Ι. Αφεντούλη για Μ. Ανατολή: Αυτή η κρίση μπορεί να λυθεί μόνο από τους Άραβες

Η εκτελεστική διευθύντρια του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ινώ Αφεντούλη, μίλησε στην εκπομπή Σαββατοκύριακο από τις 6 για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς και τον κίνδυνο ανάφλεξης της ευρύτερης περιοχής εκτιμώντας ότι αυτή η κρίση που έχει ξεσπάσει μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου μπορεί να λυθεί μόνο από τους Άραβες

«Το Ισραήλ θα κάνει ότι πρέπει να κάνει κατά τη γνώμη της ηγεσίας του ακόμη και αν εμείς ασκούμε κριτική. Σε κάθε περίπτωση όμως το Ισραήλ θα είναι εκεί. Η Παλαιστίνη θα είναι εκεί, επομένως θα πρέπει να βρεθεί μια λύση. Η λύση αυτή πρέπει να προέλθει από τους Άραβες που μαζεύονται σήμερα» ανέφερε η κ. Αφεντούλη.

Μιλώντας για την έκτακτη κοινή Ισλαμο-Αραβική σύνοδο που φιλοξενεί η Σαουδική Αραβία στο Ριάντ τόνισε ότι η Σαουδική Αραβία είναι η πιο ισχυρή χώρα αυτής της περιοχής και ιδιαίτερα του σουνιτικού Ισλάμ.

«Αυτοί πρέπει να προσφέρουν μια λύση ανθρωπιστική και οικονομικής βοήθειας, αλλά και τελικά ποιο θα είναι το καθεστώς αυτών των εδαφών» σημείωσε η εκτελεστική διευθύντρια του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Και όπως είπε στους δημοσιογράφους Δημήτρη Κοτταρίδη και Νίνα Κασιμάτη η ίδια δεν ξέρει πόσο γρήγορα μπορεί να πάρει σάρκα η λύση των δύο κρατών που προτείνεται ως η βέλτιστη από πολλούς.

«Δεν ξέρω αν όλοι οι Παλαιστίνιοι θα αποδεχθούν αυτή τη λύση. Το βασικό πρόβλημα για μια οποιαδήποτε λύση θα είναι η άρνηση της Χαμάς, η οποία ακόμη και αν εξουδετερωθεί στη Γάζα, η ηγεσία της εξακολουθεί να είναι εκτός Γάζας και ασφαλώς επηρεάζει και κάποια τμήματα Παλαιστινίων και φυσικά επηρεάζεται από την Τεχεράνη», πρόσθεσε.

Όπως τόνισε αναμένει μια ενδοαραβική ενδοισλαμική σύγκρουση για το μέλλον της Παλαιστίνης. Επιπρόσθετα, όπως είπε, δεν βλέπει κάποια λύση χωρίς τη συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών και τις μεγάλες χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος