Ουκρανία-Μολδαβία-Γεωργία: Ποια τύχη μπορεί να έχουν οι αιτήσεις τους για ένταξη στην ΕΕ

Με τις αιτήσεις ένταξης στην ΕΕ, τις οποίες υπέβαλαν τις προηγούμενες μέρες -μέσα στη δίνη των πολεμικών γεγονότων- η Ουκρανία, η Μολδαβία και η Γεωργία ασχολήθηκε η εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο».

Η υποβολή των αιτήσεων έγινε βιαστικά -μια και υπό κανονικές συνθήκες δεν επρόκειτο να συμβεί για τουλάχιστον μερικά χρόνια- υπό καθεστώς πανικού αυτών των χωρών και ως ένα είδος αντίβαρου στη έλλειψη ρεαλιστικής προοπτικής για ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Μέσα στη συγκινησιακή φόρτιση της περιόδου, οι αιτήσεις χαιρετίστηκαν από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, που υποσχέθηκαν να εξεταστούν σύντομα από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ.

Ωστόσο, η πολυπλοκότητα των διαπραγματεύσεων που προβλέπει γενικώς η ΕΕ για νέες εντάξεις, η στασιμότητα των σχετικών διαδικασιών που παρουσιάζεται ήδη από χρόνια για τις υποψήφιες χώρες των Δ. Βαλκανίων, καθώς και το αρνητικό κλίμα που υπάρχει σε αρκετά κράτη μέλη για οποιεσδήποτε νέες διευρύνσεις της ΕΕ δημιουργούν μεγάλες επιφυλάξεις για την τύχη που μπορεί να έχουν οι αιτήσεις των τριών χωρών.

Για τις προοπτικές αυτές, καθώς και την επίδραση που μπορεί να επιφέρει το ουκρανικό δράμα στην ενοποιητική διαδικασία της Ένωσης ρωτήθηκε ο Αντώνης Τριφύλλης.

Ουκρανία-Μολδαβία-Γεωργία: Ποια τύχη μπορεί να έχουν οι αιτήσεις τους για ένταξη στην ΕΕΟ κ. Τριφύλλης είναι πρώην διευθυντικό στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναλυτής/αρθρογράφος για θέματα ΕΕ και ο οποίος, σε απρόοπτο χρονικό διάστημα πριν τον πόλεμο, είχε ασχοληθεί με το ποια σχέση θα μπορούσε να αναπτυχθεί μεταξύ της Ένωσης και της Ουκρανίας, Μολδαβίας και Γεωργίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος