Κ. Μποτόπουλος & Κ. Παπαχλιμίντζος εξηγούν το περιεχόμενο της κυβερνητικής ρύθμισης «άμυνα» στα εγκληματικά στοιχεία

Array

Τη νομοθετική ρύθμιση που θα «μπλοκάρει» τη συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές το 2023, σχολιάζουν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος και ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Κώστας Παπαχλιμίντζος. 


Σχετικά με το περιεχόμενο της ρύθμισης που πρόκειται να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή και το ενδεχόμενο να «σκοντάφτει» σε κάποιο σημείο νομικά, ο κ. Παπαχλιμίντζος ανέφερε: «Αυτή η ρύθμιση δεν είναι μόνο για το κόμμα Κασιδιάρη αλλά είναι γενική. Το ζήτημα είναι η πολιτεία να μπορέσει να χτίσει μια άμυνα απέναντι σε κόμματα ή πρόσωπα τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως εγκληματικές οργανώσεις, τα οποία έχουν καταδικαστεί για αδικήματα που ουσιαστικά βάλλουν κατά της δημοκρατίας και να μην μπορούν να είναι υποψήφιοι σε εκλογές». Τόνισε δε, ότι στην προκειμένη περίπτωση ο Ηλίας Κασιδιάρης, όσο δεν είναι αμετάκλητη η απόφαση, μπορεί να είναι υποψήφιος αλλά στην ηγετική ομάδα του κόμματος δεν θα μπορεί να είναι».

Αν ο εκάστοτε Κασιδιάρης βάλει κάποιο άλλο παρένθετο πρόσωπο, εικονικό, πλασματικό, ως ηγετική ομάδα, ως αρχηγό του κόμματος, ενώ στην πραγματικότητα είναι ο ίδιος, το δικαστήριο, ο Άρειος Πάγος εν προκειμένω, θα έχει τη δυνατότητα να κρίνει πως αυτό δεν ισχύει, δηλαδή ότι αυτό το πρόσωπο δεν φαίνεται πουθενά ως αρχηγός, είπε μεταξύ άλλων ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ.

Κληθείς να απαντήσει τι προβλέπει το Σύνταγμα σε σχέση με τη συμμετοχή κομμάτων και υποψηφίων στις εκλογές και ποιοι αποκλείονται, ο κ. Μποτόπουλος είπε:« Το Σύνταγμα λέει δύο πράγματα: ένα για τα κόμματα και ένα για τα πρόσωπα. Ας τα ξεχωρίσουμε. Για τα κόμματα, στο άρθρο 29 λέει ότι τα κόμματα τα διαλέγει ελεύθερα ο ελληνικός λαός και οφείλουν – έχει σημασία η λέξη – να υπηρετούν τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Ένα κόμμα το οποίο έχει ναζιστική ιδεολογία, αρκεί να δηλώσει ότι υπηρετεί το δημοκρατικό πολίτευμα και συμμετέχει στις εκλογές, σύμφωνα με το Σύνταγμα, δηλώσε ο συνταγματολόγος και επισήμανε ότι η ρύθμιση που «βάζει στο τραπέζι» η κυβέρνηση, είναι η προσθήκη του κανόνα της αξιολόγησης από τον Άρειο Πάγο για το αν εάν κόμμα εξυπηρετεί το δημοκρατικό πολίτευμα.

«Σε άλλο άρθρο του Συντάγματος – το 51 – μιλάει για τα πρόσωπα, ότι μπορεί να αποκλείσεις από το να θέσουν υποψηφιότητα, είτε λόγω ηλικίας, είτε λόγω ανικανότητας δικαιοπραξίας, είτε αν έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για ορισμένες πράξεις», εξήξησε ο συνταγματολόγος.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος