Η Τουρκία καλλιεργεί πυρηνικές φιλοδοξίες – Ο πρ. της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας μιλά για το Ακούγιου

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Χρήστος Χουσιάδας, μίλησε στην ΕΡΤ για το πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας στο Ακούγιου, το οποίο θα επιχειρηθεί να τεθεί νωρίτερα σε λειτουργία, χαρακτηρίζοντας την ανησυχία στην Ελλάδα εύλογη και έως ένα σημείο δικαιολογημένη λόγω της περιοχής που είναι σεισμογενής.

Αναφορικά με την απόκτηση πυρηνικού υλικού από την Τουρκία, όπως τόνισε στην εκπομπή «Newsroom» ο κ. Χουσιαδάς αυτό είναι μια εξέλιξη την οποία χαρακτήρισε σχετικά αναμενόμενη. «Είναι γεγονός ότι η Τουρκία έχει εκδηλώσει και με τρόπο συστηματικό καλλιεργεί πυρηνικές φιλοδοξίες» είπε στη δημοσιογράφο Σταυρούλα Χριστοφιλέα.

Το Ακούγιου δεν ξεκινά τη λειτουργία του τον Απρίλιο

Όπως εξήγησε, ο πυρηνικός σταθμός που κατασκευάζεται ακόμη δεν έχει τεθεί σε λειτουργία. Αναφορικά με τις ανησυχίες των Ελλήνων για ένα πιθανό πυρηνικό ατύχημα και το τι επιπτώσεις θα έχει στις περιοχές που είναι κοντά εξήγησε ότι οι ανησυχίες είναι δικαιολογημένες.

Ωστόσο, όπως είπε, «το Ακούγιου δεν ξεκινά τη λειτουργία του τον Απρίλιο αλλά θα παραλάβει το πυρηνικό καύσιμο και τα πυρηνικά υλικά και έτσι να μεταπέσει στην κατηγορία πλέον της “πυρηνικής εγκατάστασης”». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι αυτό αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στην όλη εξέλιξη του έργου αλλά δεν πρόκειται όμως για την έναρξη λειτουργίας του σταθμού.

«Για να μπει σε λειτουργία ως σταθμός θα χρειαστεί ένα ακόμα διάστημα, το οποίο θα είναι πολύμηνο. Μέχρι το τέλος του 2023 θα έχουν ολοκληρωθεί οι βασικές εργασίες ούτως ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει αυτό το οποίο λέγεται “θέση σε λειτουργία του σταθμού”. Θα αρχίσει σιγά σιγά το υλικό το οποίο θα παραληφθεί να πηγαίνει μέσα στην καρδιά του αντιδραστήρα ούτως ώστε να μπορεί ο αντιδραστήρας να δουλέψει από του χρόνου» εξήγησε ο κ. Χουσιάδας.

Σχολιάζοντας την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων σε αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας τόνισε ότι «εμείς είμαστε μια μη πυρηνική χώρα. Είναι μία επιλογή η οποία είναι απολύτως σεβαστή και απολύτως θεμιτή. Είναι ζήτημα εθνικής κυριαρχίας, το πώς προσδιορίζει μια χώρα το ενεργειακό της μείγμα».

Μη πυρηνική χώρα η Ελλάδα

Αναφορικά με το τι συμβαίνει στην Ευρώπη επισήμανε ότι είναι μια πυρηνική ήπειρος. «Τα μισά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν την πυρηνική ενέργεια μέσα στον ενεργειακό τους σχεδιασμό. Κάποια άλλα μέσα, στα οποία είμαστε κι εμείς, είναι μη πυρηνικές χώρες. Είναι απολύτως σεβαστές και οι δύο επιλογές. Αλλά όσον αφορά τον σχεδιασμό της Τουρκίας είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας και εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα».

Απαντώντας για το εάν υπάρχει κίνδυνος από ένα ενδεχόμενο ατύχημα στο Ακούγιου ο κ. Χουσιάδας τόνισε ότι «έχει μία ειδική ευθύνη έναντι των γειτόνων, αλλά δεν είμαστε όμως και τόσο κοντά όσο υπονοείται. Ο σταθμός του Ακούγιου είναι πολύ κοντά στην Κύπρο, Είναι 60 χιλιόμετρα από τις ακτές του νησιού και από το απώτερο ανατολικό όριο της ελληνικής επικράτειας, που είναι το Καστελόριζο, είναι περίπου 300 χλμ. Μια απόσταση αρκετά σημαντική στην ακραία περίπτωση που θα συμβεί κάτι από το απευκταίο» με τις συνέπειες να είναι εμφανείς αλλά δεν θα απαιτηθούν σκληρά μέτρα πολιτικής προστασίας.

Πηγή: Newsroom | EΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος