Η ΕΡΤ στην Εύβοια: Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι κάτοικοι για εκτόνωση του φαινομένου

Array

Χρόνο και υπομονή ζητούν οι επιστήμονες που παρακολουθούν την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας στην Νότια Εύβοια. Ωστόσο, ήταν «ήσυχο το χθεσινό βράδυ και οι κάτοικοι ελπίζουν να κυλήσει έτσι όλος ο μήνας», ανέφερε χαρακτηριστικά η απεσταλμένη της ΕΡΤ στην περιοχή.

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, σημειώθηκαν σεισμοί μικρής έντασης αλλά με αρκετά αραιή συχνότητα. Παρ’ όλες τις καθησυχαστικές δηλώσεις των ειδικών, η ανησυχία εξακολουθεί να υπάρχει, καθώς δεν έχουν ακόμα αποφανθεί εάν ο σεισμός των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ήταν ο κύριος.

«Είναι ο κύριος σεισμός; Δε νομίζω ότι αυτή τη στιγμή μπορεί κανείς να το απαντήσει, έτσι όπως με επιπολαιότητα θα έλεγα ορισμένοι συνάδελφοί μου χθες είπαν ότι ο 4,7 ήταν ο κύριος σεισμός. Το 5 είναι ένα «πονηρό» μέγεθος. Έχουμε δει πολλές φορές εκπλήξεις γι’ αυτό θα πρέπει να παραμείνουμε σε αυτό», είπε στην ΕΡΤ ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Αντισεισμικής Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας, δήλωσε στην ΕΡΤ πως «περιπλέκεται το σκηνικό, αναφορικά με το ποιος είναι ο κύριος σεισμός» και σημείωσε ότι παρακολουθείται η εξέλιξη του φαινομένου.

Αξιοσημείωτος είναι ο αριθμός των μετασεισμών που σημειώθηκαν μετά από αυτόν των 5 Ρίχτερ: ανέρχονται στους 86.

Επιπλέον, ολοκληρώθηκαν οι αυτοψίες των κτιρίων που υπέστησαν μικροζημιές, από τους μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών, οι οποίοι αποφάνθηκαν ότι μόνο μία αποθήκη είναι ακατάλληλη.

Ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε ετοιμότητα, οι περιπολίες είναι συνεχείς, τόσο από τα οχήματα της αστυνομίας όσο και από την Πυροσβεστική, ενώ άνδρες της ΕΜΑΚ βρίσκονται σε επαγρύπνηση.

Τα σχολεία παρέμειναν κλειστά στους Δήμους Κύμης, Αλιβερίου και Καρύστου.

Οι κάτοικοι ελπίζουν πως ο κύριος σεισμός πέρασε και σταδιακά εκτονώνεται το φαινόμενο, ώστε να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους.

Απεσταλμένη: Μαρία Σταθοπούλου | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος