι που χτυπούνται από τους Ρώσους μετά την επίθεση στην γέφυρα της Κριμαίας είναι παρόμοιοι με τους στόχους που χτυπήθηκαν στο Ιράκ, στη Σερβία και τη Συρία, δηλαδή Control, Command, Communicarions, Intelligence. Ο έλεγχος, η διοίκηση, οι πληροφορίες και οποιοσδήποτε τρόπος υπάρχει να μεταφέρουν πληροφορίες τα μέσα ενημέρωσης  πρέπει να καταστραφεί.

«Είναι θέμα χρόνου, κατά την άποψή μου, πότε θα χτυπηθούν μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης στο εσωτερικό της Ουκρανίας, για να μπορέσει έτσι να αλλάξει η εικόνα της κοινής γνώμης ότι έχει συμβεί στο παρελθόν» εκτίμησε ο κ. Λιόλιος.

Δοκιμάζεται η αντιπυραυλική ασπίδα

Και όπως είπε, κάθε φορά που βλέπουμε έναν κρατήρα ή έναν στόχο, ο οποίος είναι ανεξήγητος, δηλαδή στρατηγικής μηδενικής στρατηγικής σημασίας, πολύ συχνά είναι αποτέλεσμα της αποτυχίας των αντιβαλλιστικών πυραύλων να αναχαιτίσουν τον εισερχόμενο βαλλιστικό πύραυλο, με αποτέλεσμα να μην έχουμε καταστροφή της κεφαλής, αλλά καταστροφή της αποστολής. Γεγονός που όπως τόνισε δεν μειώνει την εγκληματικότητα ή τη σοβαρότητες επιθέσεις.

«Κάθε φορά που βλέπετε κάτι τέτοιο να θυμάστε ότι η αντιπυραυλική ασπίδα πάσης φύσεως έχει τεράστια κενά και σήμερα παίζονται μεγάλα παιχνίδια αμυντικών βιομηχανιών. Στα πεδία της μάχης δοκιμάζονται νέα όπλα και πρέπει να δοθεί η σωστή επικοινωνιακή εικόνα σε κάθε όπλο για να αγοραστεί. Έχουμε έκθεση όπλων», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας και στο αίτημά του Ζελένσκι για περαιτέρω ενίσχυση εκτιμώντας ότι το ΝΑΤΟ θα βάλει αντιβαλλιστική ασπίδα, με αποτέλεσμα να υπάρξει μια ομπρέλα η οποία θα καλύψει και τους συμβατικούς και τους πυρηνικούς πυραύλους.

Που αποσκοπεί η άσκηση πυρηνικής αποτροπής

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην άσκηση πυρηνικής αποτροπής που θα πραγματοποιήσει το ΝΑΤΟ λέγοντας πως στην πραγματικότητα αφορά μια άσκηση για αναχαίτιση, εξουδετέρωση, καταστροφή ενός εισερχόμενου πυρηνικού πυραύλου, λειτουργώντας ως αντιβαλλιστική ασπίδα.

«Τα ποσά που διακυβεύονται είναι τεράστια. Οι αμυντικές βιομηχανίες που χειρίζονται αυτό το θέμα πρέπει να αποδείξουν ότι αντιβαλλιστική ασπίδα δουλεύει. Και να θυμάστε ότι αυτό που βλέπουμε είναι και λίγο Χόλιγουντ, διότι είναι ένα πεδίο δοκιμών των νέων όπλων, όπου στη συνέχεια θα γίνουν τεράστιες αγορές και θα δαπανηθούν δισεκατομμύρια» υποστήριξε ο καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής και Οπλικών Επιστημών της Σχολής Ευελπίδων.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος