Καθηγ. Κ. Λάβδας στην ΕΡΤ για Μ. Ανατολή: Το Ισραήλ θα επιμείνει μέχρι να εξαρθρωθεί η Χαμάς – Τι είπε για τα ελληνοτουρκικά

«Νομίζω ότι είμαστε σε μια φάση στην οποία ο ισραηλινός στρατόςεπιχειρεί πλέον να συλλάβει ή να σκοτώσει τον “Οσάμα Μπιν Λάντεν της Γάζας”. Και είναι ένα από τα στελέχη της Χαμάς που είναι εγκέφαλος πίσω από την επίθεση που έγινε την τρομοκρατική σε Ισραηλινούς κυρίως αμάχους» είπε ο Κώστας Λάβδας, καθηγητής ευρωπαϊκής πολιτικής Παντείου πανεπιστημίου, μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ και στην εκπομπή Newsroom.

«Θα είναι μια δύσκολη μάχη στην Χαν Γιούνις. Διότι εκεί υπάρχει ένας πυρήνας της Χαμάς, διότι δεν έχει λυθεί το θέμα του πώς θα προστατευτούν οι άμαχοι και διότι, όπως όλα δείχνουν, το Ισραήλ δεν είναι διατεθειμένο και κατά τη γνώμη μου δικαιολογημένα, να πάει σε μακροχρόνια εκεχειρία πριν εξαρθρώσει τον ηγετικό πυρήνα της Χαμάς που βρίσκεται εκεί».

Όσο για το επόμενο βήμα είπε: «Είναι σαφές ότι είχε διαμορφωθεί μια συναίνεση στο Ισραήλ για την αδυναμία περαιτέρω συνδιαλλαγής με τη Χαμάς στο ότι υπήρξε μια συνδιαλλαγή με τη Χαμάς. Όλα δείχνουν ότι υπάρχει ευθύνη και του Νετανιάχου, αλλά αυτό είναι κάτι που θα ξεκαθαρίσει την επόμενη μέρα. Κατά συνέπεια, φαίνεται ότι συναίνεση αυτή τη στιγμή είναι σαφής και επιτρέψτε μου να προσθέσω ότι αυτή τη συναίνεση δεν την βλέπουν πολύ αρνητικά, παρά τις δηλώσεις τους και ορισμένα αραβικά κράτη της περιοχής, τα οποία θεωρούν ότι η Χαμάς είναι απρόβλεπτη και επικίνδυνη. Κατά συνέπεια, το Ισραήλ θα επιμείνει μέχρι να εξαρθρωθεί η Χαμάς και μετά θα μπει σε μια συζήτηση για τη μελλοντική διακυβέρνηση και γενικά για το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας. Βρισκόμαστε ακόμα στην πολεμική φάση και περιμένουμε να τελειώσει για να δούμε την επόμενη που θα είναι πάρα πολύ δύσκολο».

Ακόμα ο κ. Λάβδας ανέφερε: «Το Ισραήλ δεν θέλει να διοικήσει τη Γάζα. Την άφησε πριν από χρόνια και άρα είναι σαφές ότι δεν θέλει να επιστρέψει, αλλά θέλει να εξαρθρώσει τη Χαμάς και άρα να ξαναγυρίσει σε μια συζήτηση με την Παλαιστινιακή Αρχή στη Δυτική Όχθη και να δει πώς αυτές οι δύο γεωγραφικά ασύνδετες περιοχές θα μπορέσουν να κυβερνηθούν σταδιακά από μια διοικητική ομπρέλα, θα λέγαμε, η οποία θα έχει τη βάση στη Δυτική Όχθη και θα περιλαμβάνει τη διοίκηση της Λωρίδας της Γάζας. Είναι σαφές ότι το Ισραήλ ποτέ δεν έκοψε εντελώς κάθε γέφυρα με τη Ρωσία, παρά τον ρόλο της Ρωσίας στην περιοχή και παρά τις σχέσεις της Ρωσίας με το Ιράν, το οποίο είναι μεγάλος εχθρός βεβαίως του Ισραήλ. Αλλά είναι αυτή η πολιτική του Ισραήλ».

Για την επόμενη μέρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά την επίσκεψη Ερντογάν, ο κ. Λάβδας είπε:

«Νομίζω πρέπει να θυμόμαστε δύο βασικές διαστάσεις. Η πρώτη διάσταση λέγεται συγκυρία. Έτσι πρέπει να την καταλάβουμε. Η συγκυρία είναι τέτοια που η Τουρκία θέλει να δείξει ότι συζητάει ακόμα στο εσωτερικό της Δύσης, στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ. Άρα χρειαζόταν μια ήπια και πολιτισμένη φάση. Η δεύτερη διάσταση όμως λέγεται ισορροπία ισχύος. Όταν η συγκυρία περάσει και έρθουν άλλες συγκυρίες, γιατί θα έρθουν άλλες συγκυρίες με απόλυτη βεβαιότητα, τότε αυτό που θα μετράει θα είναι η ισορροπία ισχύος, η οποία ευτυχώς αποκαθίσταται και με το παραπάνω από το 2020 και άρα η Τουρκία προσέχει πλέον περισσότερο από ότι στο παρελθόν πόσο θα προχωρήσει. Και οι συμμαχίες.

Και συνέχισε: «Το γεγονός ότι έχουμε αυτή τη στιγμή μια ήπια φάση είναι κάτι θετικό. Κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί. Θα ήταν, θα ήταν σώφρων να το αρνηθεί κανείς. Αλλά σας λέω ότι αν δεν αποκαταστήσουμε πλήρως και δεν ξεπεράσουμε την αποκατάσταση στην ισορροπία ισχύος που είχε τρωθεί πολύ άσχημα στην Ανατολική Μεσόγειο, άλλα σχόλια δεν χρειάζονται. Εάν δεν έχουμε απολύτως αποτρεπτική ισχύ, που να τη μετράει η Τουρκία, κι αν δεν εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο τις συμμαχίες με τη Γαλλία, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και γενικότερα με την ευρωπαϊκή διάσταση μέσω της Γαλλίας, τότε, όταν η συγκυρία αλλάξει, η Τουρκία θα μας θυμίσει κάτι σαφές: Ότι ο πυρήνας της ατζέντας που η ίδια αντιλαμβάνεται πως έχει απέναντι στην Ελλάδα δεν έχει αλλάξει καθόλου στο παραμικρό. Οτιδήποτε γίνεται στο μεταξύ είναι απολύτως θετικό. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία».

Πηγή: ΕΡΤ | Newsroom

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος