Θ. Λιόλιος, δ/ντης ΕΚΕΟ για τη Χερσώνα: Περιμένουμε να χρησιμοποιηθεί ως ενδιάμεσο στάδιο ο «πατέρας όλων των βομβών» (video)

Array

Κινήσεις τακτικής ή λόγοι ανωτέρας βίας οδήγησαν τον ρωσικό στρατό να αποτραβηχτεί στη μια πλευρά του Δνείπερου ποταμού στη Χερσώνα; Ο Θεόδωρος Λιόλιος, διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου όπλων (ΕΚΕΟ) μίλησε στην ΕΡΤ για τα επικείμενα σχέδια του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία.

«Έχει ναρκοθετηθεί η περιοχή με παγίδες εκρηκτικές, όπως συμβαίνει συνήθως όταν υποχωρούν κάποιες δυνάμεις από μια κατεχόμενη περιοχή. Στην πραγματικότητα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να ζήσει κανείς πλέον σε εκείνη την περιοχή. Η Xερσώνα ερημοποιείται», δήλωσε ο στρατιωτικός αναλυτής.

Θ. Λιόλιος, δ/ντης ΕΚΕΟ για τη Χερσώνα: Περιμένουμε να χρησιμοποιηθεί ως ενδιάμεσο στάδιο ο «πατέρας όλων των βομβών» (video)

To σενάριο για τη χρήση θερμοβαρικού όπλου

Μιλώντας για τις απειλές χρήσης πυρηνικών όπλων εκτίμησε ότι πιθανότατα αυτό που θα χρησιμοποιήσει ο ρωσικός στρατός είναι το ισχυρό θερμοβαρικό όπλο που διαθέτει σήμερα η Ρωσία και πλησιάζει την ισχύ των τακτικών πυρηνικών όπλων.

Όπως εξήγησε το όπλο αυτό έχει περίπου 44 τόνους εκρηκτική ισχύ, δηλαδή τέσσερις φορές ισχυρότερο από το μεγαλύτερο συμβατικό όπλο των Ηνωμένων Πολιτειών, που είναι η μητέρα όλων των βομβών.

«Είναι πολύ πιθανό να υποχώρησαν οι ρωσικές δυνάμεις από την περιοχή για να χρησιμοποιηθούν πλέον τα ισχυρότερα συμβατικά όπλα», ανέφερε.

Θ. Λιόλιος, δ/ντης ΕΚΕΟ για τη Χερσώνα: Περιμένουμε να χρησιμοποιηθεί ως ενδιάμεσο στάδιο ο «πατέρας όλων των βομβών» (video)

Γιατί ονομάζεται ο «πατέρας όλων των βομβών

Και όπως δήλωσε «είναι μια εξαιρετικά ισχυρή βόμβα που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ακόμη». Ωστόσο, όπως πρόσθεσε δεν υπήρχε τρόπος να χρησιμοποιηθούν τόσο ισχυρά όπλα, διότι αυτά θα είχαν επιπτώσεις και στους Ρώσους στρατιώτες.

«Με τη χρήση ενός τέτοιου οπλικού συστήματος μπορούμε άνετα να καταστρέψουμε πολύ μεγάλες περιοχές. Να χρησιμοποιηθεί ένα όπλο ισχύος τακτικού πυρηνικού όπλου, χωρίς να προκαλέσει τη διεθνή κοινή γνώμη, διότι δεν θα έχουν χρησιμοποιηθεί πυρηνικά όπλα» διευκρίνισε ο διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου όπλων.

Όπως είπε «τα θερμοβαρικά όπλα είναι συμβατικά όπλα και δεν είναι απαγορευμένα. Χρησιμοποιούνται μαζί με τα όπλα διασποράς. Τα συστήματα αυτά δεν είναι απαγορευμένα διεθνώς, είναι συμβατικά, προκαλούν πολύ μεγάλες καταστροφές και προσεγγίζουν την ισχύ των τακτικών πυρηνικών όπλων. Κανείς δεν θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα πριν εξαντλήσει τη συμβατική ισχύ των συμβατικών εκρηκτικών όπλων».

Και όπως τόνισε «Περιμένουμε να χρησιμοποιηθεί ως ενδιάμεσο στάδιο ο πατέρας όλων των βομβών που μπορεί να εξαφανίσει ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα. Δεν βλέπω με ποιον άλλο τρόπο μπορεί να εντυπωσιάσει αυτή τη στιγμή η Ρωσία, πλησιάζοντας την ισχύ των τακτικών πυρηνικών όπλων ».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος