Η. Μήλλας: Oι Οθωμανοί ποτέ δεν γιόρτασαν την Άλωση της Πόλης – Τι επιδιώκει ο Ερντογάν με τους πανηγυρισμούς έξω από την Αγία Σοφία

Η εκλογική νίκη του Ταγίπ Ερντογάν και οι δηλώσεις του ότι θα επισκεφθεί την Αγιά Σοφία σήμερα Δευτέρα 29 Μαΐου για να προσευχηθεί, ανήμερα της 570ης επετείου από την Άλωση της Πόλης είχε ως αποτέλεσμα οι ενθουσιασμένοι οπαδοί του να συγκεντρωθούν το βράδυ της Κυριακής έξω από το θρησκευτικό και πολιτισμικό μνημείο. Ο Ηρακλής Μήλλας, πολιτικός μηχανικός και δρ Πολιτικής Επίστήμης μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» για τη σημαντική αυτή ημέρα μνήμης και το πώς εκμεταλλεύεται αυτό το ιστορικό τοπόσημο για την Ορθοδοξία ο Τούρκος πρόεδρος.

«Οι Οθωμανοί ποτέ δεν γιόρτασαν την Άλωση της Πόλης. Πρώτη φορά αυτό το θέμα προέκυψε το 1915, όταν ξεκίνησε το εθνικιστικό κίνημα στην Τουρκία με τους Νεότουρκους. Τότε ο Σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίτ είχε απαγορεύσει τους εορτασμούς επειδή είχε πει ότι αυτό θα θίξει τους Ρωμιούς συμπολίτες μας από τους οποίους πήραμε την Πόλη και έτσι δεν γιορτάστηκε το 1909, που θέλησαν να το γιορτάσουν» ανέφερε στην ΕΡΤ ο δρ. Πολιτικής Επιστήμης.

Με αφορμή τους εορτασμούς που σχεδιάζονται για το “Φέτιχ” (Κατάκτηση), ο κ. Μήλλας ο οποίος ζει και εργάζεται στην Τουρκία εξήγησε ότι αυτό έγινε για πρώτη φορά το 1910, όταν ήταν πλέον οι εθνικιστές απόλυτοι κυρίαρχοι και πραγματοποιήθηκε ο πρώτος εορτασμός για την κατάκτηση.

Όπως εξήγησε οι εορτασμοί έξω και μέσα στην Αγία Σοφία, ανήμερα της Άλωσής της Πόλης είναι ένα έθιμο που συνδέεται με τον τουρκικό εθνικισμό, τον οποίο ενισχύει με τα λόγια και τις πράξεις του το Τούρκος πρόεδρος.

Ο συμβολισμός πίσω από την επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν

«Τελευταία έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο κακογουστιάς και με τον Ερντογάν έχει φτάσει να γιορτάζεται και μέσα στην Αγία Σοφία. Και αυτό ένα νέο φαινόμενο» πρόσθεσε ο κ. Μήλλας.

Ερωτηθείς γιατί ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει να προσεύχεται στην Αγία Σοφία ο δρ Πολιτικής Επίστήμης εξήγησε ότι αυτό το κάνει για να δείξει στους ψηφοφόρους τους ότι «είναι ο ηγέτης που μπορεί να εκπληρώσει παλιά όνειρα, εθνικά, θρησκευτικά». Ταυτόχρονα, με την τακτική αυτή θέλει να δείξει ότι έρχεται σε αντίθεση με τον Μουσταφά Κεμάλ, ο οποίος είχε μετατρέψει την Αγία Σοφία σε Μουσείο.

«Ο Ερντογάν θέλει να δείξει την πορεία που θέλει να ακολουθήσει. Μια παράδοση οθωμανική όπως την αντιλαμβάνεται» σημείωσε ο κ. Μήλλάς τονίζοντας ότι αυτό που κάνει ο Τούρκος πρόεδρος δεν είναι οθωμανισμός, αλλά ένας συνδυασμός οθωμανισμού με εθνικισμό».

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος