Τουρκία: Πανηγυρισμοί στην Αγία Σοφία για τη νίκη Ερντογάν και την Άλωση – Η φιέστα και η επόμενη ημέρα

Ο απόλυτος θριαμβευτής αναδείχθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στην Τουρκία. Εξασφάλισε την τρίτη θητεία του στον προεδρικό θώκο με ποσοστό πάνω από 52% έναντι 47,8% του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Κατάφερε να υπερπηδήσει όλα τα εμπόδια: το ράλι του πληθωρισμού, το ρεκόρ της ακρίβειας, τους 50.000 νεκρούς από τους δύο σεισμούς και ξανάγινε ο απόλυτος κυρίαρχος της χώρας του για άλλα πέντε χρόνια. Συγκεκριμένα, θα συμπληρώσει 26χρόνια στο τιμόνι της χώρας του το 2028.

Χθες εμφανίστηκε στο μπαλκόνι του προεδρικού μεγάρου στην Άγκυρα. Ήταν κάτι που έκανε για πρώτη φορά. Συνήθως εμφανιζόταν μετά τις εκλογικές νίκες στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του και από εκεί εκφωνούσε το νικητήριο λόγο του. Εμφανίστηκε μπροστά σε ένα τεράστιο πλήθος στην Άγκυρα, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην Άλωση, η επέτειος της οποίας είναι σήμερα. Διάβασε ένα χαντίθ, δηλαδή ένα απόσπασμα της ισλαμικής παράδοσης στα αραβικά και μετά στα τουρκικά σε σχέση με την άλωση της Πόλης.

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να τραγουδήσει το ερωτικό τραγούδι-ύμνο της προεκλογικής εκστρατείας του, ενώ βρισκόταν πάνω σε οροφή λεωφορείου στην Κωνσταντινούπολη μαζί με τη σύζυγό του Εμινέ. Μάλιστα, όταν εκείνη έδειξε να συγκινείται, την αγκάλιασε. Διχαστικός και γεμάτος ειρωνεία για τον αντίπαλό του, τον αποχαιρέτησε με νόημα αφήνοντας να εννοηθεί ότι η εκλογή του σηματοδοτεί το τέλος της Τουρκίας του Κεμάλ Ατατούρκ.

Οι υποστηρικτές του Ερντογάν βγήκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν κρατώντας σημαίες της Τουρκίας, κορνάροντας και φωνάζοντας το όνομά του. Πανηγυρικοί πυροβολισμοί ακούστηκαν σε πολλές γειτονιές της Κωνσταντινούπολης, ενώ σε φιέστα για τη νίκη του Ερντογάν μετατράπηκε η σημερινή προσευχή στην Αγία Σοφία. Οι πιστοί άρχισαν από νωρίς να συρρέουν στην Αγία Σοφία για την πρωινή προσευχή αλλά και να πανηγυρίσουν την επανεκλογή του Ερντογάν.

Οι εθνικιστές σε αυτές τις εκλογές ήταν καθοριστικός παράγοντας και για τις δύο παρατάξεις και τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος ανέπτυξε έναν εθνικιστικό λόγο, αλλά και για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που μονίμως είχε μια εθνικιστική ρητορική.

Ο Κιλιτσντάρογλου εμφανίστηκε αποφασισμένος να συνεχίσει να ηγείται του κόμματός του. Είπε ότι η μάχη συνεχίζεται. “Ζήσαμε τις πιο άδικες εκλογές των τελευταίων ετών” είπε. Βέβαια, ξεκινούν διεργασίες στην αντιπολίτευση. Ακολούθησε μία σύσκεψη με τους ηγέτες των έξι κομμάτων που συγκροτούν την συμμαχία της αντιπολίτευσης. Από την άλλη πλευρά, η ισχυρότερη σύμμαχός του, η Μεράλ Ακσενέρ, εμφανίστηκε πιο θεσμική. Συνεχάρη τον πρόεδρο Ερντογάν και φάνηκε να μαλακώνει κάπως τη ρητορική της.

Από τον Βλαδιμίρ Πούτιν έως τον Τζο Μπάιντεν, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων απηύθυναν τα συγχαρητήριά τους στον Ερντογάν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος