Πόσο επηρεάζουν οι τουρκικές εκλογές τον αναθεωρητισμό του Ερντογάν – Ποιες οι εκτιμήσεις του Δ. Σταθακόπουλου (video)

Array

Το προκλητικό αφήγημα της τουρκικής ρητορικής έναντι της Ελλάδας ανέλυσε στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου και Τουρκολόγος επισημαίνοντας ότι ο στόχος της μεθόδευσης αυτής είναι διττός: η προβολή της τουρκικής στρατιωτικής ισχύος και της γεωπολιτικής σημασίας σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο κ. Σταθακόπουλος τόνισε ότι η επιθετική ρητορική της Τουρκίας, αν και εκ πρώτης φαίνεται ότι απευθύνεται μόνο στην Ελλάδα, στην ουσία είναι για να το ακούνε οι Ηνωμένες Πολιτείες. «Είναι για να τους ξανά θυμίσουν το πόσο σημαντική είναι η Τουρκία στο ΝΑΤΟ και πόσο μπορούν να διαχειρίζονται διά της Τουρκίας τα τόσο χρήσιμα στον πόλεμο της Ουκρανίας, στενά των Δαρδανελίων για τους Ρώσους και γενικώς ότι κακώς επενδύουν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια», ανέφερε ο κ. Σταθακόπουλος.

«Μέσα σε αυτό το γενικό πλαίσιο και τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας, που είναι ο αδιαμφισβήτητος, αυτή τη στιγμή πρέπει να βάλουμε και το θέμα των εκλογών» δήλωσε στην ΕΡΤ ο νομικός.

Αναλύοντας ο κ. Σταθακόπουλος το τουρκικό Σύνταγμα εστίασε στο άρθρο 119, το οποίο μιλάει για την περίπτωση εκτάκτου ανάγκης από πανδημίες μέχρι πολέμους κλπ σχολίασε: «Αν δεχτεί η Τουρκία επίθεση, τότε η θητεία της Εθνοσυνέλευσης και του Τούρκου προέδρου παρατείνεται κατά έξι μήνες αυτοδίκαια και μετά για άλλους τέσσερις και αναλόγως της κατάστασης και της κρίσεως. Και επίσης μπορεί να δει να διοικεί με Προεδρικά Διατάγματα με προεδρικά διατάγματα, τα οποία φέρνει ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης εντός τριμήνου για επικύρωση σε περίπτωση που Εθνοσυνέλευση μπορεί να συγκληθεί».

Αναφερόμενος στην πολιτική σκηνή της γείτονος χώρας εκτίμησε ότι μόλις ανακοινωθεί ποιος θα είναι ο ισχυρός αντίπαλός του Ταγίπ Ερντογάν από την πλευρά της αντιπολίτευσης της, εκείνη την ημέρα θα ξέρουμε αν θα επικεντρωθεί κυρίως στο εσωτερικό για το πώς θα τον κερδίσει και εάν θα αφήσει λίγο παραπίσω την Ελλάδα και την Κύπρο. Αν δει ότι δεν μπορεί να τον κερδίσει με τίποτα, τότε θα επικεντρωθεί περισσότερο στα θέματα του Ελληνισμού ευρύτερα. Εκεί είναι το κρίσιμο σημείο».

Δείτε επίσης:

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος