Π. Λιάκουρας για το τουρκολιβυκό μνημόνιο: Να δοθούν οδηγίες στους ναυτιλλομένους της περιοχής να μην το λαμβάνουν υπόψη (video)

Array

Για το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο και τις επιδιώξεις της Άγκυρας μίλησε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πέτρος Λιάκουρας, επαναλαμβάνοντας την πρότασή του η Ελλάδα να προχωρήσει σε οριοθετήσεις και να σκεφτεί σοβαρά την περίπτωση προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αφού επεκτείνει την αιγιαλίτιδα στα 12 ν.μ. νότια της Κρήτης.

«Χάσαμε χρόνο διότι έπρεπε να είχαμε κάνει πολλές οριοθετήσεις με διάφορα άλλα κράτη, της Λιβύης συμπεριλαμβανομένης, και να προσπερνούσαμε τον σκόπελο εκείνο που οι Λίβυοι ήθελαν μειωμένη επήρεια σε σχέση με τη Γαύδο. Αν όλα αυτά είχαν ολοκληρωθεί, σήμερα δεν θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε τέτοια με τέτοια μελανά προβλήματα» δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο κ. Λιάκουρας.

Eίναι ακόμη μία ακραία συμφωνία

Αναφερόμενος στο σήμερα και στην προκλητική ανακοίνωση των Τούρκων ο Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιά δήλωσε ότι «είναι ακόμη μία ακραία συμφωνία- εκβιάζοντας προφανώς- την οποία υιοθετεί η Τουρκία με τη Λιβύη». Πρόσθεσε δε ότι «για να μπορέσει να αποκτήσει αυτό που λέμε αντικειμενική υπόσταση, θα πρέπει γι’ αυτήν τη συμφωνία να μην έχει διαμαρτυρηθεί κάποιο άλλο κράτος, ειδικά εάν είναι αυτό το οποίο επηρεάζεται ή πραγματικά ζημιώνεται, όπως η Ελλάδα».

Μιλώντας για το πώς επηρεάζει αρνητικά τη χώρα μας αυτή συμφωνία ο κ. Λιάκουρας διευκρίνισε: «Από τη στιγμή που η Ελλάδα έχει πραγματικά διαμαρτυρηθεί, αυτή η συμφωνία δεν μπορεί να αποτελέσει μία αντικειμενική κατάσταση. Η συμφωνία μεταξύ των δύο μερών (Τουρκίας και Λιβύης) ισχύει, αλλά δεν ισχύει έναντι των υπολοίπων».

Αναφερόμενος στην αντίδραση της Ελλάδας και της Αιγύπτου μετά την ανακοίνωση της Άγκυρας ο κ. Λιάκουρας εξήγησε ότι διεκδικούν την ενίσχυση του ενός και του άλλου κράτους. «Αν δεν υπάρξει διαμαρτυρία σημαίνει σιωπηρή αποδοχή, το οποίο δεν θα έπρεπε ποτέ να συμβεί. Η διαμαρτυρία σημαίνει και κάτι περισσότερο, ότι όχι μόνο δεν είναι αντιτάξιμο έναντι της Ελλάδος και της Αιγύπτου, αλλά δεν μπορεί να είναι και αντικειμενική κατάσταση για οποιονδήποτε άλλο».

Και όπως δήλωσε, «να πείσουμε τα υπουργεία Εξωτερικών να δίνουν οδηγίες στους ναυτιλλομένους της περιοχής να μην το λαμβάνουν υπόψη. Εκεί φαίνεται το αποτέλεσμα αυτής της διαμαρτυρίας και το αποτέλεσμα αυτής της συμμαχίας, την οποία επιδιώκουμε με τα υπόλοιπα κράτη».

Π. Λιάκουρας για το τουρκολιβυκό μνημόνιο: Να δοθούν οδηγίες στους ναυτιλλομένους της περιοχής να μην το λαμβάνουν υπόψη (video)

Ο Ερντογάν δημιουργεί τετελεσμένα

Σχολιάζοντας την τακτική του Τούρκου προέδρου τόνισε ότι «ο Ερντογάν κάνει αυτό το οποίο έκανε πάντοτε, δηλαδή τη δημιουργία τετελεσμένων. Αν μου βρείτε έστω ένα τετελεσμένο το οποίο έχει ανατραπεί στη διεθνή πολιτική, εγώ θα σας ανταμείψω με κάτι. Πρέπει να ξέρουμε πολύ καλά ότι τα τετελεσμένα είναι παράνομα. παρόλα αυτά όμως παραμένουν».

Αναφερόμενος στην ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου υποστήριξε ότι η Ελλάδα ήταν σωστή γιατί εμβόλισε το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

«Διότι μόνο με συμφωνία και δικαστική απόφαση κατοχυρώνει κάθε κράτος τα κυριαρχικά του δικαιώματα», συμπλήρωσε.

Να σημειωθεί ότι μετά από 10 μήνες από την κατάθεσή του, πρωτοκολλήθηκε την 2η Οκτωβρίου το παράνομο μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης της Τρίπολης, στον ΟΗΕ.

Όπως αναφέρουν πηγές του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών: “H πρωτοκόλληση και δημοσίευση των πάσης φύσεως συμφωνιών που κατατίθενται από τα κράτη στη Γραμματεία του ΟΗΕ αποτελεί τυπική και τεχνική διαδικασία. Η ενέργεια αυτή δεν προσδίδει νομιμότητα στα πρωτοκολλημένα κείμενα, ούτε σημαίνει την αναγνώριση του περιεχομένου από τα Ηνωμένα Έθνη.

Η εν λόγω “συμφωνία” είναι παράνομη και άκυρη, συνήφθη με παράτυπο τρόπο και δεν κυρώθηκε, ως όφειλε, από τη λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως φάνηκε και από την επιστολή του Προέδρου της τελευταίας προς τον ΓΓ του ΟΗΕ. Επίσης, η “συμφωνία” αυτή συνήφθη κατά παράβαση της Σύμβασης για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Δείτε επίσης:

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος