Η τεχνολογία των βομβητών είναι πολύ απλή. Το σημαντικό στην προκειμένη περίπτωση είναι το ότι έγινε δυνατό αυτά τα 3000 αντικείμενα τα οποία είχαν άλλη χρήση, να αναχαιτιστούν με κάποιο τρόπο στην παράδοση, στην κατασκευή, να υποστούν αυτή την μετατροπή χωρίς να γίνει αντιληπτή και να καταλήξουν σε χρήση από μια οργάνωση η οποία ξέρουμε ότι έχει δομές ασφάλειας, ότι είναι κλειστή, παρόλο ότι βλέπουμε μέλη της να εξουδετερώνονται από το Ισραήλ. Τα παραπάνω επισήμανε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Zoi.gr» με την Χριστίνα Βίδου, ο Φαίδων Καραϊωσηφίδης, αεροναυπηγός, διευθυντής του περιοδικού Πτήση και Διάστημα.
Οι βομβητές ή αλλιώς pagers, beepers, είχαν έρθει κάποτε και στην Ελλάδα, στην πρώιμη εποχή της κινητής τηλεφωνίας, όταν τα κινητά τηλέφωνα ήταν πανάκριβα και ακόμη ακριβότερες οι υπηρεσίες τους, ανέφερε ο κ. Καραϊωσηφίδης.
«Είναι ένα σύστημα το οποίο δεν βασίζεται σε τεχνολογία κινητών τηλεφώνων, δηλαδή κυψέλες και όλη αυτή η υπερσύγχρονη τεχνολογία που βρίσκεται στην 4η, 5η γενιά της, αυτή τη στιγμή είναι απλώς ένας δέκτης ο οποίος δέχεται συγκεκριμένο σήμα από πομπό προς τον κάτοχό του και τον προειδοποιεί για κάτι. Μπορεί να είναι ένα μήνυμα. Συνήθως είναι ένας αριθμός τηλεφώνου για να καλέσεις για να μάθεις ποιο είναι το μήνυμα, γιατί δεν μπορούσε να μεταφέρει αυτό το σύστημα περισσότερο από μερικά ψηφία σε μια αρκετά πρωτόγονη οθόνη, η οποία υπάρχει».
Είναι ένα σύστημα που χρησιμοποιείται αντί κινητού τηλεφώνου γιατί είναι εύκολο να εντοπιστεί το σημείο εκπομπής και έχει αποδειχθεί ότι αυτό ακριβώς χρησιμοποιεί και το Ισραήλ όταν στοχεύει και εξολοθρεύει επιλεκτικά στελέχη, επειδή μπορεί να διαπιστώσει στις θέσεις τους, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Καραϊωσηφίδης. Χρησιμοποιείται λοιπόν το αρκετά πιο πρωτόγονο σύστημα που δεν είναι πομποδέκτης, δηλαδή δεν εκπέμπει έτσι ώστε να αποκαλύψει τη θέση, αλλά μόνο δέχεται.
«Αυτό που δέχτηκε χθες ήταν μια εντολή να ενεργοποιήσει κάτι το οποίο δεν προβλέπεται από τον δέκτη, το pager, το beeper αυτό καθ’ αυτό. Απ’ ό,τι φαίνεται, οι πληροφορίες είναι ακόμη πολύ συγκεχυμένες, η Χεζμπολάχ πρόσφατα είχε πάρει μια μεγάλη ποσότητα από κάποιον προμηθευτή. Υπολογίζεται ότι ήταν περίπου 3.000 τουλάχιστον η παρτίδα. Αυτό το πράγμα είναι σφραγισμένο. Δηλαδή είναι ένα κουτάκι το οποίο έχει μέσα μία μπαταρία, είναι επαναφορτιζόμενο, όπως και το κινητό τηλέφωνο. Δεν είναι ιδιαίτερα υψηλής τεχνολογίας, ούτε υπάρχει δυνατότητα επέμβασης, με την έννοια ότι το μόνο που κάνεις είναι δέχεσαι την κλήση και απλώς σβήνεις το μήνυμα. (..) Αυτό που φαίνεται ότι έγινε είναι ότι με κάποιο τρόπο αναχαιτίστηκε αυτή η παρτίδα ή ακόμη και στην τοποθεσία συναρμολόγησης που δεν ξέρουμε πού ήταν. Αναφέρθηκε ότι ήταν χώρα της Άπω Ανατολής. Υπήρξαν διαψεύσεις. Αναφέρθηκε ότι ήταν ευρωπαϊκή εταιρεία. Θα μπορούσε ακόμη και να μην είναι η παρτίδα. Θα μπορούσε να είχε αντικατασταθεί ένα μέρος της παρτίδας με pagers τα οποία είχαν υποστεί επέμβαση και η επέμβαση φαίνεται ότι ήταν ότι φυτεύτηκε μέσα μια μικρή ποσότητα εκρηκτικής ύλης, με τη δυνατότητα να ενεργοποιηθεί με τηλεχειρισμό και έγινε μια βόμβα την οποία μετέφερε ο χρήστης, ο κάτοχος του βομβητή εν αγνοία του» ανέφερε ο κ.Καραϊωσηφίδης.
Το ερώτημα που προκύπτει εδώ, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι κατά πόσο αυτή η επίθεση ήταν μεμονωμένη, αν στόχο είχε να εξουδετερώσει μέλη της οργάνωσης, σαν υβριδική φάση ενός πολέμου που θα συνοδευόταν από κάποια άλλη επιχείρηση. «Έγινε κάτι πολύ σημαντικό για να μην είχε αποτέλεσμα που να είναι συνδεδεμένο με κάτι άλλο. Δεν είδαμε ακόμη το αποτέλεσμα; Αυτή ήταν μόνον η ενέργεια στην οποία αποσκοπούσε;» είπε χαρακτηριστικά.
«Τέτοιου μεγέθους επίθεση δεν έχει υπάρξει ξανά, αλλά έχουν υπάρξει στο παρελθόν αναφορές. Και μιλάω για αναφορές διότι οι πληροφορίες σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις υβριδικού πολέμου, στη σκοτεινή πλευρά των στρατιωτικών επιχειρήσεων ή των παράπλευρων στρατιωτικών επιχειρήσεων, δεν υπάρχουν ποτέ αποδείξεις» σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Καραϊωσηφίδης.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος