Δ. Σταθακόπουλος στο Πρώτο: Η Τουρκία έχει ενεργό casus belli- Όποιος νομίζει ότι αν αλλάξει ηγεσία η Τουρκία θα ηρεμήσει, πλανάται πλάνην οικτράν (audio)

«Η Τουρκία έχει ενεργό casus belli, κάνει ευθείες απειλές και έχει ξετυλίξει ένα αναθεωρητικό τρίπτυχο στο οποίο, μέσα στην εξίσωση, έχει και το θέμα των εκλογών, όμως αυτό δεν αναιρεί την ευρύτερη αναθεωρητική εικόνα και όποιος νομίζει ότι αν αλλάξει ηγεσία η Τουρκία θα ηρεμήσει, πλανάται πλάνην οικτράν» επισήμανε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, ο Τουρκολόγος Δημήτρης Σταθακόπουλος.
Χαρακτηρίζοντας αναμενόμενη την τουρκική στάση έναντι της Ελλάδας ενώ βάλλει εναντίον της Δύσης και της Συμμαχίας, σημείωσε πως η γείτονα έχει ξεκαθαρίσει πως στρέφεται στην Ευρασία τον “φυσικό της χώρο”, όπως τον έχει αποκαλέσει, ο οποίος λόγω του πολέμου στην Ουκρανία «καταδείχθηκε ότι είναι ο τόπος, η περιοχή του μέλλοντος, όπου υπάρχει επάρκεια τροφίμων, επάρκεια ενέργειας και είμαστε σε δημογραφική αύξηση σε αντίθεση με τη Δύση (ΕΕ και ΗΠΑ) που έχουν πρόβλημα ενέργειας και τροφίμων και βρίσκονται σε δημογραφική αποδρομή».

Ταύτιση Ερντογάν με το τουρκικό έθνος 

Ερωτηθείς ο κ. Σταθακόπουλος εάν ο Ταγίπ Ερντογάν ταυτίζεται με το τουρκικό έθνος, εξήγησε πως αυτό ισχύει και δεν είναι μόνο στο φαντασιακό του, καθώς ο τροποποιητικός νόμος του Τουρκικού Συντάγματος στο άρθρο 119 ορίζει την έννοια της εκτάκτου ανάγκης και πότε μπορεί να παραταθεί η θητεία της Εθνοσυνελεύσεως, η θητεία του προέδρου. «Έχει μέσα κάποιες προϋποθέσεις. Εκεί ορίζεται ότι το πρόσωπο του εκάστοτε προέδρου της Τουρκίας ταυτίζεται νομοθετικά με το τουρκικό έθνος. Άρα οποιαδήποτε προσβολή ακόμη και ο αντιπολιτευτικός λόγος που δεν του αρέσει μπορεί να θεωρηθεί προσβολή στο θεσμό του προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος ταυτίζεται με το τουρκικό έθνος. Άρα αυτό είναι ποινικά κολάσιμη πράξη» προσέθεσε.

Επιπλέον ανέφερε ότι στο ίδιο άρθρο περιλαμβάνεται ότι και σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης, που έχει μέσα θέματα πανδημίας, κρίσεων. «Και βεβαίως, αν δεχτεί επίθεση η Τουρκία, τότε, χωρίς να χρειάζεται κάποια συνταγματική ερμηνεία, αυτοδίκαια, παρατείνεται σε πρώτη φάση η θητεία εθνοσυνελεύσεως και προέδρου, για έξι μήνες» συμπλήρωσε.

Ανοιχτό” το ενδεχόμενο προβοκάτσιας

Ο κ. Σταθακόπουλος ανέφερε ακόμα ότι η λογική της προβοκάτσιας στη γείτονα είναι πάρα πολύ συνηθισμένη. «Μάλιστα υπάρχει ένα γραφείο που έχει ιδρυθεί από το 1955 το οποίο με διάφορα ονόματα -παλιότερα το ξέραμε ως Επιχείρηση Βαριοπούλα- όπου ο σκοπός είναι πραγματικά αυτός, να γίνει προβοκάτσια. Μάλιστα στα σχέδια τότε ήταν η πτώση ενός δικού τους αεροπλάνου πράγμα που τώρα εάν υλοποιηθεί δηλαδή, ρίξουν οι ίδιοι ένα ανέξοδο στην ουσία Μπαϊρακτάρ και πουν ότι το κατέρριψε η Ελλάδα, θα μπορούσε να πει ότι “ορίστε αυτή τη στιγμή δεχόμαστε επίθεση, μη μου κάνετε αντιπολίτευση και μου λέτε ότι εγώ θέλω να κάνω αναγκαστική παράταση και ότι εγώ δημιουργώ την κρίση, έχουμε επίθεση εδώ”» συμπλήρωσε ο ίδιος. «Με το που θα πει “δέχομαι επίθεση”, αυτομάτως θα πει “μη μου κάνετε κακόπιστη κριτική”, γιατί το έθνος βάλλεται. “Άρα πρέπει να ηγηθώ αυτή τη στιγμή, ακόμη έχω θητεία. Kαι σε κάθε περίπτωση, αν αυτή η επίθεση διαρκεί, να κάνω χωρίς να χρειάζεται δικαστική ερμηνεία παράταση της θητείας μου”.  Γιατί θα ήθελε πάρα πάρα πολύ να είναι αυτός πρόεδρος στις 29 Οκτωβρίου του 2023 που κλείνουν 100 χρόνια της Τουρκικής Δημοκρατίας και να μην έχει παραδώσει σε κάποιον άλλον την προεδρία του» επισήμανε ο κ. Σταθακόπουλος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος