Α. Σπαντιδέας στο Πρώτο: Επίσημα στις καρκινογόνες ουσίες το αλκοόλ- Μικρή κατανάλωση ωστόσο ευεργετεί το καρδιαγγειακό σύστημα (audio)

Πρόσφατη μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «The Lancet Oncology», έδειξε ότι ένας στους 25 καρκίνους παγκοσμίως, συνδέεται με την κατανάλωση αλκοόλ. «Μια μελέτη που ήρθε να επιβεβαιώσει άλλες παλαιότερες, οι οποίες είχαν αποδείξει ότι η κατανάλωση αλκοόλ γενικά, προδιαθέτει για διάφορες μορφές καρκίνου όπως της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας, του οισοφάγου, του στομαχιού, του παγκρέατος, των μαστών και του γυναικολογικού καρκίνου» σημείωσε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Γεώπολις» με τον Δημήτρη Φαναριώτη, ο Παθολόγος, Κλινικός Φαρμακολόγος και Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Αναστάσιος Σπαντιδέας.

Αυτές οι μελέτες είχαν ξεκινήσει πολύ παλιά και έχουν ξεδιπλωθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, σε βαθμό τέτοιο που η γνώση μας πλέον έχει κατατάξει το αλκοόλ στις καρκινογόνες ουσίες. Επίσημα τόσο στα στατιστικά του ΠΟΥ όσο και των διεθνών οργανισμών ογκολογίας το αλκοόλ θεωρείται καρκινογόνος ουσία. Όσο αφορά την ποσότητα κατανάλωσης αλκοόλ σε σχέση με την εμφάνιση καρκίνου, υπάρχει μια γραμμική συσχέτιση, δηλαδή όσο μεγαλύτερη ποσότητα τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος. Με ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα για παράδειγμα, ο κίνδυνος είναι μικρός.

«Δεν υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ των ποτών. Δεν μπορούμε να πούμε ότι το κρασί για παράδειγμα είναι λιγότερο καρκινογόνο από την μπύρα ή το ουίσκι. Όλα τα ποτά που περιέχουν αλκοόλη θεωρείται ότι ενέχουν τον κίνδυνο της καρκινογένεσης», υπογράμμισε ο κ. Σπαντιδέας.

Σε σύγκριση με το τσιγάρο ωστόσο, ο κίνδυνος του καπνίσματος είναι πολύ μεγαλύτερος γιατί δεν προκαλεί μόνο καρκίνο αλλά και πολύ σοβαρές καρδιαγγειακές παθήσεις, κάτι που δεν συμβαίνει με το αλκοόλ. Εν αντιθέσει, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η μικρή κατανάλωση κρασιού, ένα δυο ποτήρια την ημέρα έχουν ευεργετικές επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Ο λόγος που το οινόπνευμα κατατάσσεται στις καρκινογόνες ουσίες είναι ότι μεταβολίζεται σε ακεταλδεΰδη ουσία που ασκεί καρκινογόνο δράση.

«Από την στιγμή που επίσημα έχει καταταχθεί το οινόπνευμα στις καρκινογόνες ουσίες, καλό να είναι κανείς να το αποφεύγει. Εάν ένα άτομο είναι καταθλιπτικό ή κουρασμένο και ξεκουράζεται ή φτιάχνει την διάθεσή του με ένα ποτηράκι κρασί, αυτό μπορεί να αντιπαρέρχεται τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου», είπε καταλήγοντας ο κ. Σπαντιδέας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος