Παπαζάχος-Λέκκας στην ΕΡΤ: Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν ο σεισμός των 5R στην Εύβοια είναι ο κύριος

Στην άποψη ότι δεν μπορούμε να ξέρουμε αν ο χθεσινός σεισμός των 5 ρίχτερ στην Εύβοια είναι ο κύριος, συμφώνησαν κατά τη διάρκεια του βραδινού δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας και ο καθηγητής Γεωφυσικής, Κώστας Παπαζάχος.

Ο κ. Παπαζάχος σημείωσε ότι αν και η σεισμική ακολουθία σήμερα ήταν σχετικά ικανοποιητική, «δεν πρέπει να ξεγελαστούμε, γιατί τέτοιου είδους μικρομεταβολές σε σεισμικότητα υπάρχουν πολλές φορές σε σεισμικές ακολουθίες. Δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι υπάρχει μια ανάπαυλα, ότι κάτι τελειώνει και μετά γίνεται ο επόμενος σεισμός και όλοι πανικοβάλλονται».

«Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, φαίνεται ότι στη θάλασσα υπάρχουν ρηξιγενείς δομές που έχουν αρκετά σημαντικό μήκος. Και στη στεριά υπάρχουν κάποιες, και κατά συνέπεια η γένεση ενός ισχυρότερου σεισμού δεν μπορεί να αποκλειστεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαζάχος.

Ερωτώμενος αν ανησυχεί ότι η περιοχή της Νότιας Εύβοιας μπορεί να δώσει μεγαλύτερους σεισμούς, απάντησε ότι η συγκεκριμένη δεν είναι περιοχή με πολύ υψηλή σεισμικότητα και ότι «είναι στη χαμηλότερη ζώνη του κανονισμού, για κάποιο λόγο. Δεν έχει συχνά σεισμούς».

«Ο ελληνικός χώρος φιλοξενεί πάρα πολλά τέτοια ρήγματα 10-15 χιλιομέτρων, πολλά από αυτά μη ορατά και δεν τα ξέρουμε. Συνεπώς ένα 5,5άρι ένα 6αρι μπορεί να γίνει πρακτικά οπουδήποτε», επεσήμανε ο κ. Παπαζάχος διευκρινίζοντας ωστόσο ότι στην περιοχή της Νότιας Εύβοιας «δεν μπορεί να έχουμε ένα 7άρι ξαφνικά, δεν υπάρχουν ρήγματα να φιλοξενήσουν έναν τόσο μεγάλο σεισμό».

Κληθείς να πει αν συμφωνεί με τη δήλωση του Άκη Τσελέντη ότι περιμένει μεγάλο σεισμό σε βάθος πενταετίας στις Αλκυονίδες ο κ. Παπαζάχος ανάφερε ότι δεν ξέρει τι στοιχεία έχει ο κ. Τσελέντης και πως αυτήν τη στιγμή «η προσοχή μας πρέπει να επικεντρωθεί εκεί που υπάρχει το πρόβλημα, στη Νότια Εύβοια, όχι στις Αλκυονίδες».

Από την πλευρά του, ο κ. Λέκκας είπε ότι οι Αλκυονίδες είναι ένας χώρος τεκτονικός που συσσωρεύει γρήγορα ενέργεια, έχει υψηλή σεισμικότητα και ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει ένας σεισμός, «αλλά δεν μπορούμε προσδιορίσουμε χρονικά πότε θα γίνει σεισμός».

«Ο ΟΑΣΠ δεν ανησυχεί για μια μόνο περιοχή, αλλά για ολόκληρη τη χώρα. Έχουμε την ευθύνη όλης της χώρας, συνεπώς όπου και αν συμβεί ο σεισμός πρέπει να επέμβουμε άμεσα ώστε να μειώσουμε τις επιπτώσεις», τόνισε ο κ. Λέκκας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος