Γ. Παπαδόπουλος στην ΕΡΤ: Έπρεπε να ελέγξουμε την προσεισμική δραστηριότητα – Δεν εκτιμήσαμε σωστά τα δεδομένα

Array

«Η σεισμική δραστηριότητα, η οποία περίπου το τελευταίο 12ωρο παρουσιάζει μια σχετική ύφεση, δεν εγγυάται ακόμα ότι μιλάμε για τον κύριο σεισμό» στην Εύβοια, δήλωσε στην ΕΡΤ, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος .

Ο κ. Παπαδόπουλος, σχετικά με το σχόλιο του κ. Παπαζάχου ότι ο σεισμός ίσως να μπορεί να δώσει και μεγαλύτερο που θα φτάσει τα 6 Ρίχτερ, ανέφερε ότι «Αυτό είναι βεβαίως ένα ενδεχόμενο, με μικρή όμως πιθανότητα, κατά τη δική μου γνώμη και εκτίμηση. Νομίζω ότι αύριο θα μπορούμε να πούμε κάτι πιο σταθερό, κάτι πιο κατασταλαγμένο, αξιολογώντας όλα τα δεδομένα από τις 25 Οκτωβρίου κι έπειτα».

Επίσης δήλωσε με έμφαση ότι δεν είχε δοθεί η πρέπουσα σημασία στους σεισμούς από τον Οκτώβριο. «Πρέπει να αξιολογήσουμε λοιπόν την κατάσταση, διότι αυτή η μικρή σεισμική δραστηριότητα που κορυφώθηκε με τον προχθεσινό σεισμό, τον πρωινό που ήταν 4,7 ρίχτερ και περαιτέρω κορύφωση στις 5, με το μετασεισμό 5 Ρίχτερ προχθές το βράδυ. Αποδεικνύεται επομένως ότι από τις 25 Οκτωβρίου μέχρι προχθές το βράδυ, είχαμε μία έντονη σεισμική δραστηριότητα. Πρέπει να την ελέγξουμε, να δούμε τι έχει γίνει μετά το πεντάρι, να τα συγκρίνουμε, για να μπορούμε να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα», εξήγησε.

Ερωτηθείς εάν έχει συναντήσει ξανά ανάλογες περιπτώσεις, με σεισμικές δονήσεις μεγάλων χρονικών διαστημάτων ή αν είναι κάτι καινούργιο, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε: «Όχι. Συμβαίνει πολλές φορές. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν πέρυσι στο Αρκαλοχώρι. Πάνω από τρεις μήνες είχαμε την σεισμική ακολουθία, η οποία κατέληξε στον τελικό σεισμό, γύρο στις 27 Σεπτεμβρίου του 2021».

«Χρειάζεται περισσότερη αυτοσυγκράτηση και συνεννόηση μεταξύ των επιστημών», αναφορικά με το τι λέγεται από τους ειδικού στον κόσμο για σημαντικά ζητήματα όπως τα φυσικά φαινόμενα που όταν ξεσπάσουν μπορούν να στοιχίσουν ανθρώπινες ζωές και να προκαλέσουν μεγάλες καταστροφές. «Χρειάζεται λοιπόν σύνεση, προσοχή και συνεννόηση πάντα μεταξύ των επιστημόνων και μέσα στα πλαίσια των θεσμοθετημένων οργάνων που παρέχει η πολιτεία μας».

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος