Βρετανικά «πυρά» κατά Σούνακ: «Αξιολύπητη» η στάση του, «μικροπρεπής» η ακύρωση της συνάντησης με Μητσοτάκη

Η απρέπεια της βρετανικής διπλωματίας, με την ακύρωση της συνάντησης Μητσοτάκη – Σούνακ, φαίνεται ότι διχάζει και προκαλεί αντιδράσεις ακόμα και στη Βρετανία.

Ο ηγέτης των Εργατικών χαρακτηρίζει τη στάση του Ρίσι Σούνακ “αξιολύπητη“, ενώ η Thangam Debbonaire, σκιώδης υπουργός Πολιτισμού των Εργατικών, δήλωσε ότι ήταν “μικροπρεπές” και “μικρόψυχο” να ακυρωθεί η συνάντηση και χαρακτήρισε τον κ. Σούνακ “απερίσκεπτο”.

Το να αποφασίσει να δημιουργήσει διχασμό εκεί που δεν χρειαζόταν, μου φαίνεται όχι απλώς απερίσκεπτο, αλλά στην πραγματικότητα δυνητικά πραγματικά επιζήμιο για τη διεθνή μας φήμη“, πρόσθεσε κατηγορώντας τον Σούνακ για “απίστευτα κακή κρίση και πραγματικά αδύναμη ηγετική ικανότητα“.

Ο λόρδος Εντ Βέιζι, ο οποίος προεδρεύει του συμβουλίου του “Parthenon Project” που έχει ως στόχο την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα, δήλωσε στην εκπομπή Today του BBC ότι ήταν “περίεργο” που ο πρωθυπουργός ακύρωσε τη συνάντηση. Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού δήλωσε: “Είναι συνδεδεμένο σε κάποιο βαθμό με τους παραδοσιακούς πολιτιστικούς πολέμους, όπου όποιος τολμά να πει ότι η βρετανική ιστορία δεν ήταν τέλεια είναι κατά κάποιο τρόπο αντιπατριώτης“. Παράλληλα, σημείωσε ότι κάθε δημοσκόπηση επί του θέματος στη Βρετανία καταγράφει την άποψη των πολιτών ότι τα Γλυπτά πρέπει να επιστραφούν.

Σε ανάρτησή του στο X, ο Zac Goldsmith, πρώην υπουργός Επικράτειας σχολίασε: “Ως υπουργός, πολλές φορές μπερδεύτηκα από την αδεξιότητα και μερικές φορές από την αγένεια του Σούνακ προς τους ξένους ηγέτες“.

Οι Εργατικοί αποστασιοποιούνται επίσης από τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «μια νομική φόρμουλα» ώστε να εμποδιστεί η επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα. Αντίθετα, το κόμμα λέει ότι η θέση του είναι ότι εάν το Βρετανικό Μουσείο και η ελληνική κυβέρνηση κατέληγαν σε συμφωνία δανείου, μια κυβέρνηση των Εργατικών δεν θα σταθεί εμπόδιο.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι «δεν υπάρχουν σχέδια» για αλλαγή του Νόμου για το Βρετανικό Μουσείο του 1963, ο οποίος απαγορεύει την αφαίρεση αντικειμένων από τη συλλογή του ιδρύματος. Αλλά ένα δάνειο δεν απαιτεί αλλαγή του νόμου και έτσι θα μπορούσε να συμβεί ανεξάρτητα από τη θέση οποιουδήποτε πρωθυπουργού.

Η Unesco, μια υπηρεσία του ΟΗΕ που ιδρύθηκε για την προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας μέσω της συνεργασίας στις τέχνες και τον πολιτισμό, δήλωσε στο BBC ότι «είναι έτοιμη» να μεσολαβήσει για μια συμφωνία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας, «αν εκφράσουν την επιθυμία για τέτοια υποστήριξη».

Η καθηγήτρια Ειρήνη Σταματούδη, πρώην μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Έλληνα υπουργού Πολιτισμού, δήλωσε ότι η διαμάχη “δεν κάνει τον Ρίσι Σουνάκ να μοιάζει καλύτερος από τον Λόρδο Έλγιν” – και κατηγόρησε τον εν λόγω διπλωμάτη για λαθρεμπόριο αντικειμένων “για να διακοσμήσει το εξοχικό του στη Σκωτία“. Η ίδια δήλωσε στο Today ότι ήταν “αδύνατο” για τον Έλληνα πρωθυπουργό να μην απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Ζακ Γκόλντσμιθ, πρώην υπουργός Επικρατείας, που είχε παραιτηθεί επί κυβέρνησης Σούνακ, κατηγόρησε τον Bρετανό πρωθυπουργό ότι προσβάλει τη χώρα και υποστηρίζει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ρίσι Σούνακ σνομπάρει αρχηγό κράτους.

Αντιδράσεις καταγράφονται και στον βρετανικό Τύπο, με τους Times να γράφουν ότι τα Γλυπτά ανήκουν στο φυσικό τους περιβάλλον, ενώ το Politico κάνει λόγο για «ελληνική τραγωδία του Σούνακ».

Ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας, Μαρκ Χάρπερ δήλωσε πάντως στο BBC Breakfast την Τρίτη ότι είναι “λυπηρό” το γεγονός ότι δεν πραγματοποιήθηκε τελικά συνάντηση μεταξύ των δύο χωρών, αφού ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε μια πρόταση να συναντηθεί με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Όλιβερ Ντάουντεν. Ερωτηθείς αν η στάση του Σούνακ ήταν αγενής, ο κ. Χάρπερ είπε ότι στους Έλληνες είχε προσφερθεί συνάντηση σε ανώτερο επίπεδο, αλλά είχαν το δικαίωμα να πάρουν τη δική τους άποψη.

Ο κ. Χάρπερ είπε ακόμα ότι «η κυβέρνηση εξέθεσε πολύ ξεκάθαρα τη θέση της για τα Γλυπτά, η οποία είναι ότι πρέπει να παραμείνουν ως μέρος της μόνιμης συλλογής του Βρετανικού Μουσείου». Και ο εκπρόσωπος του Σούνακ, Μαξ Μπλέιν, είπε ότι «δεν μπορεί να γίνει δάνειο χωρίς οι Έλληνες να αποδεχθούν ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι ο νόμιμος κάτοχος» των αρχαιοτήτων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος