Μ. Ευθυμιόπουλος για ΗΠΑ – Ιράν: «Η μη λύση δεν εξυπηρετεί την Τεχεράνη, τα πράγματα θα αγριέψουν», τα τρία «κλειδιά» για την επόμενη ημέρα

Σε μια εύθραυστη διπλωματική ισορροπία παραμένουν ΗΠΑ και Ιράν, με τις στρατιωτικές κινήσεις να συνυπάρχουν με τη ρητορική αντιπαράθεση και τις προσπάθειες για μια νέα συμφωνία.

Ο Δρ. Μάριος Ευθυμιόπουλος, επικεφαλής της Strategy International και καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας και Στρατηγικής στη Σχολή Πολιτικής και Διεθνών Σπουδών, μιλώντας στο ΕΡΤnews και στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο απο τις 5»για τις εξελίξεις, εκτίμησε ότι το γεγονός πως δεν έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής μεγάλης κλίμακας πολεμικά χτυπήματα αποτελεί ένδειξη ότι εξακολουθεί να υπάρχει περιθώριο για διπλωματική διαπραγμάτευση.

«Η ρητορική υπερισχύει προς το παρόν της πολεμικής δράσης»

Όπως ανέφερε, αυτή τη στιγμή καταγράφονται κυρίως ρητορικές επιθέσεις από την πλευρά του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ παράλληλα οι στρατιωτικές δυνάμεις και τα «πιόνια», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τοποθετούνται στις κρίσιμες γεωγραφικές περιοχές.

Υπάρχουν επίσης χτυπήματα, τα οποία ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, λειτουργούν περισσότερο ως μέσο πίεσης και ενίσχυσης της ρητορικής αντιπαράθεσης παρά ως έναυσμα για γενικευμένη πολεμική σύρραξη.

Ωστόσο, ο κ. Ευθυμιόπουλος προειδοποίησε ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον.

«Εάν μέσα στον Αύγουστο, και είχα πει ότι μέχρι τα μέσα Αυγούστου δεν υπάρχουν κάποιες συμφωνίες, τότε τα πράγματα θα αγριέψουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η συμφωνία Ιράν – Ομάν και ο ρόλος των ΗΠΑ

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ενδεχόμενο μιας συμφωνίας μεταξύ Ιράν και Ομάν, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται για μια νέα σχέση, καθώς έχουν υπάρξει και στο παρελθόν αντίστοιχες συμφωνίες και δίαυλοι επικοινωνίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή, μια συμφωνία που θα αφήνει εκτός τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα αραβικά κράτη δεν θα μπορέσει να προχωρήσει, καθώς το ζήτημα απαιτεί ευρύτερη συμμετοχή.

«Από τη στιγμή λοιπόν που δεν θα περάσει, ξαναπάμε στο σημείο μηδέν», σημείωσε.

Κατά την εκτίμησή του, οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ θα πρέπει να είναι ευρύτερη και συμμετοχική, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει συνολικά τις κρίσιμες παραμέτρους της κρίσης.

Πυρηνικό πρόγραμμα, Ορμούζ και πολιτικό καθεστώς

Ο Δρ. Ευθυμιόπουλος επανέφερε τρία βασικά ζητήματα που, όπως έχει επισημάνει και σε προηγούμενες παρεμβάσεις του, βρίσκονται στον πυρήνα της αντιπαράθεσης:

το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, τα Στενά του Ορμούζ και το πολιτικό καθεστώς της χώρας.

Όπως εκτίμησε, το τρίτο σκέλος, δηλαδή η πολιτική ηγεσία του Ιράν, βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση.

«Η μη λύση δεν εξυπηρετεί το Ιράν», τόνισε, υποστηρίζοντας ότι η παρατεταμένη αδιέξοδη κατάσταση μπορεί να λειτουργήσει εις βάρος της ίδιας της ιρανικής πολιτικής ηγεσίας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα δεδομένα δείχνουν ότι η απουσία συμφωνίας μπορεί να επιβαρύνει περαιτέρω τη θέση της ιρανικής ηγεσίας, καθώς η οικονομική και πολιτική πίεση συνεχίζεται.

Η οικονομική πίεση και το κόστος της κρίσης

Ο κ. Ευθυμιόπουλος χαρακτήρισε την οικονομική πίεση μέτρο που έχει σημαντικό κόστος για το Ιράν, χωρίς ωστόσο να προκαλεί, όπως είπε, αντίστοιχου μεγέθους παγκόσμια οικονομική επίπτωση.

Το μεγαλύτερο βάρος, σύμφωνα με την εκτίμησή του, πέφτει στο οικονομικό και γεωπολιτικό οικοσύστημα της ευρύτερης περιοχής, το οποίο επηρεάζεται άμεσα από την ένταση και την αβεβαιότητα.

Το κρίσιμο πλέον είναι εάν θα υπάρξει διπλωματική συμφωνία μέσα στο επόμενο διάστημα ή εάν η απουσία λύσης θα οδηγήσει σε νέα κλιμάκωση, με τον Αύγουστο να αποτελεί, σύμφωνα με τον καθηγητή, ένα σημαντικό χρονικό ορόσημο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος