Κ. Ιατρίδης: Ο διακαής πόθος του Ερντογάν είναι τα F-16 και η έμμονη ιδέα είναι η Ελλάδα (video)

Array

Aπαντήσεις το ερώτημα που οδηγεί η παρατεταμένη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επιχείρησε να δώσει μέσα από την εκπομπή «Συνδέσεις» ο πτέραρχος ε.α. Κωνσταντίνος Ιατρίδης, δηλώνοντας πώς ότι και εάν επιχειρήσει εις βάρος της Ελλάδας για να κερδίσει τουρκικές εκλογές, η χώρα μας θα αντιδράσει δυναμικά. Και αυτό είναι κάτι που το ξέρει ο Ερντογάν.

«Κανείς δεν είναι στο μυαλό του Ερντογάν για να ξέρει τι θα κάνει και λέει. Αυτή η πολεμική ρητορική διαμορφώνει κάποιες συνθήκες μέσα στην Τουρκία, ίσως μιας κρίσης με την Ελλάδα ή, αν θέλετε, ένα κλίμα μιας τεχνικής κρίσης, που προϊόντος του χρόνο να χρησιμοποιήσει προκειμένου να κερδίσει τις εκλογές» δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Ιατρίδης.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πτέραρχος εν αποστρατεία για τις τουρκικές εκλογές που πονοκεφαλιάζουν τον Τούρκο πρόεδρο «το κλίμα, το οποίο διαμορφώνεται στις δημοσκοπήσεις αυτή τη στιγμή είναι αρνητικό. Αρνητικά είναι επίσης και τα μηνύματα που πήρε από την Αμερική, που ήθελε να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθώς δεν πήρε αυτό που ήθελε».

Κ. Ιατρίδης: Ο διακαής πόθος του Ερντογάν είναι τα F-16 και η έμμονη ιδέα είναι η Ελλάδα (video)

O Eρντογάν ενοχλείται γιατί η Ελλάδα εξοπλίζεται

Μιλώντας για όλα όσα προκαλούν πίεση στον Ερντογάν ο κ. Ιατρίδης τόνισε ότι ο Τούρκος πρόεδρος ξέρει ότι αν χάσει τις εκλογές τα πράγματα δυσκολεύουν: «Ξέρει ότι αν δεν πάρει τα F-16, τότε θα έχει τεράστιο πρόβλημα. Άρα, όλες του οι κινήσεις σκοπεύουν προς αυτή την κατεύθυνση. Διότι ο πονοκέφαλος είναι οι εκλογές που πρέπει να τις κερδίσει. Ο διακαής πόθος του είναι τα F-16 και η έμμονη ιδέα είναι η Ελλάδα. Ενοχλείται γιατί εξοπλίζεται γιατί συνάπτει συμμαχίες».

Σε συνέχεια των παραπάνω τόνισε ότι ο Ερντογάν συμπεριφέρεται όπως ακριβώς ο Πούτιν πριν την εισβολή. Μην ξεχνάμε όμως ότι η Ελλάδα δεν είναι Ουκρανία, ούτε η Ουκρανία ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε ήταν μέλος του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν είναι η Ελλάδα του 1996, ούτε η Ελλάδα του 2000 του 2010. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει εξοπλιστεί. Ακόμη και τώρα έχει τεράστιες δυνατότητες και μπορεί να επιφέρει τεράστια πλήγματα και αυτό το ξέρει ο Ερντογάν».

Ο στόλος μας είναι έξω – Είμαστε σε επιφυλακή

Αναλύοντας την στρατηγική του Τούρκου προέδρου απέναντι στην Ελλάδα ο κ. Ιατρίδης εκτίμησε ότι «ο Ερντογάν θέλει να δημιουργήσει μία κρίση. Προϊόντος του χρόνου και φτάνοντας προς τις εκλογές προκειμένου να τις αναβάλει, θέλει να προκαλέσει μια ελεγχόμενη κρίση. Μία αμυντική κρίση που να φανεί ότι δεν είναι αυτός ο επιτιθέμενος γιατί εκεί πλέον θα οδηγηθεί σε ένα αδιέξοδο».

Αναφορικά με την ελληνική απάντηση στο ενδεχόμενο οποιαδήποτε πρόκλησης από την πλευρά της Άγκυρας επεσήμανε ότι ο ελληνικός στρατός είναι σε ετοιμότητα. «Έχουν αναλυθεί όλα τα σενάρια για το πώς θα συμπεριφερθεί ο κ. Ερντογάν και υπάρχουν απαντήσεις. Είμαστε, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, σε επιφυλακή. Οι ένοπλες δυνάμεις είναι διαρκώς σε επιφυλακή. Αυτές τις μέρες ο στόλος είναι έξω. Υπάρχουν διακλαδικές ασκήσεις. Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη, άρα όλα αυτά θα τα λάβει υπόψη, διότι ο Ερντογάν έχει τρομερά προβλήματα: Έχει το μέτωπο με το Ιράκ και τη Συρία. Έχει τους Κούρδους και αν ανοίξει και ένα δεύτερο μέτωπο, τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα γι’ αυτόν».

Ο κ. Ιατρίδης αναφέρθηκε τέλος και στην στάση της ΕΕ καλώντας την, όπως είπε, «να στείλει ένα μήνυμα αποφασιστικό στον Ερντογάν».

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος