Στ. Καλύβας (καθηγητής Οξφόρδης): Δεν μας συμφέρει η πολιτικοποίηση του θέματος των Γλυπτών στη Βρετανία

Την ώρα που οι Βρετανοί θέλουν να τιμωρήσουν το Συντηρητικό Κόμμα για την οικονομική του πολιτική, η άρνηση του βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ να συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Λονδίνο, δεν μπορεί παρά να έχει στόχο την εσωτερική πολιτική κατανάλωση, εκτιμά ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και κάτοχος της έδρας Gladstone στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Στάθης Ν. Καλύβας αλλά παράλληλα εφιστά την προσοχή: Δεν θέλουμε να διχάσουμε τους Βρετανούς, δεν θέλουμε διελκυστίνδα πολιτικά επικίνδυνη που δεν μας συμφέρει. Yπάρχει κίνδυνος αυτού του είδους τα ζητήματα να πολιτικοποιηθούν πολύ έντονα σε ένα διχαστικό, πολιτικό και τοξικό περιβάλλον.

Το θέμα φυσικά δεν απασχόλησε τη βρετανική κοινή γνώμη, αλλά συζητήθηκε πάρα πολύ στους δημοσιογραφικούς και πολιτικούς κύκλους, ακριβώς γιατί ήταν μια τόσο ασυνήθιστη ενέργεια. Την κρίνω ως παρέμβαση με στόχο εσωτερική πολιτική κατανάλωση από μια κυβέρνηση που αντιμετωπίζει πολιτικές δυσκολίες και αναζητεί αντιπερισπασμούς. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θεωρήθηκε φαντάζομαι, ότι μπορεί να θυσιάσουν τη διπλωματική παράδοση», είπε ο καθηγητής της Οξφόρδης.

Στην παρατήρηση ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στη Μεγάλη Βρετανία είναι υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα , ο Στάθης Καλύβας απάντησε ότι:

«Μπορεί να υπάρχει μια πλειοψηφία, αλλά υπάρχει και ένα κομμάτι συντηρητικών ψηφοφόρων που αυτή τη στιγμή είναι απογοητευμένοι από το συντηρητικό κόμμα, οι οποίοι ενδεχομένως μπορεί να μην εμφανιστούν να ψηφίσουν. Και η σκέψη που κάνουν, είναι ότι ενδεχομένως φέρνοντας στην επιφάνεια θέματα όπως αυτό των γλυπτών του Παρθενώνα και άλλα πολιτισμικά θέματα, ουσιαστικά θα τους τσιγκλίσουν συναισθηματικά, έτσι ώστε να ταυτιστούν πάλι με το Συντηρητικό κόμμα, το οποίο θέλουν να τιμωρήσουν για την οικονομική του πολιτική».

Στη Βρετανία κυβερνάει κόμμα που βρίσκεται 20 μονάδες πίσω στις δημοσκοπήσεις

Το Ηνωμένο Βασίλειο, μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις του πλανήτη τι είναι δυνατόν να φοβάται για να συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό, ρώτησε ο Κώστας Παπαχλιμίντζος.

«Μετά το Brexit η Βρετανία έχει μπει σε μια συνεχόμενη κρίση, έχει αλλάξει πάρα πολλές κυβερνήσεις. Αυτή τη στιγμή κυβερνάει ένα κόμμα το οποίο βρίσκεται 20 μονάδες πίσω στις δημοσκοπήσεις. Όλα αυτά δημιουργούν μια ατμόσφαιρα που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πολιτικά κανονική. Γι αυτό βλέπουμε και ενέργειες που ξεφεύγουν από αυτό που θα λέγαμε κανονικότητα. Στη Βρετανία τα τελευταία χρόνια αισθάνεται κανένας λιγάκι, όπως αισθανόμασταν εμείς στη διάρκεια της μεγάλης κρίσης το 2010. Δηλαδή ότι γίνονται πράγματα τα οποία κανονικά δεν θα περίμενε κανένας να δει», απάντησε ο καθηγητής και συμπλήρωσε:

Ένα χρόνο πριν από τις εκλογές οι Τόρις πολύ δύσκολα μπορούν να ανακτήσουν την χαμένη απόσταση καθώς και τα οικονομικά μέτρα, προκάλεσαν θύελλα.

Γιατί διχάζει τους Βρετανούς το θέμα της Επιστροφής των Γλυπτών

Πώς αυτό θα μπορέσει να το αξιοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση, όσον αφορά στο συγκεκριμένο κομμάτι, στις συζητήσεις που γίνονται για την επιστροφή των Γλυπτών; ήταν η επόμενη ερώτηση.


«Πιστεύω ότι δεν μας συμφέρει η πολιτικοποίηση του θέματος στη Βρετανία, Όσο πιο παραμελημένο είναι από την επικαιρότητα, όσο συζητιέται ανάμεσα στο Βρετανικό Μουσείο, που είναι μια ανεξάρτητη αρχή και την ελληνική κυβέρνηση, τότε βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση από το αν φέρουμε το θέμα σε επίπεδο κορυφής. Έχει δυναμική να σπρώξει συναισθηματικά τους ανθρώπους σε ένα είδος διχασμού. Αυτό δεν μας συμφέρει εμάς. Δεν θέλουμε να διχάσουμε τους Βρετανούς. Θέλουμε ουσιαστικά να λειτουργήσει μεταξύ μας κάπως υπόγεια αυτή η συζήτηση, μέχρι να φτάσουμε σε κάποια τετελεσμένα. Αυτό είναι, το συμφέρον της Ελλάδας, όχι να το αναδεικνύουμε με ένταση. Ούτε να κατηγορούμε τους Άγγλους ότι μας κλέψανε, ότι λεηλάτησαν τα αρχαία μας. Όσο πιο διακριτική θέση διατηρούμε και κινούμαστε στο παρασκήνιο κάνοντας επαφές με τη διεύθυνση του Βρετανικού Μουσείου, τόσο το καλύτερο», τόνισε ο κ. Καλύβας.

Ωστόσο το θέμα των Γλυπτών είναι θέμα που αν αναδειχθεί, έχει τη δυνατότητα να διχάσει κι αυτός είναι κίνδυνος για εμάς.
έχει δημιουργηθεί ένα είδος διχασμού γύρω από θέματα πολιτισμού. Από τη μία υπάρχουν αυτοί που κατηγορούν ουσιαστικά το αποικιοκρατικό παρελθόν της Μεγάλης Βρετανίας. Θεωρούν ότι ό, τι έκανε η Βρετανία πριν το 1950, πριν το 1960, ήταν λάθος, ότι πρέπει να επιστρέψει τα πάντα και πρέπει να αρχίσει να πληρώνει ενδεχομένως και κάποια οικονομικά ποσά στις χώρες εκείνες στις οποίες έδρασε αποικιοκρατικά. Αυτό το πράγμα λέγεται με πολύ έντονο συναισθηματισμό και αυτό δημιουργεί μια μεγάλη αντίδραση σε μία πιο συντηρητική μερίδα του κοινού, η οποία θεωρεί ότι ουσιαστικά θίγεται όλο το ιστορικό παρελθόν της Βρετανίας και υπάρχει προσπάθεια να καταστραφεί η ιστορία.

Δεν θέλουμε ως Ελλάδα να μπούμε σε αυτή τη διελκυστίνδα, την οποία θεωρώ πολιτικά επικίνδυνη και δεν μας συμφέρει. Πρέπει να είμαστε στόχοπροσηλωμένοι στο τι μας συμφέρει και τι θέλουμε να καταφέρουμε», τόνισε ο Στάθης Καλύβας.

Η θέση του Σούνακ είναι τόσο δύσκολη που έφερε πίσω τον Κάμερον


«Ο βρετανός πρωθυπουργός βρίσκεται σε δύσκολη θέση κι αυτό αποδεικνύεται από την επιστροφή του Ντέηβιντ Κάμερον. Είναι πολύ ασυνήθιστο ένας πρώην πρωθυπουργός να επιστρέφει ως υπουργός Εξωτερικών όχι μόνο στη Βρετανία και γενικότερα.

Τέλος ο Στάθης Καλύβας τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό είναι να μην ταυτιστεί το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα, που είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση αποκόλλησης από ένα μνημείο ενός κομματιού του με όλο το θέμα των αρχαιοτήτων ή των αντικειμένων που βρέθηκαν από μια χώρα σε μιαν άλλη.

Διότι αν μπούμε σε αυτό, τη δεύτερη συζήτηση, τότε μπαίνουμε σε μια λογική συνολικής επίλυσης ενός προβλήματος που δεν αφορά μόνο τα γλυπτά του Παρθενώνα, αλλά όλες τις αρχαιότητες και όλα τα αντικείμενα σε όλα τα μουσεία του κόσμου. Όπως καταλαβαίνετε, αυτό δεν θα λυθεί εύκολα. Δηλαδή έχουμε ήδη ένα δύσκολο πρόβλημα να λύσουμε. Δεν θέλουμε να το ταυτίσουμε με ένα ακόμα πιο δύσκολο.


Στ. Καλύβας (καθηγητής Οξφόρδης): Δεν μας συμφέρει η πολιτικοποίηση του θέματος των Γλυπτών στη Βρετανία

Τέλος ο Στάθης Καλύβας κλήθηκε να σοχλιάσει τη γελοιογραφία του σκιτσογράφου ΜΑΤΤ, που δείχνει τον Έλγιν με μπουρνούζι και να λέει ότι μάλλον έκλεψε το αφρόλουτρο από κάποιο ξενοδοχείο στις διακοπές του στην Ελλάδα.

«Είναι σαρκαστικό, αλλά μπορεί να λειτουργήσει και από τις δύο πλευρές. Από τη μία όντως πήραμε κάτι και του δώσαμε αξία, από την άλλη ότι εντάξει, μην υπερβάλουμε κιόλας, αυτά τα πράγματα πάντα συνέβαιναν. Είναι έξυπνο το σκίτσο γιατί μπορεί να ερμηνευτεί και από αυτούς που είναι υπέρ και απ αυτούς που είναι κατά της επιστροφής των γλυπτών.

Πηγή: ΕΡΤ – Εκπομπή «Συνδέσεις»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος