Φ. Καραϊωσηφίδης για την επίθεση με drone στο Κρεμλίνο: Είναι πόλεμος εντυπώσεων – Δεν πρόκειται για ουσιαστική απειλή

Προβοκάτσια ή μη η επίθεση με drone στην καρδια του Κρεμλίνου με στόχο τον Ρώσο πρόεδρο που καταγράφηκε σε βίντεο αποτελεί κορυφαίο ζήτημα έρευνας. Ο αεροναυπηγός Φαίδων Καραϊωσηφίδης μίλησε στην ΕΡΤ για τις δυνατότητες των ουκρανικών UAV και το ποια είναι η πιθανότερη εκδοχή για την αποτυχημένη επίθεση από αέρος που σημειώθηκε περίπου 500 χλμ. από τα ουκρανικά σύνορα.

«Από πέρυσι το καλοκαίρι που ξεκίνησαν τέτοιες επιθέσεις στη ρωσική επικράτεια οι Ουκρανοί δεν έχουν παραδεχθεί ότι τις κάνουν οι ίδιοι» είπε ο κ. Καραϊωσηφίσης προσθέτοντας ότι και στο παρελθόν έχουν υπάρξει δύο περιπτώσεις που έχουν βρεθεί drone σε αποστάσεις περίπου 100 έως 150 χιλιόμετρα από τη Μόσχα.

Όπως σημείωσε ο αεροναυπηγός η χρήση του drone μπορεί να έγινε και εντός της ρωσικής επικράτειας υπενθυμίζοντας ότι το μέγεθός τους είναι τέτοιο που επιτρέπει να μπουν και σε μια βαλίτσα. «Οι Ουκρανοί έχουν επιχειρήσει στο παρελθόν και με πολύ βαρύτερα συστήματα και έχουν πλήξει ρωσικές αεροπορικές βάσεις, έχουν πλήξει εγκαταστάσεις πετρελαϊκές, έχουν πλήξει κόμβους συγκοινωνιακούς. Είναι ο πόλεμος των εντυπώσεων», σημείωσε ο ειδικός.

Μέσα σε διάστημα 20 λεπτών συνέβησαν δύο επιθέσεις

Απαντώντας στο πώς κατάφεραν τα δύο drone να διαπεράσουν τα συστήματα αεράμυνας της Μόσχας ο κ. Καραϊωσηφίδης επισήμανε ότι «οι δύο επιθέσεις έγιναν σε χρονική διαφορά περίπου μισής ώρας».

«Μέσα σε διάστημα 20 λεπτών συνέβησαν δύο επιθέσεις. Αυτό είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που κάποιοι λένε ότι ήταν προβοκάτσια των Ρώσων. Από την άλλη πλευρά, η άμυνα φτάνει μέχρι ένα σημείο και η αλυσίδα σπάει όταν έχουμε τέτοια περιστατικά», πρόσθεσε ο αεροναυπηγός.

Με δεδομένο, όπως είπε, ότι όλοι οι άνθρωποι οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την προστασία του Ρώσου προέδρου πρέπει να αναθεωρήσουν την ασφάλεια την οποία παρέχουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν ο κ. Καραϊωσηφίδης τόνισε ότι «δεν πρόκειται για ουσιαστική απειλή».

Πρόσθεσε δε ότι «η άμυνα φτάνει μέχρι εκεί που σπάει η αλυσίδα», επισημαίνοντας ότι η χρήση των drone γίνεται και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές στους δεκαπέντε μήνες που διαρκεί ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Ο κ. Καραϊωσηφίδης αναφέρθηκε τέλος και στις μεγάλες ανάγκες για πολεμικό εξοπλισμό που έχουν οι Ουκρανοί και το πώς συμμετέχει σε αυτό το ΝΑΤΟ και η Ελλάδα επισημαίνοντας ότι «όπως συμβαίνει σε όλους τους πολέμους, αυτοί που συνέβαλαν θέλουν μερίδιο από τους μελλοντικούς εξοπλισμούς. Αυτό είναι το πρώτο κομμάτι και είναι πολύ σημαντικό». Και όπως είπε στην εκπομπή «Συνδέσεις» «η Ελλάδα θα δώσει πυρομαχικά στην Ουκρανία τα οποία πολύ πιθανόν βρίσκονται στα όρια ζωής τους και θα δουλέψουν τα ΕΑΣ και θα έχουμε καινούργια πυρομαχικά. Είναι μια κατάσταση win- win».


Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος