Στο «ζύγι» των ΗΠΑ τα F-16 και η πώληση των F-35 στην Ελλάδα – Καραϊωσηφίδης και Κρασσάς μιλούν για τους εξοπλισμούς

Array

Οι ασκήσεις ισορροπίας των ΗΠΑ όσον αφορά στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών σε Ελλάδα και Τουρκία και το πλεονέκτημα που έχει η Ελλάδα έναντι των επιθετικών γειτόνων με τα γαλλικά Rafale και αμερικανικά F-35 αποτέλεσαν το θέμα συζήτησης στην ΕΡΤ. Οι Φαίδων Καραϊωσηφίδης, αεροναυπηγός και ο Ιωάννης Κρασσάς σχολίασαν τις τελευταίες εξελίξεις στην προσπάθεια των δύο χωρών να αποκτήσουν αεροπορική υπεροχή.

«Το θέμα δεν είναι μόνον η πώληση των F-16 στην Τουρκία αλλά και η πώληση των F-35 στην Ελλάδα» δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο κ. Καραϊωσηφίδης αποκαλύπτοντας ότι «παρόλο που γράφτηκαν πάρα πάρα πολλά, επισήμως δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης ούτε στη μία χώρα ούτε στην άλλη».

Σχολιάζοντας την πληροφορία που δημοσίευσε η Γουόλ Στριτ Τζέρναλ για την πιθανότητα πώλησης αυτών των αεροσκαφών στις δύο χώρες είπε χαρακτηριστικά:«Οποιαδήποτε πώληση στρατιωτικού υλικού εξαγωγική από τις Ηνωμένες Πολιτείες περνάει από το Κογκρέσο, από τα δύο νομοθετικά σώματα. Η διαδικασία εκεί είναι αυτόματη. Αυτό που χρειάζεται είναι να μην εγερθεί κάποια αντίρρηση. Εάν δεν εγερθεί αντίρρηση και για τις χώρες του ΝΑΤΟ είναι 15 ημέρες και τις υπόλοιπες 30 ημέρες, μετά από αυτό το χρονικό διάστημα η πώληση θεωρείται ότι έχει εγκριθεί και μπαίνει πλέον στη διαδικασία υλοποίησης».

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι τα υπερσύγχρονα F-35 δεν τα θυμηθήκαμε τώρα αλλά «διά στόματος δύο Ελλήνων πρωθυπουργών, τρεις φορές στην Ουάσιγκτον δεσμευτήκαμε ότι θα αγοράσουμε το μαχητικό πέμπτης γενιάς μετά τον εκσυγχρονισμό των F-16 και θα πάμε κάποια στιγμή στο F-35».

Όπως αποκάλυψε ο αεροναυπηγός και εκδότης, αν παραγγείλουμε τα F-35 το 2023 οι ΗΠΑ θα μας τα παραδώσουν το 2027 με ΄28.

Μιλώντας για τις διεκδικήσεις του Τσαβούσογλου από τον Μπλίνκεν και γιατί η Άγκυρα εμμένει στην αναβάθμιση και αγορά F-16 (έχει εκδιωχθεί από το πρόγραμμα των F-35) διατύπωσε την άποψη ότι «η τουρκική αεροπορία είναι ογκωδέστερη σε σχέση με την Ελλάδα τυπικά. Aν εξαιρέσουμε τα Rafale, αυτήν την στιγμή η τουρκική αεροπορία έχει και ικανότερα F-16, γιατί κάποια στιγμή στις αρχές της δεκαετίας του 2010 ξεκίνησε ένα πρόγραμμα αναβάθμισης, το οποίο όμως είναι ένα βήμα χαμηλότερα από το πρόγραμμα που υλοποιούμε αυτή τη στιγμή», είπε ο κ. Καραϊωσηφίδης αναφερόμενος στα Viper της ελληνικής αεροπορίας.

«Να υπενθυμίσουμε ότι εκπαραθυρώθηκε από το πρόγραμμα όταν αγόρασε τους S-300 και σκόνταψε πάνω στην αμερικανική νομοθεσία» ανέφερε ο ίδιος, διευκρινίζοντας ότι στα σχέδια τους Τούρκων ήταν να αγοράσουν έως 120 μαχητικά αεροσκάφη F-35. Γεγονός που όπως υποστήριξε, «θα ήταν ένας απόλυτος εφιάλτης για μας».

Δε θα σταματήσει η Τουρκία τις προσπάθειες για τα F-16

Ο Ιωάννης Κρασσάς, αντιστράτηγος εν αποστρατεία, αναφέρθηκε στο νόμο CAATCA που εξηγώντας ότι αν επιθυμούν οι Αμερικανοί να πουλήσουν τα F-16 στην Άγκυρα μπορούν να παρακάμψουν τις κυρώσεις στην τουρκική αμυντική βιομηχανία.

Η αναβάθμιση των F-16, που γίνεται στον τύπο Viper, θα τα πάει σε κατηγορία τέταρτης γενιάς σχολίασε ο κ. Κρασσάς επισημαίνοντας ότι «τα F-35 τα οποία θα παραγγείλουμε εμείς, είναι αόρατα, τα stealth».

Σύμφωνα με τον αντιστράτηγο «για να είναι ισχυρή χώρα η Τουρκία πρέπει να έχει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και αεροπλάνα 4ης και 5ης γενιάς και δεν θα σταματήσει να το κάνει αυτό». Εκτίμησε, μάλιστα, ότι κάποια στιγμή θα τα πάρει αυτά τα αεροσκάφη, αφού πρώτα όμως πουλήσει ακριβά τα διαπραγματευτικά «ατού» που έχει στο χέρι της δηλαδή, να δώσει την έγκρισή της για την είσοδο στο ΝΑΤΟ τόσο της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Όταν έχεις ισχυρή άμυνα παύεις να απειλείσαι

«Η Τουρκία έχει τη δική της πολιτική. Θέλει να κυριαρχήσει στην ανατολική Μεσόγειο και στη Συρία», πρόσθεσε. Όπως είπε, γίνεται ένα μπρα ντε φερ για να αναγνωρίσουν οι Αμερικανοί στην Τουρκία το δικαίωμα να αποτελεί μια περιφερειακή δύναμη στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο». Δικαίωμα, που όπως είπε, γίνεται σε βάρος των δικών μας συμφερόντων.

Σύμφωνα με τον κ. Κρασσά, «όταν έχεις ισχυρή άμυνα παύεις να απειλείσαι» επισημαίνοντας ότι ο πόλεμος είναι πολύπλευρος: Δεν είναι μόνο τα αεροπλάνα η άμυνα είναι το ναυτικό και ο στρατός. Και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δείξει ότι ο στρατιώτης είναι αυτός ο οποίος κράτησε τον πόλεμο στην Ουκρανία» συμπλήρωσε στις «Συνδέσεις» ο αντιστράτηγος ε.α.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος