Δ. Τριανταφύλλου, διεθνολόγος: Ο Ερντογάν είναι προσεχτικός έως ότου αποφασίσει για τις επόμενες κινήσεις του (video)

Σε διπλωματική και επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκονται Αθήνα και Λευκωσία για την πορεία των ερευνών που θα ακολουθήσει το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν». Ο Δημήτρης Τριανταφύλλου, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Κadir Has της Κωνσταντινούπολης σχολίασε στην ΕΡΤ την τουρκική ρητορική και τις διαφαινόμενες κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν.

«Ο Ερντογάν δήλωσε στα εγκαίνια του γεωτρύπανου ότι ο κόλπος της Αττάλειας είναι το πρώτο στάδιο εκεί που θα πάει και εξετάζει, μετά τη λήξη της Navtex, το ενδεχόμενο να μετακινήθεί σε άλλα σημεία» δήλωσε ο διεθνολόγος.

Μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο κ. Τριανταφύλλου παρέθεσε μια σειρά ανοιχτών θεμάτων που έχει να αντιμετωπίσει ο Τούρκος πρόεδρος (ΝΑΤΟ, F-16). Kαι όπως είπε, η στάση της Τουρκίας απέναντι στη Ρωσία και γεγονός ότι η γειτονική μας χώρα γίνεται παράδεισος για τα ρωσικά κεφάλαια έχει κινητοποιήσει πολλές ευρωπαϊκές χώρες που πλέον εκφράζουν ανοιχτά τις ανησυχίες τους.

«Aμφισβητείται ότι είναι σύμμαχος και ετέρος αξιόπιστος» είπε ο καθηγητής Διεθνών σχέσεων επισημαίνοντας ότι «ενδεχομένως σε μια επόμενη φάση κυρώσεων μπορεί να τεθούν αυτά τα ζητήματα» είπε και πρόσθεσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι προσεχτικός έως ότου πάρει τις επόμενες κινήσεις του.

Αναφερόμενος στο πώς αξιοποίησε το θέμα του τέταρτου γεωτρύπανου στο εσωτερικό της χώρας του ο πολιτικός επιστήμονα δήλωσε ότι αν βρεθούν κοιτάσματα στο οικόπεδο που ερευνά το «Αμντουλχαμίντ Χαν» αυτό θα τον βοηθήσει στο αφήγημά του, δηλαδή ότι υπερασπίζεται τα συμφέροντά της χώρας.

«Αν βρεθούν κοιτάσματα στο οικόπεδο 6 της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο αμφισβητεί η Τουρκία, τότε το γεωτρύπανο μπορεί να στραφεί εκεί» προσέθεσε ο κ. Τριανταφύλλου αναφορικά με τις κινήσεις του Τούρκου Προέδρου.

Πηγή: Από τις Έξι | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος