Ποιες οι στρατηγικές των κομμάτων ενόψει των εκλογών – Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις σύμφωνα με τρεις πολιτικούς αναλυτές

Τα δημοσκοπικά δεδομένα των εκλογών της 25ης Ιουνίου, όπως καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες ανέλυσαν στην ΕΡΤ οι καλεσμένοι της εκπομπής «Συνδέσεις» Aντώνης Καραμπάτζος, καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Κουστένης, εκλογικός αναλυτής και ο εκδότης Γιάννης Μεϊμάρογλου.

«Για τα τέσσερα ισχυρότερα κόμματα από τα πέντε που είχαμε στην προηγούμενη φορά, τα ποσοστά τους περίπου επαναλαμβάνουν την δυναμική του Μαΐου, ενδεχομένως με κάποιες αυξομειώσεις» ανέφερε ο κ. Κουστένης επισημαίνοντας ότι η Νέα Δημοκρατια φαίνεται ότι διατηρεί, όπως δείχνουν τα περισσότερα δεδομένα, τη δυναμική της και ενδεχομένως έχει και ένα περιθώριο μιας μικρής αύξησης με την εκτίμηση της εκλογικής επιρροής να είναι κοντά στο 41% με 42%.

Και όπως τόνισε το μεγάλο ερωτηματικό είναι το πόσα κόμματα θα μείνουν εκτός Βουλής και πόσο αθροιστικό θα είναι το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής.

Το 20% των αναποφάσιστων μπορεί να ψηφίσει αλλιώς

Μιλώντας για τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους ο κ. Κουστένης εξήγησε ότι από τα δεδομένα των δημοσκοπήσεων φαίνεται ότι υπάρχει συνολικά ένα ποσοστό της τάξης ακόμα και του 20% που σκέφτεται να μεταβάλλει την ψήφο του και αυτό κατά βάση αφορά τους ψηφοφόρους των μικρότερων κoμμάτων.

«Υπενθυμίζω ότι 16% ήταν το σύνολο εκτός Βουλής στις προηγούμενες εκλογές. Τώρα τα πέντε κόμματα που διεκδικούν το όριο του 3%, αλλά με περισσότερες αλλά με λιγότερες αξιώσεις, αθροιστικά τα εκτιμάμε γύρω στο 15%» πρόσθεσε ο πολιτικός αναλυτής.

«Η Πλεύση Ελευθερίας, όπως είπε, «ήταν το πρώτο κόμμα το οποίο φάνηκε να με ασφάλεια να υπερβαίνει το όριο του 3% στις δημοσκοπήσεις, αλλά αυτό δεν έχει εξακολουθήσει με την ίδια ένταση, μέχρι αυτή τη στιγμή. Επίσης και η Νίκη, η οποία έδειξε να έχει μια τέτοια τάση να τοποθετείται με ασφάλεια πάνω από το όριο του 3%, φαίνεται ότι σιγά σιγά καταλαγιάζει σε ένα βαθμό, όχι σε τέτοιο σημείο που ακόμα θα μπορούσε να πει κάποιος ότι το συγκεκριμένο κόμμα μπορεί να νιώθει ανασφάλεια» δήλωσε ο κ. Κουστένης.

Μιλώντας για την Ελληνική Λύση υποστήριξε ότι άρχισε να παρουσιάζει μια δημοσκοπική αστάθεια ανάλογη με εκείνη που παρουσίαζε ήδη από το τέλος του 2022 μέχρι και το ντιμπέιτ. Όσον αφορά στο ΜέΡΑ25, είπε ότι δικαιούται μέχρι την τελευταία στιγμή να έχει κάποιες ελπίδες.

«Ξαφνικά τις τελευταίες δέκα ημέρες οι δημοσκοπήσεις έχουν αρχίσει να καταγράφονται δυναμικές για το κόμμα Σπαρτιάτες, το οποίο θυμίζει περίπου τη δημοσκοπική εμφάνιση της Νίκης στις προηγούμενες εκλογές. Είναι το νέο ερωτηματικό αυτών των εκλογών» υποστήριξε ο κ. Κουστένης.

Ο ίδιος χαρακτήρισε πολύ ακραίο το να μπουν στη Βουλή τρία κόμματα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι η δυναμική τους είναι γεωγραφικά είναι εντοπισμένη περισσότερο στη Βόρεια Ελλάδα.

Ποιες οι στρατηγικές των κομμάτων ενόψει των εκλογών – Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις σύμφωνα με τρεις πολιτικούς αναλυτές

Ξέρουμε ποια κυβέρνηση θα κυβερνήσει τη χώρα

Με δεδομένο αυτό διόλου τυχαία δεν ήταν η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη. Για το θέμα μίλησε ο Γιάννης Μεϊμάρογλου δηλώντας ότι η ΝΔ στοχεύει στην αυτοδυναμία που θα της επιτρέψει μια δεύτερη τετραετία διακυβέρνησης. «Οι πολίτες φαίνονται αποφασισμένοι να ξαναπάνε να ψηφίσουν σ’ ένα μεγάλο μέρος αυτό που ψήφισαν (την 21η Μαΐου)» ανέφερε ο εκδότης τονίζοντας ότι στα μικρά κόμματα μια κινητικότητα. Και όπως είπε, «επειδή ξέρουμε ποια κυβέρνηση θα κυβερνήσει τη χώρα την επόμενη τετραετία» ο αγώνας έχει μεταφερθεί ουσιαστικά στην αντιπολίτευση.

Μιλώντας για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία υποστήριξε ότι «έχουμε ένα κόμμα που ήταν στην κυβέρνηση, πέρασε στην αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά έχει μια καθοδική τάση μετά από μια στρατηγική ήττα» δήλωσε ο Γιάννης Μεϊμάρογλου χαρακτηρίζοντας το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, ως ανερχόμενη δύναμη.

Από την πλευρά του ο Aντώνης Καραμπάτζος ανέφερε στην εκπομπή ότι «η προεκλογική αυτή η περίοδος διαφέρει από την προηγούμενη, η οποία επικεντρώθηκε περισσότερο στο εκλογικό σύστημα, στο αν θα απορρίπτονταν από το εκλογικό σώμα η απλή αναλογική ή όχι, που τελικά πράγματι και αυτή ηττήθηκε στην κάλπη και τώρα περάσαμε σε μια πιο ουσιαστική συζήτηση, αλλά στη συνέχεια νομίζω κάπως εξετράπη με τις αναφορές στη μειονότητα της Δυτικής Θράκης».

Ζητούμενο η κυβερνητική σταθερότητα

Σύμφωνα με τον καθηγητή Νομικής είναι «σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που είναι μικρή και έχει να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα. Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να έχουμε και μια ισχυρή αντιπολίτευση τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, ακριβώς για να βελτιώνεται και η κυβέρνηση και να ασκείται ουσιαστική κριτική και τα πράγματα να παίρνουν μια τροπή ισορροπίας»

Πρόσθεσε, μάλιστα, ό,τι έχουμε εκλογικές διαδικασίες υπενθυμίζοντας ότι η τρίτη Ελληνική Δημοκρατία έχει κατοχυρώσει αυτό το κεκτημένο και αυτό θα πρέπει να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Δεν παρέλειψε να δηλώσει, όμως, ότι «είναι αυξημένη η ανάγκη για λογοδοσία των κυβερνώντων. Είναι η ανάγκη για μηχανισμούς ελέγχου και εξισορρόπησης της ανάγκης ή διασφάλισης της ανεξαρτησίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης, καθώς επίσης και η άσκηση της δημόσιας κριτικής στο δημόσιο χώρο».

Αναφερόμενος στα μηνύματα της δεύτερης κάλπης τέλος ο Παναγιώτης Κουστένης επισήμανε ότι έχουν αναπροσαρμοστεί μετά το αποτέλεσμα της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης. «Αναμέναμε όλοι ότι στη δεύτερη αναμέτρηση, το ΠΑΣΟΚ θα ήταν το κόμμα το οποίο κατεξοχήν θα πιεζόταν. Αντιστρόφως, το αποτέλεσμα που δημιουργήθηκε τον Μάιο έδινε προοπτικές για μία περαιτέρω αύξηση του, η οποία τουλάχιστον στις δημοσκοπήσεις και πάλι δεν φαίνεται να επαληθεύεται στον ίδιο βαθμό».

Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι μπήκε σε μια διαδικασία να ανασυνταχθεί και να επαναφέρει τη συζήτηση σε πιο συγκεκριμένα ζητήματα, προγραμματικά κυρίως της προεκλογικής ατζέντας προσθέτοντας «αυτή η προσπάθεια ανατράπηκε από τα γεγονότα, αφού από ένα σημείο και έπειτα η συζήτηση έγινε περίπου μονοθεματική τις πρώτες μέρες για το ζήτημα της Ροδόπης, τις υπόλοιπες λόγω του ναυαγίου».

«Την Παρασκευή αναμένουμε τις περισσότερες τελευταίες δημοσκοπήσεις, αλλά υπενθυμίζω πάντα ότι υπάρχει και το μαύρο κουτί του Σαββατοκύριακου που όπως είδαμε και στο προηγούμενο έξιτ πολ, πολύς κόσμος την ψήφο του την αποκρυσταλλώνει εκείνες τις μέρες» εκτίμησε ο πολιτικός αναλυτής.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος