Πλαφόν & εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο για να «χτυπηθούν» τα έσοδα της Μόσχας – Νέο «ράλι» σε ρεύμα και αέριο

Array

Η ημέρα «μηδέν» έφτασε. Η επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου και οι απαγορεύσεις εισαγωγής εντός Ευρώπης είναι γεγονός. Η πρώτη αντίδραση της αγοράς φαίνεται να είναι ψύχραιμη, την ώρα που οι Ρώσοι αναζητούν νέους πελάτες προς… Ανατολάς και η Ινδία εμφανίζεται ως ο νέος ενεργειακός σύμμαχος της Μόσχας.

Στις θάλασσες τις Άπω Ανατολής, αγκυροβολημένα έξω από το λιμάνι του Βλαδιβοστόκ τα ρωσικά τάνκερ περιμένουν οδηγίες πλεύσης. Το πλαφόν, που επέβαλαν στο ρωσικό πετρέλαιο οι G7, η Ευρώπη και η Αυστραλία και ισχύει από τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, αλλάζει τις ισορροπίες στην παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά, Οι παλιοί πελάτες των Ρώσων στη Δύση αποχώρησαν , και αναζητούνται νέοι στην Ανατολή.

Η Ρωσία, είναι η 2η δύναμη στον κόσμο στις εξαγωγές πετρελαίου και η Ευρώπη ήταν ο καλύτερος πελάτης, με 1 εκατομμύριο βαρέλια / ημέρα τα οποία πλέον θα πρέπει να διοχετευτούν σε άλλες αγορές. Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν έχουν στόχο να πλήξουν τη ρωσική οικονομία, στερώντας την από τα έσοδα πώλησης πετρελαίου, τα οποία χρηματοδοτούν τον πόλεμο στην Ουκρανία

Το πλαφόν για τις τρίτες χώρες ορίστηκε στα 60 δολάρια αλλά θα επανεξετάζεται ανά δύο μήνες

«Εμείς δεν θα εισάγουμε ρωσικό πετρέλαιο όποια και αν είναι η τιμή του. Το πλαφόν όμως θα εξασφαλίσει ότι το πετρέλαιο θα πηγαίνει σε τρίτες χώρες , αλλά σε τιμή που θα περιορίζει τα ρωσικά έσοδα» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ.

Το Κρεμλίνο, λέει όχι στο πλαφόν, ανεξαρτήτως ορίου τιμής, και ισχυρίζεται πως οι κυρώσεις θα στραφούν, τελικά εναντίον της Δύσης αποσταθεροποιώντας την παγκόσμιας πετρελαϊκή αγορά.

Η εφαρμογή του πλαφόν πάντως θα ολοκληρωθεί σταδιακά μέχρι το Φεβρουάριο. Η Ρωσία απειλεί ακόμη και με μείωση παραγωγής πετρελαίου. Αναζητεί αγοραστές στις αναδυόμενες αγορές της Ασίας ενώ η Κίνα έσπευσε να δηλώσει ότι θα συνεχίσει συνεργασία με τη Ρωσία.

«Οι περιορισμοί για την Covid αίρονται σε κάποια μέρη της Κίνας, πράγμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης. Υπάρχουν ανησυχίες ότι θα μπορούσε να προκαλέσει αναστάτωση στην αγορά πετρελαίου» ανέφερε το CNN.

Υπάρχουν τεράστιες αγορές. Η Ρωσία έχει την πολυτέλεια να πει δεν ασχολούμαι αν δεν μου δώσετε την τιμή που θέλω» σημείωσε ο ενεργειακός αναλυτής, Μιχάλης Μυριάνθης.

Νέος ενεργειακός σύμμαχος της Μόσχας είναι η Ινδία η οποία μέσα σε ένα χρόνο αύξησε από 90.000 σε 600.000 βαρέλια τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, που αντιστοιχεί στο 25% των εισαγωγών της.

Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία έχουν εξαιρεθεί του ευρωπαϊκού εμπάργκο λόγω εξάρτησης από το ρωσικό πετρέλαιο.

Νέο «ράλι» τιμών σε ρεύμα και αέριο

Ο καιρός έχει αρχίσει να παγώνει, ο πόλεμος συνεχίζεται και τώρα προστίθεται στην εξίσωση και το εμπάργκο και το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου. Αποτέλεσμα; Αύξηση των τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια.

Όπως ανέφερε η δημοσιογράφος Ραλλού Αλεξοπούλου οι τιμές έχουν περίπου επιστρέψει στα επίπεδα που είχαμε στα τέλη Σεπτεμβρίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας στην ελληνική αγορά διαμορφώθηκε για αύριο 6 Δεκεμβρίου στα 400 ευρώ/MWh ενώ σε ανάλογο ύψος έχει διαμορφωθεί η τιμή και σε πολλές αγορές της Ευρώπης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση τιμή του Νοεμβρίου ήταν στα 227 ευρώ και τώρα αυτές τις 6 πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου είναι στα 344 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Βέβαια υπάρχουν ελπίδες. Είδαμε τις αποφάσεις που τέθηκαν σε εφαρμογή για το πλαφόν στο ρώσικο πετρέλαιο.

Οι διεργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη με ευρωπαϊκές πηγές να μην αποκλείουν πλέον το ενδεχόμενο συμφωνίας για το ύψος του πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, στις 13 του μήνα, ώστε να μην χρειαστεί το ζήτημα να πάει και πάλι στους ηγέτες της Ε.Ε. στις 15 και 16 Δεκεμβρίου.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Χριστοφιλίδου, Ραλλού Αλεξοπούλου

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος