Κ. Θεοφύλακτος: Πρέπει και στην Ελλάδα να μπει ανώτατο πλαφόν στην ηλεκτρική ενέργεια και στο φυσικό αέριο (video)

Array

Τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των «27» χωρών μελών της ΕΕ για την επιβολή πλαφόν στα 180 ευρώ/Kw σχολίασε στην ΕΡΤ o Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας, Κωνσταντίνος Θεοφύλακτος με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Γιώργο Παππά, να αποκαλύπτει τι συνέβη πίσω από τις κλειστές πόρτες του Συμβουλίου Ενέργειας της ΕΕ.

Όπως ανέφερε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Βερολίνο, η Γερμανία συμβιβάστηκε χάρη στις πολλές ρήτρες απενεργοποίησης που τέθηκαν στην συμφωνία σε περίπτωση που υπάρξει έλλειψη στην αγορά ενέργειας του φυσικού αερίου.

«Αν οι αρνητικές επιπτώσεις υπερβαίνουν τις θετικές συνέπειες, η Επιτροπή θα είναι σε θέση να σταματήσει την υλοποίηση αυτού του έργου» διευκρίνισε ο κ. Παππάς προσθέτοντας ότι για να επιτευχθεί η συμφωνία υπήρξε αμοιβαία υποχώρηση των χωρών.

«Δέχτηκε η Γερμανία τελικά την επιβολή του ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου, αλλά έτσι δέχθηκαν και οι υπόλοιποι να περάσουν δύο οδηγίες της ΕΕ, τις οποίες μπλόκαραν μέχρι τότε. Οδηγίες ποτ αφορούν την ταχεία προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ενιαία αγορά φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση», όπως μετέδωσε ο κ. Παππάς.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας μιλώντας στις «Συνδέσεις» δήλωσε ότι η νέα συμφωνία «θα βελτιώσει τους μηχανισμούς αλληλεγγύης» μέσα στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοφύλακτο, αν κάποιος έχει πρόβλημα με το φυσικό του αέριο θα έρθουν και τα υπόλοιπα κράτη μέλη προς βοήθεια. Αποκωδικοποιώντας τη συμφωνία για το πλαφόν τόνισε ότι «μαζί με το φυσικό αέριο που έρχεται με αγωγούς έχουμε και το υγροποιημένο». Έτσι,  δημιουργείται η κοινή αγορά με καταλύτη της συμφωνίας να είναι πλέον η Γερμανία.

Η χώρα του Όλαφ Σολτς άλλαξε στρατόπεδο όσον αφορά το πλαφόν στο φυσικό αέριο και πλέον «δέχεται αυτή τη συμφωνία μετά από πολλή διαπραγμάτευση ενώ οι Κάτω Χώρες απέχουν μαζί με την Αυστρία, ενώ καταψηφίζει η Ουγγαρία».

Nα μπει ανώτατο πλαφόν σε ρεύμα και αέριο

Αναφορικά με το πώς η συμφωνία για το φυσικό αέριο θα βοηθήσει στην πράξη τους καταναλωτές ο κ. Θεοφύλακτος τόνισε ότι πρέπει να παρθούν και άλλα μέτρα από τις κυβερνήσεις.

«Πρέπει και στην Ελλάδα να μπει ένα ανώτατο πλαφόν στην ηλεκτρική ενέργεια και στο φυσικό αέριο. Και είναι και κάτι που συζητιέται πάρα πολύ στους ενεργειακούς κύκλους», πρόσθεσε.

Και όπως επισήμανε, «για τους μικρομεσαίους και τη βιομηχανία θα είναι ίσως καλύτερο εάν το πλαφόν στην τιμή δοθεί απευθείας σε αυτούς», που όπως είπε είναι θέμα πολιτικής αντίληψης.

Σχολιάζοντας τις πιθανές αντιδράσεις των παραγωγικών κρατών ο κ. Θεοφύλακτος εξέφρασε την άποψη ότι «το να βάζεις πλαφόν στο αέριο και στο πετρέλαιο επιταχύνει την αποσύνδεση από τη ρωσική ενέργεια, οπότε είναι λογική η αντίδραση της Ρωσίας» που το χαρακτήρισε απαράδεκτο.

Όσον αφορά το Κατάρ υποστήριξε ότι είναι επίσης λογικό ότι θα πει τη διαφωνία του αλλά θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει την άνοιξη προς το καλοκαίρι.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Δείτε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος