Στις αμερικανικές εκλογές, ένα από τα θέματα που χρησιμοποιούνται για την διάκριση ανάμεσα στους διαφόρους υποψηφίους είναι το θέμα της άμβλωσης και της θεσμοθέτησης πρόσβασης στις σχετικές ιατροφαρμακευτικές μονάδες. Βασική αναφορά στον σχετικό διάλογο είναι η απόφαση του ανώτατου ομοσπονδιακού δικαστηρίου των Η.Π.Α. στην υπόθεση «Ρόου εναντίον Γουέιντ», η οποία κατοχύρωσε τα δικαιώματα των γυναικών. Φαίνεται, όμως, πως την πρωτοκαθεδρία της απόφασης στην προεκλογική ρητορική διεκδικεί πλέον μία άλλη δικαστική υπόθεση, η υπόθεση «Γκιλ εναντίον Γουίτφορντ».
Η υπόθεση αφορά την πρακτική του «gerrymandering», του σχεδιασμού των εκλογικών περιφερειών με στόχο την υπερεκπροσώπιση ψηφοφόρων ενός κόμματος έναντι εκείνων του αντιπάλου. Με βάση δημογραφικά χαρακτηριστικά και την εκλογική ιστορία στην κάθε περιοχή, και τα δύο αμερικανικά κόμματα κατηγορούνται πως χαράζουν με χαρακτηριστική υστεροβουλία τα όρια των εκλογικών περιφερειών που εκλέγουν τους αντιπροσώπους του Κογκρέσου. Στην υπόθεση «Γκιλ εναντίον Γουίτφορντ», 12 πολίτες από το Γουισκόνσιν κατέθεσαν κινήθηκαν δικαστικά εναντίον της πολιτείας τους και της ρεπουμπλικανικής της διαχείρισης, για αυτήν ακριβώς την πρακτική. Το δικαστήριο της πολιτείας αποφάνθηκε πως οι ρεπουμπλικανοί ήταν πράγματι ένοχοι για το σχετικό αδίκημα, όμως οι υποστηρικτές του εκλογικού ανασχεδιασμού κατέθεσαν αίτημα ακρόασης στο ανώτατο ομοσπονδιακό δικαστήριο των Η.Π.Α., το οποίο δέχθηκε να ακούσει τα νομικά επιχειρήματα των δύο πλευρών, 13 ολόκληρα χρόνια μετά την προηγούμενη φορά που εξέτασαν παρόμοια υπόθεση.
Το 2004, η σύνθεση του δικαστηρίου ήταν διαφορετική, αλλά οι ισορροπίες συντηρητικών και προοδευτικών δικαστών παραμένουν ουσιαστικά αμετάλλακτες. Μέχρι να αποφασίσει το ανώτατο δικαστήριο, οι 4 δημοκρατικοί δικαστές του αποφάνθηκαν πως η απόφαση του δικαστηρίου του Γουισκόνσιν πρέπει να ανασταλεί. Στον αντίποδα, οι 5 ρεπουμπλικανοί δικαστές υπερίσχυσαν, αφήνοντας την απόφαση του πολιτειακού ανώτατου δικαστηρίου να τεθεί σε εφαρμογή, ακόμα και αν χρειαστεί να ανατραπεί. Παρά τη διαφορά στις ψήφους για αυτή την αρχική απόφαση, το δεδομένο της ακρόασης γενικά δεν είναι προαποφασισμένο, καθώς ο δικαστής Κένεντι, όπως και το 2004, είναι εξίσου πιθανό να ψηφίσει είτε υπέρ είτε κατά της επικύρωσης της πολιτειακής απόφασης.
Μέχρι τώρα, οι ρεπουμπλικανοί, οι οποίοι ελέγχουν περισσότερες πολιτείες, φαίνεται να ωφελούνται περισσότερο από το gerrymandering, το οποίο, σύμφωνα και με την διάκριση των εξουσιών στην αμερικανική πολιτική, επηρεάζει αποφασιστικά τα εκλογικά αποτελέσματα και την άσκηση της πολιτικής. Ό,τι και να αποφασίσει, λοιπόν, το δικαστήριο, η απόφασή του θα καθορίσει την σύνθεση του Κογκρέσου για πολλά χρόνια.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος