Ε. Φιλόπουλος: Καρκινογόνο κατηγορίας ένα και το αλκοόλ – Πού οφείλεται η μετατόπιση του καρκίνου σε νεαρότερες ηλικίες

Σύνοψη
  • «Ο καρκίνος μέχρι την ηλικία των 40 με 50 ετών πλήττει ποσοστό 9 - 10% του πληθυσμού»
  • «Ενώ παλιότερα είχαμε τον καρκίνο του πνεύμονα τώρα, λόγω της διακοπής του καπνίσματος, έχουμε αύξηση του καρκίνου του παχέως εντέρου»
  • Υπάρχει μετατόπιση στις ηλικίες προσβολής από καρκίνο. Πλέον η κολονοσκόπηση και η μαστογραφία γίνεται από τα 45 έτη και όχι από την ηλικία των 50

Οι δείκτες είναι αμείλικτοι. Ο καρκίνος εμφανίζεται ολοένα και συχνά σε νέους ενήλικες. Απαντήσεις σε αυτό το παράδοξο ιατρικό στοιχείο που επιβεβαιώνει και πρόσφατη ιατρική μελέτη έδωσε στο EΡΤΝews o Eυαγγελος Φιλόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας εστιάζοντας στα αίτια που τον προκαλούν και ειδικότερα στη διατροφή και την κατανάλωση αλκοόλ. «Πρέπει να λάβει μέτρα το κράτος για την κατανάλωση αλκοόλ από νέους καθώς είναι καρκινογόνος ουσία κατηγορίας ένα», σημείωσε ο ειδικός ο οποίος εστίασε στο γεγονός ότι άνδρες και γυναίκες πρέπει να υποβάλλονται εξετάσεις σε νεαρότερη ηλικία.

Με αφορμή τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν τα δύο μέλη της βασιλικής οικογένειας στη Βρετανία, Κέιτ Μίντλετον και Βασιλιάς Κάρολος ο κ. Φιλόπουλος δήλωσε ότι «από την ηλικία των 50 ετών και άνω αυξάνει ο καρκίνος και έχουμε ένα ποσοστό 80% που εμφανίζεται μέχρι την ηλικία των 75» ανέφερε ο επιστήμονας τονίζοντας ότι η ασθένεια αυτή είναι πιο σπάνια στις νέες ηλικίες.

Ε. Φιλόπουλος: Καρκινογόνο κατηγορίας ένα και το αλκοόλ – Πού οφείλεται η μετατόπιση του καρκίνου σε νεαρότερες ηλικίες

Αυξητική η τάση για την εμφάνιση καρκίνου σε νέες ηλικίες

«Ο καρκίνος μέχρι την ηλικία των 40 με 50 ετών είναι κοντά στο 9 με 10%» σημείωσε. Ωστόσο, όπως επισήμανε «υπάρχει μια αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια σε νέες ηλικίες, ιδιαίτερα σε ορισμένους καρκίνους ή εξαιρετικά σπάνιους ή πολύ συχνούς, όπως είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου».

Σχετικά με την πριγκίπισσα της Ουαλίας, Κέιτ Μίντλετον, που φημολογείται ότι πάσχει από αυτήν τη νόσο καθώς και την Αριάδνη Γερασιμίδου, η οποία ήταν 37 χρονών και πριν τρία χρόνια απεβίωσε από καρκίνο του παχέος εντέρου. Όπως είπε εξαιτίας της λάθος διάγνωσης η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία σχεδίασε ένα πρόγραμμα ειδικό για τους νέους ενήλικες.

«Σε κανέναν δεν πάει το μυαλό του όταν έρχεται μια νέα γυναίκα ή άντρας με συμπτώματα που μπορεί να οφείλονται στον καρκίνο, να το αποδώσει σε αυτό» σημείωσε τονίζοντας ότι οι γιατροί πρέπει να ενημερώνονται ότι και οι νέοι άνθρωποι αυξημένα εμφανίζουν πλέον καρκίνο.

«Στον καρκίνο του μαστού ενώ είχαν βάλει ως όριο να ξεκινάει η μαστογραφία στο πληθυσμιακού ελέγχου από τα 50 έτη, ξεκινάει πλέον από τα 45. Το ίδιο συνέβη και με την κολονοσκόπηση, ενώ ξέραμε ότι από τα 50 πρέπει να ξεκινάει η κολονοσκόπηση τώρα οι οδηγίες λένε από τα 45» ανέφερε ο κ. Φιλόπουλος. Και αυτό οφείλεται στην «μετατόπιση προς τη νεότερη ηλικία».

Από τα στοιχεία χωρών του τηρούν αρχείο νεοπλασιών προκύπτει ότι η αύξηση σε εμφάνιση διαφόρων ειδών καρκίνου αφορά περισσότερο τις γυναίκες και λιγότερο τους άντρες. «Ενώ παλιότερα είχαμε τον καρκίνο του πνεύμονα τώρα, λόγω της διακοπής του καπνίσματος, έχουμε αύξηση του καρκίνου του παχέoς εντέρου».

Ερωτηθείς εάν η διατροφή ευθύνεται γι’ αυτή την άνοδο στην εμφάνιση της νόσου ο επιστήμονας απάντησε ότι ακόμα δεν είναι ξεκαθαρισμένο. «Πιθανόν να είναι η κακή διατροφή με συντηρητικά, με πολύ κόκκινο κρέας, με ακατάστατη διατροφή» συμπλήρωσε τονίζοντας ότι το ζήτημα είναι μάλλον πολυπαραγοντικό. «Ένα κομμάτι που διερευνάται είναι το μικροβίωμα, δηλαδή τα μικρόβια που έχει το παχύ έντερο», πρόσθεσε.

Ε. Φιλόπουλος: Καρκινογόνο κατηγορίας ένα και το αλκοόλ – Πού οφείλεται η μετατόπιση του καρκίνου σε νεαρότερες ηλικίες

«Δεν ξέρουμε σε τι δόση το αλκοόλ είναι καρκινογόνο»

Μιλώντας στους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλινίντζο και Χριστίνα Βίδου δήλωσε ότι το αλκοόλ είναι εξαιρετικά καρκινογόνο. «Έγινε ολόκληρη φασαρία για την ασπαρτάμη που είναι καρκινογόνο κατηγορίας 2, ενώ το οινόπνευμα είναι καρκινογόνο κατηγορίας 1. Στην Ελλάδα παρατηρούμε εμπειρικά δεν μπορεί να τα καταγράψουμε, αλλά τα βλέπουμε νέα παιδιά, εφήβους να πίνουν αλκοόλ στις πλατείες ή στα μπαρ που είναι άκρως επικίνδυνο και θα πρέπει να λάβει το κράτος προειδοποιητικά μέτρα.

«Η μέτρια κατανάλωση είναι άσχημη για τις γυναίκες. Η μεγάλη κατανάλωση κάνει πολύ ζημιά στους άντρες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικές ειδήσεις:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος