Η δίκη του δικαστή στις Η.Π.Α.

Αν ο προγραμματισμός του Λευκού Οίκου είχε πετύχει, ο υποψήφιος του Ντόναλντ Τραμπ για το ανώτατο δικαστήριο των Η.Π.Α. θα είχε εγκριθεί για το αξίωμα, και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος θα βρισκόταν αυτές τις μέρες στον Ο.Η.Ε. ως εγχώριος θριαμβευτής. Αντιθέτως, ο Μπρετ Κάβανο στοιχειώνεται από δυο -πλέον- κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης και απρέπειας, με την διαδικασία για την εγκατάστασή του στο ανώτατο δικαστικό σώμα της χώρας να έχει τουλάχιστον παραταθεί. Για τους Ρεπουμπλικανούς, η επιτροπή της Γερουσίας που επιβλέπει τα του δικαστικού κλάδου στην Αμερική θα έπρεπε από την προηγούμενη εβδομάδα να έχει υπερψηφίσει την υποψηφιότητα Κάβανο, και να την έχει παραπέμψει στην ολομέλεια της Γερουσίας για την τελική της έγκριση. Εκεί, η οριακή πλειοψηφία των 51 Ρεπουμπλικανών θα είχε να αντιμετωπίσει μόνο τις αντιρρήσεις δύο γερουσιαστών, οι οποίες προβλέπεται ότι τελικά θα παρέμεναν εντός της κομματικής γραμμής. Μόνο που την προηγούμενη εβδομάδα είχε γίνει γνωστό ότι η πολυθρύλητη επιστολή που κρατούσε στο γραφείο της η Δημοκρατική γερουσιαστής Νταϊάν Φάινστιν δεν ήταν μύθος, αφορούσε πράγματι σε κάποια κατηγορία εναντίον του Κάβανο για σεξουαλική κακοποίηση, και είχε πάρει το δρόμο της για την ηγεσία της επιτροπής. Η ίδια η κατήγορος του υποψηφίου είχε γίνει γνωστή, και βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις για το αν, πότε, και πώς θα κατέθετε ενώπιον της επιτροπής. Πλέον, φαίνεται ότι η υποψηφιότητα του Μπρετ Κάβανο δεν θα έχει εγκριθεί πριν την έναρξη της καινούριας συνόδου του ανωτάτου δικαστηρίου των Η.Π.Α., η οποία ξεκινά την Δευτέρα. Η Δρ. Κριστίν Μπλέιζι Φορντ, η οποία κατηγορεί τον δικαστή ότι αποπειράθηκε να τη βιάσει όταν ήταν μαθητές στο λύκειο, καταθέτει την Πέμπτη. Για το ανώτατο δικαστήριο, η μη έγκαιρη έγκριση του Κάβανο σημαίνει ότι, όποτε και αν εγκριθεί η υποψηφιότητά του, η μεταγενέστερη εγκατάστασή του στην έδρα του στερεί -σύμφωνα με τη μέχρι τώρα πρακτική- τη δυνατότητα να αποφανθεί επί υποθέσεων που έχουν τυχόν παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου εν τη απουσία του. Ουσιαστικά, δηλαδή, κάθε υπόθεση που τυχόν παρουσιαστεί στο δικαστήριο με την παρούσα σύνθεση των 8 μελών θα έχει να αντιμετωπίσει ένα απολύτως διχασμένο σώμα δικαστών -τεσσάρων συντηρητικών και τεσσάρων προοδευτικών.

Βεβαίως, αυτή είναι μια πτυχή του προβλήματος που εύκολα μπορεί να ξεχαστεί μέσα στη θύελλα ισχυρισμών, πολιτικών συμφερόντων και αιτημάτων για περαιτέρω έρευνα του παρελθόντος του Μπρετ Κάβανο από το FBI. Πλέον, ο Κάβανο έχει να αντιμετωπίσει και δεύτερη κατηγορία, από μια γυναίκα που τον κατηγορεί για άσεμνη επίδειξη στη διάρκεια πάρτι κατά τις σπουδές τους στο Yale. Αν οι δύο κατηγορίες δεν ήταν αρκετές για τη διαμόρφωση συγκεκριμένου κλίματος, πριν από δύο ημέρες παραιτήθηκε ο Γκάρετ Βέντρι, σύμβουλος Τύπου του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή επικεφαλής της επιτροπής που αξιολογεί την υποψηφιότητα Κάβανο. Ο λόγος της παραίτησής του; Είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για σεξουαλική παρενόχληση. Η παραίτηση Γκέντρι, ο οποίος είχε συμμετείχε στη διαμόρφωση της κομματικής επιχειρηματολογίας υπέρ του Μπρετ Κάβανο προσφέρει εφόδια σε όσους Αμερικανούς απορρίπτουν τη ρεπουμπλικανική υποστήριξη προς το πρόσωπό του ως χαρακτηριστική μιας σεξιστικής συμπεριφοράς. Την ίδια ώρα, όμως, οι New York Times υποστηρίζουν ότι βρήκαν αποδείξεις σεξιστικής συμπεριφοράς και του ίδιου του Κάβανο, ο οποίος στο λυκειακό του λεύκωμα είχε συμπεριλάβει στα επιτεύγματά του τη φράση «απόφοιτος Ρενάτε». Η Ρενάτε, όπως αποκαλύφθηκε, ήταν μαθήτρια γειτονικού σχολείου, και ο Κάβανο ήταν ένας από 13 αγόρια που είχαν συμπεριλάβει την ίδια φράση στις αντίστοιχες ενότητες των σελίδων τους στο λυκειακό λεύκωμα. Ο υπαινιγμός είναι σαφής, παρ’ότι τον αρνούνται τόσο ο Κάβανο και οι συμμαθητές του, όσο και η ίδια η Ρενάτε, η οποία βρέθηκε σε περίεργη θέση όταν έμαθε την αναφορά στο πρόσωπό της, μια και η υπογραφή της συμπεριλαμβάνεται σε επιστολή που έγινε γνωστή μετά την κατηγορία της Δρ. Μπλέιζι Φορντ -επιστολή, στην οποία δεκάδες γυναίκες εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους στον χαρακτήρα του υποψήφιου δικαστή. Στα υπόλοιπα, περιστασιακά κατά τους υποστηρικτές του Κάβανο, στοιχεία που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τις εναντίον του κατηγορίες βρίσκονται και συμπεριφορές που αποδίδονται στον πρώην συμμαθητή του, Μαρκ Τζατζ, για τον οποίο η Δρ. Μπλέιζι Φορντ έχει υποστηρίξει ότι βρισκόταν και εκείνος στο δωμάτιο όπου έγινε η επίθεση εναντίον της. Ο Τζατζ έχει αρνηθεί την κατηγορία και αρνείται να συμμετάσχει σε ακρόαση ενώπιον της επιτροπής της Γερουσίας. Σε αυτοβιογραφικά του έργα, όμως, περιγράφεται μία μαθητική ηλικία που προσδιορίζεται από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ενώ και η πρώην σύντροφός του, Ελίζαμπεθ Ρέιζερ, υποστήριξε στον New Yorker πως ο Τζατζ της είπε για ένα περιστατικό, κατά το οποίο ο ίδιος και άλλα αγόρια έκαναν σεξ με μία μεθυσμένη γυναίκα. Όπως σχολιάζει και ο New Yorker, όμως, δεν υπάρχει κάποια ένδειξη πως ο Μαρκ Κάβανο, ο οποίος έχει προσφέρει στην επιτροπή της Γερουσίας τα ημερολόγιά του από το λύκειο ως αποδεικτικά της αθωότητάς του, συμμετείχε στο περιστατικό. Ο Τζατζ συμπεριλαμβάνεται στους μαθητές που αυτοπροσδιορίζονταν ως «απόφοιτοι Ρενάτε».

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τον υπόλοιπο κόσμο; Στο κλίμα πόλωσης που επικρατεί στην αμερικανική πολιτική, ο Κάβανο ρίχνει λάδι σε μια φωτιά που στις προσεχείς εκλογές δείχνει έτοιμη να φουντώσει. Οι υποστηρικτές του έχουν κάνει σαφές ότι δεν πιστεύουν τις κατηγορίες εναντίον του. Μάλιστα, η αμφισβήτηση της ηθικής του φαίνεται να συσπειρώνονται γύρω από την υπεράσπισή της. «Υπάρχει κάποιος άνδρας σε αυτό το δωμάτιο που δεν θα αντιμετώπιζε μια τέτοια κατηγορία; Μια ψευδή κατηγορία; Πώς μπορείς να διαψεύσεις κάτι τέτοιο; Που σημαίνει ότι, αν αυτό είναι το νέο πρότυπο, κανένας άντρας δεν θα είναι πια άξιος για το Ανώτατο Δικαστήριο,» είπε σε πρόσφατη πολιτική συγκέντρωση ο ρεπουμπλικανός βουλευτής Στιβ Κινγκ. Η ρεπουμπλικανική υποστήριξη στον Κάβανο, όσο διαρκεί, ανοίγει την πόρτα σε μια πρακτική διορισμού δικαστών που στο πλαίσιο και της ανάλογης προβλεπόμενης αντίδρασης των δημοκρατικών, θα μπορούσαν βαθμιαία να εξαφανίσουν κάθε μετριοπάθεια από τις έδρες του ανώτατου δκαστηρίου, με σαφείς προεκτάσεις για την αμερικανική πολιτική, την οποία σε σημαντικό βαθμό αποφασίζουν με τις ετυμηγορίες τους.

Την Δευτέρα, ο Μπρετ Κάβανο τόνισε με επιστολή του πως δεν θα εκφοβιστεί, και δεν θα αποσυρθεί από τη διαδικασία του διορισμού του. Είναι ακόμα αλήθεια πως, εκτός και αν προκύψουν συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία, οι ρεπουμπλικανοί διαθέτουν τον απαραίτητο αριθμό ψήφων για να εγκρίνουν την υποψηφιότητα. Με την επιστολή του, λοιπόν, ο Κάβανο συμμετέχει στην προσπάθεια συσπείρωσης. Αλλά, όπως τονίζει και ο Daily Intelligencer, απευθύνεται και σε ένα πολύ μικρό, πολύ συγκεκριμένο ακροατήριο που ίσως θα ήθελε να τον δει να απομακρύνεται -αν όχι από την υποψηφιότητα, τουλάχιστον από την επικαιρότητα. Το ακροατήριο αυτό δεν είναι παρά ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σύμφωνα με το Vanity Fair σκέφτεται ακόμα και να ανακαλέσει την υποψηφιότητά του. Κατηγορώντας την ηγεσία των ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο, ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται σύμφωνα με πηγές να υποστηρίζει ότι οι δημοκρατικοί έχουν κερδίσει τον έλεγχο των εντυπώσεων και της επικοινωνίας. Σε αυτή τη φάση, βεβαίως, τόσο η πιθανή έγκριση του Κάβανο, όσο και η κατάθεση κάποιας άλλης υποψηφιότητας στη θέση του (πιθανότερα μιας γυναίκας, όπως υποστηρίζουν στο ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο), θα τονώσουν τους δημοκρατικούς στο δρόμο για τις κάλπες του Νοεμβρίου, είτε από πείσμα, είτε από αυτοπεποίθηση. Αντιθέτως, οι ρεπουμπλικανοί αναλυτές σχολιάζουν ότι αν ο Κάβανο φτάσει στην έδρα του ανώτατου δικαστηρίου οι ρεπουμπλικανοί ψηφοφόροι θα εφησυχάσουν και θα μειωθεί η προσέλευσή τους στις κάλπες, κάτι που μπορεί να πετύχει και η απογοήτευσή τους για την αποτυχία του.

Από εκεί και πέρα, οι κάλπες του Νοεμβρίου μπορούν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις παγκοσμίως, αν οι δημοκρατικοί κερδίσουν την πλειοψηφία των εδρών στη Γερουσία, από όπου θα μπορούν να πιέσουν αποτελεσματικότερα για παραπομπή του προέδρου Τραμπ. Για την ώρα, το σενάριο παραμένει μακρινό, και η καθημερινότητα στην αμερικανική πολιτική παραμένει σε βρασμό. Ο Κάβανο βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας και της φθοράς της, με το 34% των πολιτών να τον υποστηρίζει, και το 38%, μόλις 4 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο, να αντιτίθεται στον διορισμό του, σύμφωνα με κοινή δημοσκόπηση του NBC και της Wall Street Journal. Ίσως η μικρή διαφορά και ποσοστό 28% περίπου των πολιτών που υποστηρίζουν ότι δεν γνωρίζουν αρκετά για να έχουν άποψη να δείχνουν κάποιο αδιέξοδο ή κάποια κούραση. Το σίγουρο είναι ότι ο Ντόναλντ Τραμπ κουράζεται πολύ από ανθρώπους που δεν τα πάνε καλά στις δημοσκοπήσεις.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος