Αμπντουλχαμίντ Χαν: Γιατί επέλεξε τον κόλπο της Αττάλειας η Τουρκία – Οι εκτιμήσεις της Αθήνας

Array

Το πλωτό γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν συνεχίζει το πρώτο ταξίδι του από το λιμάνι του Τασουτζού στη Μερσίνα από όπου το ξεπροβόδισε χθες ο Ταγίπ Ερντογάν και κατευθύνεται προς τα ανατολικά, στη συνέχεια των νότιων παραλίων της Τουρκίας.

Προορισμός του είναι ο κόλπος της Αττάλειας και συγκεκριμένα 55 χλμ ανοικτά του κόλπου, στην τοποθεσία Γκεζίπασα. Το έβδομης γενιάς γεωτρύπανο, που η τιμή του πλησιάζει τα 200 εκ. δολάρια, θα πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην περιοχή έως τις 7 Οκτωβρίου και αν χρειαστεί η παραμονή του θα παραταθεί.

Όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος, το νέο αυτό απόκτημα, είναι το σύμβολο του νέου ενεργειακού οράματος της Τουρκίας και το πρώτο βήμα του «ολοκληρωμένου επιχειρηματικού σχεδίου της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Πάντως η επιλογή του προέδρου Ερντογάν να στείλει το γεωτρύπανο στην πρώτη αποστολή του εντός της τουρκικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας προκάλεσε κάποιες αντιδράσεις, όπως του γνωστού αντιναυάρχου Τζιχάτ Γιαϊτζί που θεωρεί ότι η επιλογή θέσης για το γεωτρύπανο, παγιδεύει την Τουρκία στον κόλπο της Αττάλειας. Πάντως Τούρκοι ειδικοί, αναλύοντας την επιλογή της τοποθεσίας, δήλωναν ότι δεν είναι τυχαία.

Και τα δύο τουρκικά ερευνητικά, το Μπαρμπαρό Χαϊρετίν Πασά και ο Ορούτς Ρέις έκαναν σεισμικές έρευνες σε αυτές τις περιοχές και έχουν συγκεντρώσει δεδομένα. Θεωρούν λοιπόν ότι μπορεί να προκύψουν αποτελέσματα σε λίγους μόνο μήνες.

Αμπντουλχαμίντ Χαν: Γιατί επέλεξε τον κόλπο της Αττάλειας η Τουρκία – Οι εκτιμήσεις της Αθήνας
(Photo by Adem ALTAN / AFP)

Πώς εκτιμά η Αθήνα τις εξελίξεις

Με ψυχραιμία παρακολουθεί η Αθήνα την πορεία του τουρκικού γεωτρύπανου στην Ανατολική Μεσόγειο. Με βάση τις πληροφορίες που έφταναν στις ελληνικές διπλωματικές και στρατιωτικές αρχές η χθεσινή εξέλιξη, με την Άγκυρα να βγάζει μεν το γεωτρύπανο, αλλά εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας, εκτιμάται από την Αθήνα ως θετική.

Φαίνεται, ότι τα σαφή μηνύματα από τη διεθνή κοινότητα προς την Άγκυρα, ότι δεν υπάρχει καθόλου χώρος για νέες εντάσεις, ειδικά μεταξύ νατοϊκών εταίρων, βρήκαν αποδέκτη. Φαίνεται επίσης ότι οι τελευταίες διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας, σε επίπεδο πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών, ήταν αποτελεσματικές. Παρόλα αυτά η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την πορεία Αμπντουλχαμίτ Χαν.

Επίσης δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ερντογάν έστησε μια μεγάλη φιέστα. Πράγματι, με σαφείς αναθεωρητικές αναφορές, με αναφορές στη λεγόμενη «Γαλάζια Πατρίδα», αλλά και με απειλές ότι όταν τελειώσει τις εργασίες του στην Αττάλεια, το γεωτρύπανο θα κινηθεί όπου χρειαστεί, όπου κριθεί απαραίτητο, ο Τούρκος πρόεδρος κοιτά όλο και περισσότερο το εσωτερικό ακροατήριο. Κι όσο πλησιάζουμε στις τουρκικές εκλογές, τόσο η επεκτατική εμμονή του Ερντογάν θα βγαίνει όλο και περισσότερο στην επιφάνεια.

Εξάλλου, η τουρκική στρατηγική αμφισβήτησης της κυριαρχίας ελληνικών νησιών επανήλθε δυναμικά, δια στόματος Τσαβούσογλου και Ακάρ, οι οποίοι απαίτησαν για ακόμα μια φορά την αποστρατιωτικοποίηση του ανατολικού Αιγαίου.

Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου / Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος