Π. Λαζαράτος, καθ. Δημοσίου Δικαίου, για το Κόμμα Κασιδιάρη: Το Δικαστήριο πρέπει να βγάλει μία προσεκτικά αιτιολογημένη απόφαση

«Καλό είναι να μην υπάρχει αιφνιδιασμός κανενός, ούτε κομμάτων, ούτε δικαστών για το ποιος πρόκειται να αποφασίσει», δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, Παναγιώτης Λαζαράτος τονίζοντας ότι νέα τροπολογία – «μπλόκο» που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση για το Κόμμα Κασιδιάρη αναθέτει την απόφαση όχι πλέον στην πενταμελή σύνθεση του Α Τμήματος του Αρείου Πάγου , αλλά στην Ολομέλεια όπου οι δικαστές από πέντε γίνονται δέκα.

Μιλώντας στην εκπομπή «Newsroom» σχετικά με το γιατί η κυβέρνηση δε νομοθέτησε σχετικά νωρίτερα, ο κ. Λαζαράτος απάντησε ότι κανείς δεν θα μπορούσε να γνωρίζει τι έκταση θα έπαιρνε το όλο ζήτημα στην πολιτική αντιπαράθεση και τα θέματα τα οποία θα ανέκυπταν σιγά -σιγά.

«Ενόψει της σημασίας που έχει η απόφαση, και των δικαστηρίων -ακόμα και διεθνών- που υπάρχει πιθανότητα να ακολουθήσουν, καλό είναι η απόφαση να είναι πλήρως εξοπλισμένη με περισσότερες εγγυήσεις»,σημείωσε σχετικά ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου.

Μιλώντας για τις λεπτομέρειες της τροπολογίας που συζητείται σήμερα Τρίτη 11/4 στη Βουλή διευκρίνισε ότι «δίνει τη δυνατότητα στο δικαστήριο να ζητήσει τεκμηρίωση αυτεπάγγελτα το ίδιο από άλλες διοικητικές ή δικαστικές αρχές» Και όπως είπε, αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό διότι το Δικαστήριο πρέπει να βγάλει μία προσεκτικά αιτιολογημένη απόφαση.

«Για να τεκμηριωθεί μια τέτοια απόφαση καλό είναι κανένας να έχει όλα τα δυνατά στοιχεία» προκειμένου ειδικώς να τεκμηριωθεί η απόφαση για την πραγματική ηγεσία του κόμματος. Συνεπώς, ο Άρειος Πάγος πρέπει να έχει τη δυνατότητα να απευθυνθεί οπουδήποτε σε διοικητικές ή δικαστικές αρχές.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Αναστάσιου Κανελλόπουλου στην ηγεσία του Κόμματος Κασιδιάρη και το εάν ένας καταδικασμένος μπορεί να πάρει μέρος σε συνδυασμό κόμματος ο κ. Λαζαράτος εξήγησε ότι αυτό είναι νομικά αποδεκτό.

Ωστόσο, όπως είπε,δεν αρκεί να τίθεται θέμα αντίθεσης του κόμματος στο δημοκρατικό πολίτευμα, αλλά χρειάζεται και πρόσθετα στοιχεία.

«Ακόμα και να μην κατέβει ο κ. Κασιδιάρης, επειδή είχε ηγετικό ρόλο στην ίδρυση του κόμματος, πάλι η αναγκαία αυτή προϋπόθεση θα υπήρχε. Πρέπει να γίνει μια πρόσθετη κρίση για το κατά πόσον και από άλλα στοιχεία συνάγεται ότι το κόμμα αυτό είναι αντίθετο στις δημοκρατικές αξίες», ανέλυσε ο κ. Λαζαράτος.

Αναφερόμενος στη σύνθεση του δικαστηρίου στις 5 Μαΐου και στον αριθμό των μελών της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου τόνισε ότι με την αποχώρηση του κύριου Τζανερίκου γίνονται δέκα. Επομένως, όπως είπε, θα έχουμε έναν ζυγό αριθμό.

«Επιτρέψτε μου να μη θεωρώ απίθανο μέχρι το τέλος να εξαιρεθεί κάποιος ακόμα. Εάν όμως παραμείνουν δέκα μέχρι το τέλος, η σωστή αντιμετώπιση θα ήταν η αναλογική εφαρμογή του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας που δίνει επί ισοψηφίας την κρίσιμη ως κρίσιμη αναγνώριση της ψήφου από τον Πρόεδρο».

Πηγή: Newsroom | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος