Δ. Τριανταφύλλου για Τουρκία: Ο Ερντογάν θέλει να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του – Η Τουρκία θα τηρήσει το μορατόριουμ στο Αιγαίο

Πολωμένο παραμένει το κλίμα στην εκπνοή της προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία με τον Ταγίπ Ερντογάν να επανέρχεται στον εθνικιστικό λόγο με στόχο, όπως ανέφερε στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Δημήτρης Τριανταφύλλου, ότι το κάνει για να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του και να ανατρέψει την αποσυσπείρωση που παρατηρείται.

«Ο κ. Ερντογάν συνειδητοποιεί ότι χρειάζεται κάθε ψήφο και γι’ αυτό προσπαθεί να αντλήσει ψήφους από παντού καθώς έχει κάνει διάφορα στραβοπατήματα» ανέφερε ο κ. Τριανταφύλλου με αφορμή το βίντεο- «μονταζιέρα» που έδειχνε ψευδώς τον αντίπαλό του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να έχει σχέσεις με στελέχη του PKK.

H κακή οικονομική κατάσταση της χώρας και το υψηλό κόστος μετακίνησης είναι ένας παράγοντας που μπορεί να κάνει πολλούς ετεροδημότες να μην πάνε να ψηφίσουν, γεγονός που προβληματίζει τον Τούρκο πρόεδρο παρότι είναι το φαβορί για τη νίκη στις εκλογές της 28ης Μαΐου.

«Βλέπουμε την προσπάθεια και των δύο να προσελκύσουν τους εθνικιστές γιατί πραγματικά κάθε ψήφος μετράει,» ανέφερε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων επισημαίνοντας ότι οι συμμαχίες με ακροδεξιούς εθνικιστές που έχουν κάνει έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις των ψηφοφόρων τους.

«Στη ρητορική δεν είναι μόνο εθνικισμός, είναι και η πολιτική που προωθούν κατά των μεταναστών και εκεί πέρα εκεί πέρα πολλοί Κούρδοι τη βρίσκουν σύμφωνη» σημείωσε διευκρινίζοντας ότι πολλοί μετανάστες που πολιτογραφήθηκαν Τούρκοι ψηφίζουν πλέον σε κουρδικές περιοχές αλλοιώνοντας έτσι το αποτέλεσμα.

Υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας στα ελληνοτουρκικά

Ερωτηθείς για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το εάν υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για επαναπροσέγγιση των δύο χωρών ο διεθνολόγος εκτίμησε ότι «το παράθυρο ευκαιρίας υπάρχει και νομίζω αυτό έχει να κάνει περισσότερο και από την κατάσταση της οικονομίας που είναι το μεγάλο μέλημα της επόμενης μέρας».

Με δεδομένο ότι από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να εφαρμοστούν στην Τουρκία κάποια είδους κάπιταλ κοντρόλ εκτίμησε ότι αυτό θα επηρεάσει τις σχέσεις με τη Δύση, δίνοντας ταυτόχρονα σε αυτό το πλαίσιο τη δυνατότητα για να υπάρξει μια προσέγγιση Ελλάδας-Τουρκίας.

«Ότι και να ακούμε αυτή την βδομάδα ως αντι -ελληνική και αντιδυτική ρητορική, αυτό που ισχύει είναι η δήλωση που είχε κάνει ο κ. Ακάρ πριν από ένα μήνα ότι “θέλουμε ένα μορατόριουμ” και αυτό που λέει και η ελληνική κυβέρνηση, ιδιαίτερα διά του κ. Δένδια ότι από τότε που έγινε αυτή η δήλωση δεν υπάρχουν παραβιάσεις και παραβάσεις και ουσιαστικά θεωρώ ότι αυτό θα διατηρηθεί» υποστήριξε.

Εστιάζοντας στην τουρκική οικονομία που βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή φάση τόνισε ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή χρειάζεται σταθερότητα.

Όσον αφορά το πώς αναμένεται να γιορτάσει τη νίκη του ο Ερντογάν η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη, Αριάννα Φερεντίνου, αναφέρθηκε στη δήλωση του Σουλεϊμάν Σοϊλού ότι τη Δευτέρα 29 Μαϊου,.ημερομηνία της Άλωσης ο Ερντογάν αναμένεται να πάει στην Αγία Σοφία που λειτουργεί πια ως τζαμί για ευχαριστίες και προσευχές.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος