Κ. Ιατρίδης: Ο Ερντογάν επιδιώκει ένα επεισόδιο – Δ. Κούρκουλας: Θα ενταθούν οι τουρκικές προκλήσεις όσο πλησιάζουν οι εκλογές (video)

Array

Τη νέα εμπρηστική δήλωση του εκπροσώπου της Τουρκικής Προεδρίας, Iμπραήμ Καλίν, που έκανε λόγο για «παραβίαση συνόρων» σχολίασαν στην ΕΡΤ οι Δημήτρης Κούρκουλας, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και Κωνσταντίνος Ιατρίδης, πτέραρχος εν αποστρατεία.

«Αυτό εντάσσεται στη γνωστή πλέον τακτική της Άγκυρας να μη χάνει καμία ευκαιρία για να προκαλεί. Και όσο πλησιάζουμε στην κρίσιμη περίοδο του 2023 και των εκλογών, αυτό θα εντείνεται. Εμείς πρέπει να συνεχίσουμε να δείχνουμε ακόμα περισσότερο τις αρετές που δείξαμε τα τελευταία χρόνια, δηλαδή αποφασιστικότητα, ψυχραιμία στις προκλήσεις και να απαντάμε με τον πρέποντα ευρωπαϊκό τρόπο» δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο κ. Κούρκουλας.

O πρώην πρέσβης της χώρας μας στην ΕΕ, με αφορμή τις δηλώσεις Καλίν, πρόσεθεσε ότι τους τελευταίους μήνες έχουμε ακούσει πολλά από από τους Τούρκους και όπως είπε «όλα αυτά μένουν και πληρώνονται».

Όσον αφορά πώς αντιδρούν οι σύμμαχοί μας σε Ευρώπη και ΝΑΤΟ τόνισε ότι «η συμπεριφορά της Τουρκίας μπορεί να μην έχει προκαλέσει, ακόμα, ανοικτά την αντίδραση των δυτικών χωρών, αλλά στην ουσία η αξιοπιστία της ποτέ δεν είχε βρεθεί τόσο χαμηλά και αυτό αργά ή γρήγορα θα φανεί και στις διεθνείς σχέσεις».

Πλήρης αντιστροφή της πραγματικότητας

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Ιατρίδης υποστήριξε ότι «η τακτική της Τουρκίας είναι η πλήρης αντιστροφή της πραγματικότητας» διατυπώνοντας ταυτόχρονα την άποψη ότι ο Ερντογάν θα «παίξει όλα του τα χαρτιά» προκειμένου να κερδίσει τις εκλογές. «Δεν θα κάνει εκλογές εάν δεν είναι σίγουρος ότι θα τις κερδίσει, ούτε θα μπορέσει να δεχθεί μία ήττα, η οποία θα τον στείλει είτε στην εξορία είτε στη φυλακή. Επομένως, όλα να τα περιμένουμε», εκτίμησε.

Σχολιάζοντας την προκλητική στάση των Τούρκων σε ρητορικό ή επιχειρησιακό επίπεδο ο πτέραρχος ε.α. υποστήριξε στην ΕΡΤ ότι ο Τούρκος ηγέτης επιδιώκει ένα θερμό επεισόδιο για να μας οδηγήσει σε μία διαπραγμάτευση άνευ όρων. «Θέλει προσοχή. Είμαστε σε ετοιμότητα και σε εγρήγορση, ξέρουμε τι γίνεται και θέλει οπωσδήποτε από εμάς μία ψυχραιμία, διότι αυτό θέλει Ερντογάν, να μας αναγκάσει να κάνουμε την πρώτη κίνηση για να πετύχει τον στόχο του».

Αναφορικά με την κλιμάκωση της έντασης την ώρα που σε Τουρκία, Κύπρο και Ελλάδα θα διεξαχθούν εκλογές μέσα στη χρονιά ο κ. Κούρκουλας υποστήριξε ότι ο αναθεωρητισμός της Άγκυρας δεν εξαρτάται μόνο από τις εκλογές. «Είναι δυστυχώς ένα στοιχείο το οποίο τείνει να γίνει πάγιο στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια και πολύ φοβάμαι ότι αυτός ο αναθεωρητισμός θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα».

Σύμφωνα με τον ίδιο πρέπει να προετοιμαστούμε για μία κατάσταση η οποία θα κρατήσει για πολλά χρόνια. «Είναι μαραθώνιος αυτό που μας περιμένει. Πρέπει να δείξουμε ψυχραιμία. Επ’ ουδενί λόγο δεν πρέπει να πέσουμε σε οποιαδήποτε πρόκληση, σε οποιαδήποτε προβοκάτσια τουρκική, για να δώσουμε αφορμή στην τουρκική προπαγάνδα να μας δείξει ότι απλώς υπάρχουν δύο δύσκολοι γείτονες που τσακώνονται».

Ο κ. Κούρκουλας, απαντώντας στο τι μπορεί να κάνει η χώρα μας για να αμυνθεί απέναντι στην συνεχή επιθετικότητα των γειτόνων μας επισήμανε ότι «η Ελλάδα μπορεί να βρει στήριγμα και στη δική της ενδυνάμωση, στην πολιτική σταθερότητα και στους δεσμούς, τους οποίους πρέπει ακόμη να δυναμώσει με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ».

Πρόσθεσε ακόμη ότι η Δύση, η Ευρώπη και η Αμερική κάνουν μια προσπάθεια να κρατήσουν την Τουρκία στη Δύση, κάτι όμως που δεν είναι εύκολο. «Το πού θα βρεθεί η Τουρκία σε μερικά χρόνια από σήμερα κανείς προφήτης δεν μπορεί να το προβλέψει. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και για το καλό και το κακό σενάριο και το κακό σενάριο είναι η Τουρκία πλέον να διαρρήξει τους δεσμούς της με τη Δύση και να γίνει ανοιχτά εχθρική πλέον» συμπλήρωσε ο κ. Κούρκουλας εκτιμώντας ότι το ισοζύγιο σε επίπεδο επικοινωνίας κλείνει υπέρ μας.

Ο κ. Ιατρίδης, αναφέρθηκε επίσης και στο ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και στο ότι η Δύση δεν θέλει να διαταράξει την πορεία προς τις τουρκικές εκλογές εκτιμώντας ότι μετά θα αλλάξουν τα δεδομένα για τον Ερντογάν.

«Σαφώς θα αλλάξουν τα πράγματα και σαφώς τότε η Αμερική θα παίξει ένα άλλο ρόλο. Δεν πρόκειται η Τουρκία να επιχειρήσει οποιαδήποτε γενική σύρραξη διότι τότε και θα υποστεί κυρώσεις και από την Αμερική και από την Ευρώπη και θα διαλυθεί το ΝΑΤΟ» προσέθεσε ο πτέραρχος εν αποστρατεία.

«Βλέπουμε ότι στο πεδίο της θάλασσας δεν κάνει τίποτα. Ναι μεν δημιουργεί προβλήματα στον αέρα, δημιουργεί προβλήματα σε επίπεδο λιμενικού προκειμένου να να δημιουργήσει ένα επεισόδιο με υπαιτιότητα της Ελλάδος» συμπλήρωσε.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος