Κ. Σταμπολής στην ΕΡΤ: Δεν θα υπάρξει πρόβλημα παροχής αερίου στα νοικοκυριά – Μειώσεις θα γίνουν στην ηλεκτροπαραγωγή

Array

Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), Κωστής Σταμπολής, μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» για την πολιτική συμφωνία εθελοντικής μείωσης κατανάλωσης φυσικού αερίου στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της ΕΕ, υπό την απειλή η Ρωσία να διακόψει ανά πάσα στιγμή την τροφοδοσία.

Οι 27 συμφώνησαν να μειώσουν κατά 15% την κατανάλωση μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023 με μέτρα δικής τους επιλογής και αρκετές εξαιρέσεις σε ένα μήνυμα ευρωπαϊκής ενότητας απέναντι στη Μόσχα, η οποία την ίδια ημέρα μείωσε περισσότερο τη ροή του φυσικού αερίου.

«Η ιδέα της μείωσης κατά 15% είναι οι χώρες να οργανώσουν τη μείωση της κατανάλωσης που μπορεί να γίνει στην ηλεκτροπαραγωγή, στη βιομηχανία και στα νοικοκυριά. Όμως αυτό δεν είναι τόσο εύκολο» δήλωσε ο κ. Σταμπολής.

Ανέφερε ότι η «Ευρωπαϊκή Επιτροπή βλέπει ότι θα υπάρχει πρόβλημα προμήθειας, οπότε λέει να γίνει μία προσπάθεια μείωσης της κατανάλωσης αερίου. Αυτό κεντρικά θα είναι πιο εύκολο στη βιομηχανία και στην ηλεκτροπαραγωγή. Εκεί αντέδρασε η Ελλάδα, και πολύ καλά έκανε, και άλλες χώρες του Νότου διότι εμείς δεν αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι βόρειες χώρες».

Ο πρόεδρος του ΙΕΝΕ σημείωσε ότι στην απόφαση που ελήφθη «υπάρχουν αρκετοί αστερίσκοι και αρκετές εξαιρέσεις».

«Στη δική μας περίπτωση, αφορά περισσότερο την ηλεκτροπαραγωγή. (…) Έτσι και αλλιώς η Ελλάδα έχει αποφασίσει να μειώσει το ποσοστό αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή και να βάλει περισσότερους λιγνίτες» δήλωσε ο Κωστής Σταμπολής. Ανέφερε ότι «εισάγουμε γύρω στα 7 δισ. κυβικά μέτρα» φυσικού αερίου ετησίως.

«Στην Ελλάδα έχουμε λάβει μέτρα. Έχουμε αυξήσει τις εισαγωγές LNG και έχουμε αυξήσει λίγο και τις εισαγωγές από το Αζερμπαϊτζάν. Άρα έχουμε δύο εναλλακτικές πύλες εισαγωγής αερίου. (…) Έχουμε και τον ελληνοτουρκικό αγωγό, οπότε δεν έχουμε πρόβλημα» υπογράμμισε ο κ. Σταμπολής.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει πρόβλημα παροχής φυσικού αερίου στα νοικοκυριά τον χειμώνα. «Οι όποιες μειώσεις θα γίνουν στην ηλεκτροπαραγωγή. Η βιομηχανία αντέδρασε διότι εκεί δεν μπορεί να κάνει εύκολα μειώσεις. Θα κάνει στο περιθώριο που έχει, με τον τρόπο που λειτουργεί κάθε μονάδα», πρόσθεσε.

Όπως είπε ο Κωστής Σταμπολής, «η μεγάλη μείωση θα έρθει στην ηλεκτροπαραγωγή, η οποία είναι ήδη προγραμματισμένη από ελληνικής πλευράς, γι’ αυτό και αντέδρασε η ελληνική πλευρά λέγοντας: “Ήδη προχωράω σε μείωση. Δεν έχω ανάγκη να μου υποδείξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να το κάνω, και μάλιστα 15%. Μπορεί να το κάνω και 20% στην ηλεκτροπαραγωγή, και 25%”».

«Η Ελλάδα έχει δείξει μεγάλη υπευθυνότητα σε αυτό το θέμα» τόνισε ο πρόεδρος του ΙΕΝΕ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος