«Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι πρόκειται για μια επίθεση κυβερνοασφάλειας, κυβερνοφυσικού χαρακτήρα δηλαδή που έχει ξεκινήσει από τον κυβερνοχώρο και έχει εκδηλωθεί στον φυσικό χώρο και πιθανότατα είναι μια επίθεση από αυτές που εμείς ονομάζουμε επίθεση εφοδιαστικής αλυσίδας. Δηλαδή κάποιο τρίτο μέρος εμπλεκόμενο σε αυτή τη συναλλαγή της αγοραπωλησίας των βομβητών, παρενέβη σε ανύποπτο χρόνο και κατάφερε να παγιδεύσει τα συγκεκριμένα μηχανήματα» τόνισε μιλώντας στο Update και τη Σταυρούλα Χριστοφιλέα ο σύμβουλος κυβερνοασφάλειας Δημήτρης Γεωργίου αναφερόμενος στις εκρήξεις των βομβητών στον Λίβανο.
Σε άλλο σημείο ο κ. Γεωργίου ανέφερε « για τους ειδικούς της κυβερνοασφάλειας, αυτού του τύπου τα περιστατικά δεν είναι κάτι καινούριο, δηλαδή πράγματα που επηρεάζουν συστήματα τα οποία επηρεάζουν την καθημερινότητα που ζούμε στο φυσικό χώρο ούτε ανήκουστα είναι, ούτε κάτι που το βλέπουμε πρώτη φορά. Τέτοιες επιθέσεις έχουν ξαναγίνει γνωστές.
Συνήθως πίσω από τέτοιες επιθέσεις βρίσκονται πολύ καλά οργανωμένες ομάδες. Τις περισσότερες φορές αναμένουμε να είναι ομάδες οι οποίες είναι κρατικά υποστηριζόμενες[…] Κοιτάξτε από τις πληροφορίες που έχουμε που τις έχετε και εσείς και είναι έχουν κυκλοφορήσει αυτό που αντιλαμβανόμαστε είναι ότι αυτού του τύπου η πυροδότηση έγινε μαζικά. Δηλαδή δεν ήταν το ένα μετά το άλλο, κάποιες χιλιάδες, ένα τυχαίο χρονικό περιθώριο. Άρα υπήρχε μια ταύτιση του χρόνου.
» Αν σκεφτεί κανείς ότι οι βομβητές είναι τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός που δέχεται κλήσεις και μηνύματα, sms κλπ. θα μπορούσε κάποιος ο οποίος έχει παγιδεύσει με κατάλληλο τρόπο, έχει χακέψει για να το πω πιο απλά, τους συγκεκριμένους βομβητές, να τους έχει προετοιμάσει όταν δεχτούν ένα μήνυμα κατάλληλα διαμορφωμένο, αυτό να λειτουργήσει ως μια σκανδάλη πυροδότησης για κάτι άλλο που έχει τοποθετηθεί. Αυτό θα μπορούσε να είναι κάποιος μικρός εκρηκτικός μηχανισμός ή θα μπορούσε να είναι και ένας τρόπος να προκληθεί μια αντίδραση του μηχανισμού αυτού εκρηκτικού χαρακτήρα. Δηλαδή, θα μπορούσε να είναι κάποιος τρόπος να επηρεαστεί η μπαταρία. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς γιατί δεν έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν τη φυσική εξέταση των συγκεκριμένων μηχανημάτων».
Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Γεωργίου στο βίντεο που ακολουθεί
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος