Φυσικό αέριο: Τέλος στο θρίλερ του πλαφόν – Τα ψιλά γράμματα και το παρασκήνιο

Array

Η άρση του αδιεξόδου με συμφωνία των 27 για το ανώτατο όριο στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, έφερε ικανοποίηση στην Αθήνα, που εκφράστηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. “Όταν οι αγορές αποτυγχάνουν, οι κυβερνήσεις παρεμβαίνουν  δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ από τις Βρυξέλλες και ο Κώστας Σκρέκας, υπενθύμισε ότι πριν από 9 μήνες η Ελλάδα πρωτοπορούσε για πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Με διαφωνίες ως την τελευταία στιγμή επικράτησε τελικά πνεύμα συμβιβασμού. Η Ουγγαρία είναι η μόνη που καταψήφισε τη συμφωνία.

Τι προβλέπεται

  • Εναρξη εφαρμογής του πλαφόν ορίζεται η 15η Φεβρουαρίου και το ανώτατο όριο είναι τα  180€/MWh
  • Θα τίθεται σε εφαρμογή όταν η τιμή χονδρικής του φυσικού αερίου υπερβαίνει αυτό το όριο για 3 συνεχόμενες ημέρες
  • εάν παράλληλα  η τιμή του υγροποιημένου αερίου LNG διαμορφωθεί κατά 40 € ακριβότερη στην ευρωπαική αγορά σε σχέση με άλλες αγορές τότε θα σταματήσει η διαπραγμάτευση , μέχρι να να επανέλθει η τιμή σε φυσιολογικά για τα δεδομένα της εποχής επίπεδα.

Πρόκειται για πλαφόν που θα απενεργοποιείται υπο προυποθέσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Ενέργειας , αν το πλαφόν είχε επιβληθεί για πάνω απο 30 ημέρες μέσα στο 2022 θα είχαμε εξοικονομήσει τεράστια ποσά. Στο ίδιο πνεύμα και το  πρακτορείο Bloomberg περιγράφει τις απώλειες υπενθυμίζοντας ότι το Συμβούλιο Ενέργειας της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης καθυστέρησε να πάρει την απόφαση.

Φυσικό αέριο: Τέλος στο θρίλερ του πλαφόν –  Τα ψιλά γράμματα και το παρασκήνιο

‘Ελλειμμα  30 δισ. κυβικών μέτρων αερίου για το 2023

Οι αναλυτές πάντως εκτιμούν πως πρέπει να γίνει σκληρή δουλειά τους επόμενους μήνες στην Ευρώπη για να καλυφθεί το έλλειμμα των 30 δισ κυβικών μέτρων αερίου για το 2023, καθώς δεν θα είναι διαθέσιμο το ρωσικό αέριο για πλήρωση των αποθηκών με το κόστος να υπολογίζεται σε 58 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Η Ευρώπη θα είναι καλύτερα προετοιμασμένη για τον επόμενο χειμώνα αλλά και για την εκ νέου πλήρωση των αποθηκών αερίου. Η πρόκληση για την επόμενη χρονιά θα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με φέτος», τόνισε η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον.

To παρασκήνιο και το πνεύμα συμβιβασμού

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σύνοδο κορυφής της προηγούμενης Πέμπτης φέρεται να έδωσαν σαφή εντολή στους 27 υπουργούς Ενέργειας να βρουν λύση.

Μετά την αρχική πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στα 275€ η τσέχικη προεδρία έφερε πρόταση για πλαφόν στα 188€/MWh η οποία στη συνέχεια διαμορφώθηκε στα 180€/MWh ικανοποιώντας το αίτημα των 15 χωρών, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα για πλαφόν κάτω από τα 200 ευρώ.

Με ανάρτησή του ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι «ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς -μια ελληνική πρόταση που υποβλήθηκε πριν από 9 μήνες– υιοθετήθηκε επιτέλους από τους υπουργούς Ενέργειας της Ευρώπηςκαι στέλνει σαφές μήνυμα στις αγορές ότι όταν αποτυγχάνουν, οι κυβερνήσεις θα παρεμβαίνουν».

«Ελπίζω ότι το μήνυμα της αποφασιστικότητας, της αλληλεγγύης και της ενότητας, θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας καλύτερης χρονιάς για όλους τους ευρωπαίους πολίτες», είπε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας.

Το βράδυ της Κυριακής διοργανώθηκε κλειστή σύσκεψη  Ελλάδας, Βελγίου, Ιταλίας και  Πολωνίας με αντικείμενό την κοινή στάση και ζητούμενο  να επιβληθεί το πλαφόν μόνο με τη σύμφωνη γνώμη όλων.

 Πότε θα απενεργοποιείται το πλαφόν

Στα ψιλά γράμματα η απενεργοποίηση του πλαφόν στις παρακάτω περιπτώσεις:

  •  όταν υπονομεύεται η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης
  • όταν υπάρχει μεγάλη ζήτηση
  • όταν υπάρχει πτώση στις τιμές του χρηματιστηρίου ενέργειας που εδρεύει στην Ολλανδία

Επισημαίνεται ότι το πλαφόν δεν ισχύει για εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές.

Το Κρεμλίνο απέρριψε την ευρωπαϊκή συμφωνία ως απαράδεκτη, καθώς συνιστά κατά τα λεγόμενά του «επίθεση στην συμφωνημένη τιμολόγηση του φυσικού αερίου».

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Χριστοφιλίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος