Σ. Σέρμπος για Τουρκία: H αντιπολίτευση επένδυσε λανθασμένα στο φόβο – Υπάρχει συντηρητική στροφή της τουρκικής κοινωνίας

«Πρέπει να δούμε μια τεράστια ανατροπή. Οι πιθανότητες είναι συντριπτικά υπέρ του του Ταγίπ Ερντογάν» εκτίμησε ο Σωτήρης Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο μιλώντας στις «Συνδέσεις» για τις επικείμενες τουρκικές προεδρικές εκλογές όπου ο Ερντογάν δείχνει να είναι το φαβορί.

Μιλώντας για το ποσοστό που αναμένεται να λάβει ο Τούρκος πρόεδρος στον δεύτερο γύρο των τουρκικών εκλογών, μετά τη συνεργασία με τον Σινάν Ογάν ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής τόνισε ότι περισσότερο «έχει συμβολική σημασία όσον αφορά την ψυχολογία και το μομέντουμ».

Αναφερόμενος στην απογοήτευση και τις διαμάχες που έχουν εμφανιστεί στο στρατόπεδο της «Συμμαχίας των Έξι» στην Τουρκία επισήμανε ότι το ηθικό της βρίσκεται πολύ χαμηλά, κυρίως λόγω των υπερβολικών προσδοκιών που ίσως είχαν τεθεί για τον πρώτο γύρο.

«Σε κάθε περίπτωση κέρδισαν στο να πάρει τον δεύτερο γύρο» πρόσθεσε ενώ μιλώντας για τον επικεφαλής του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Σινάν Ογάν ανέφερε ότι ηγείται μιας συμμαχίας τεσσάρων υπερ εθνικιστικών κομμάτων.

Σ. Σέρμπος για Τουρκία: H αντιπολίτευση επένδυσε λανθασμένα στο φόβο – Υπάρχει συντηρητική στροφή της τουρκικής κοινωνίας

Εθνικιστικές φιλοδοξίες πίσω από τη συμμαχία Ογάν – Ερντογάν

«Επειδή πολλοί από αυτούς ψηφοφόρους ήταν και ξέρετε ψηφοφόροι διαμαρτυρίας δεν σημαίνει ότι υποχρεωτικά θα ακολουθήσουν» εκτίμησε ο κ. Σέρμπος. Και όπως τόνισε η στράτευση του Ογάν στο πλευρό του Ερντογάν υποκρύπτει ένα παιχνίδι που αφορά τις προσωπικές φιλοδοξίες του ίδιου του Ογάν στο χώρο της εθνικιστικής δεξιάς και το τι ενδεχομένως έχει συμφωνηθεί για την επόμενη μέρα.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Κιλιτσντάρογλου τις τελευταίες μέρες, λάθος με όρους πολιτικής επικοινωνίας, παίζει με τον φόβο, παίζει πολύ πιο σκληρά με τον εθνικισμό» εκτίμησε ότι ουσιαστικά παίζει στο γήπεδο του Ερντογάν, που βρίσκεται σε πλεονεκτικότερη θέση.

Μιλώντας για τον αναπτυσσόμενο εθνικισμό σχολίασε το υψηλό ποσοστό του 25% που συγκέντρωσαν ο Ογάν, η Ακσενέρ και ο Μπαχτσελί και καταδεικνύει την συντηρητική στροφή της τουρκικής κοινωνίας.

«Σε μια κοινωνία τόσο διαιρεμένη, τόσο τοξικά διχασμένη ο εθνικισμός δυστυχώς είναι κάτι που ενώνει» σημείωσε ενώ σχολιάζοντας στην στάση που αναμένεται να κρατήσει ο Ερντογάν μετά την πιθανή επανεκλογή του. «Η Αγια Σοφιά δεν είναι ένα ελληνοτουρκικό ζήτημα. Κακώς είχε προσληφθεί αν θέλετε και από την Αθήνα πολλές φορές έτσι» δήλωσε ο κ. Σέρμπος επισημαίνοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα είναι έως ένα βαθμό πραγματιστής.

«Η Τουρκία είναι μια πλέον κατεξοχήν περίπτωση θεωρούμενου γεωπολιτικού εκκρεμές που θα εξακολουθήσει να λειτουργεί με μια συναλλακτική μεθοδολογία, διότι έτσι αντιλαμβάνεται τις διεθνείς σχέσεις», σημείωσε ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Τσαβούσογλου ο κ. Σέρμπος έκανε λόγο για τακτική αναδίπλωση μετά τους σεισμούς στην Τουρκία λέγοντας ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έχει αυτή τη στιγμή μια κρίσιμη προεκλογική μάχη γι’ αυτό και επανέρχεται στις εθνικιστικές δηλώσεις.

Τι θα γίνει με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

«Η “Γαλάζια Πατρίδα” δεν είναι όλα αυτά αφηγήματα, είναι οθωμανικά απλώς για εσωτερική χρήση. Αντανακλά το πως βλέπει τη θέση και τον ρόλο της η Τουρκία» είπε προσθέτοντας ότι «τέτοιου τύπου ηγέτες δεν λαμβάνουν αποφάσεις μόνο με τις αντιλήψεις που διαμορφώνουμε εμείς για τη χώρα τους, για εκείνους, αλλά με τις αντιλήψεις που έχουν εκείνοι για εμάς, όλους αν θέλετε τους άλλους».

Σύμφωνα με τον κ. Σέρμπο η Τουρκία βλέπει έναν πολύ διαφορετικό κόσμο, κύρια όσον αφορά τη Δύση σε σχέση με 100 χρόνια πριν. «Η Ελλάδα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για όλα τα σενάρια. Θα συνεχίσουμε να κινούμαστε με όρους αμυντικού ρεαλισμού, διότι τα υπόλοιπα προϋποθέτουν και μια μετάλλαξη DNA. Μακάρι να τη δούμε, αλλά ας συνεχίσουμε να λειτουργούμε με μια ρεαλιστική ανάγνωση της πραγματικότητας», κατέληξε.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος