Γ. Νικολαΐδης, ψυχίατρος, για τον 8χρονο στη Χαλκιδική: Καμία περίπτωση ακόμα και στα πιο κακοποιημένα παιδιά δεν είναι χαμένη

Mε αφορμή τον βαρύτατο τραυματισμό του 8χρονου που ήταν αυτόπτης μάρτυρας στη δολοφονία της μητέρας τους από τον πατέρα του, ο οποίος αφαίρεσε μετέπειτα τη ζωή του, μίλησε στην ΕΡΤ ο Γιώργος Νικολαΐδης, ψυχίατρος και επικεφαλής της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας & Κοινωνικής Πρόνοιας στο Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού.

«Όλοι το καταλαβαίνουμε ότι για ένα οκτάχρονο να έχει ζήσει αυτή την εμπειρία είναι πιο σοβαρός τραυματισμός από τα σωματικά του τραύματα. Προφανώς θα χρειαστεί τη συνδρομή εξειδικευμένων υπηρεσιών ψυχικής υγείας που θα τον βοηθήσουν να βρει το βηματισμό του, να κάνει νόημα στην εμπειρία του και να δώσει μια εξήγηση γιατί συνέβησαν όλα αυτά για να μπορέσει να συνεχίσει τη ζωή του» είπε ο ψυχίατρος σχολίαζοντας την ψυχική κατάσταση του 8χρονου που ορφάνεψε μετά το τραγικό περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας που συνέβη στη Στρατονίκη Χαλκιδικής.

Αναφορικά με το εάν μπορούν να επουλωθούν τα βαρύτατα ψυχικά τραύματα ενός παιδιού που βιώνει μια τέτοια κατάσταση ο κ. Νικολαϊδης επεσήμανε ότι «καμία περίπτωση ακόμα και στα πιο κακοποιημένα παιδιά δεν είναι χαμένη. Όλες έχουν περιθώριο να βελτιωθούν πολύ σημαντικά τα πράγματα αν παρασχεθούν οι υπηρεσίες που χρειάζονται».

Είναι σημαντικό το που θα μεγαλώσει το παιδί

Με τον όρο υπηρεσίες ο ειδικός ψυχικής υγείας επεσήμανε ότι είναι σημαντικό το που θα μεγαλώσει αυτό το παιδί γιατί, όπως είπε, εάν δεν υπάρξει αυτό που λέγεται επανορθωτική εμπειρία, δηλαδή να μεγαλώσει σε ένα ήρεμο οικογενειακό περιβάλλον, τότε δύσκολα θα ξεπεράσει μια τόσο δύσκολη εμπειρία.

Και όπως τόνισε το να πάει ο 8χρονος σε ένα ίδρυμα αυτό είναι ακόμα πιο επιβαρυντικό για τη θέση αυτού του παιδιού. «Το πρόβλημα είναι ότι στην Ελλάδα δυστυχώς δεν έχουμε πολλές τέτοιες υπηρεσίες αναδοχής με ανθρώπους εξειδικευμένους και πλαισιωμένος από ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες για να μπορέσουμε να πάρουμε αγκαλιά ένα τόσο τραυματισμένο παιδί και να το βοηθήσουμε να πάει παραπέρα» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολαϊδη τα παιδιά έχουν αυτό που λέγεται «ψυχική ανθεκτικότητα», δηλαδή έχουν τη δυνατότητα να μεταβολίζουν ακόμα και τις πολύ δύσκολες ψυχικές εμπειρίες. Ωστόσο, όπως δήλωσε, «όταν έχεις δει τον πατέρα σου να σκοτώνει τη μητέρα σου και να αυτοκτονεί μπροστά σου, αυτό δεν είναι κάτι που το ξεχνάς ποτέ».

Πηγή: Newsroom | ERT

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος