Δ. Τριανταφύλλου: Δεν έχει αλλάξει η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας – Εμμένει στις θέσεις της

Το πώς αλλάζει το σκηνικό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την επαναφορά Τούρκων αξιωματούχων στα περί «Γαλάζιας Πατρίδας» μίλησαν στις «Συνδέσεις» ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη, Γιάννης Μανδαλίδης και ο Δημήτρης Τριανταφύλλου, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Καντίρ Χας.

«Δεν ξέρω αν ποτέ η Τουρκία είχε αλλάξει τη γραμμή της. Σαφώς υπάρχει ένα καλύτερο κλίμα, αλλά από κει και πέρα η στρατηγική επιλογή της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει» σχολίασε ο Γιάννης Μανδαλίδη με αφορμή τις χθεσινές (10/4) δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον ισχυρισμό του ότι η Τουρκία είναι πλέον παγκόσμια δύναμη.

Και ο κ. Τριανταφύλλου, από την πλευρά, του υποστήριξε ότι «δεν έχει αλλάξει η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, όπως δεν έχει αλλάξει η εξωτερική πολιτική της Ελλάδος». Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην επιθετική ρητορική Τσαβούσογλου εξήγησε ότι αυτό οφείλεται στο ότι η Τουρκία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.

«Η πραγματικότητα αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν υπάρχουν παραβιάσεις και παραβάσεις, όπως μας έχει δηλώσει επανειλημμένα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. Η Τουρκία απλώς εμμένει στις θέσεις της. Οι δύο πλευρές έχουν υποχρέωση να αξιοποιήσουν αυτή την ηρεμία που υπάρχει γιατί μετά τις εκλογές θα υπάρχουν πιέσεις και από τον αμερικανικό παράγοντα και από άλλες ξένες δυνάμεις για να προσπαθήσουν οι δύο χώρες να προχωρήσουν σε ουσιαστικό διάλογο», πρόσθεσε.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η Τουρκία πλέον έχει προχωρήσει στις θέσεις της και συζητά όλα τα διμερή θέματα που χωρίζουν τις δύο χώρες στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και ενδεχομένως ακόμη και παραπομπή στη Χάγη.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο ανταποκριτής της ΕΡΤ δήλωσε ότι είχαμε καιρό να ακούσουμε για αμφισβητούμενη κυριότητα και για τα 12 μίλια. «Αυτό ίσως να εντυπωσίασε, αλλά αυτό ήταν και παραμένει το πλαίσιο εντός του οποίου επιθυμεί το διάλογο η Τουρκία», σημείωσε.

Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο

Ερωτηθείς ποια θα είναι η επόμενη ημέρα στη γείτονα χώρα σε περίπτωση που ο Ερντογάν δεν εξασφαλίσει την επανεκλογή του ο κ. Τριανταφύλλου υποστήριξε ότι «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο, για κάθε σενάριο. Θεωρώ ότι ένα από τα ατού της Τουρκίας, όπως και της Ελλάδος, είναι ότι αυτή τη στιγμή στην ευρύτερη περιοχή μας είναι οι πιο σταθερές χώρες. Αυτό προσπαθούν οι δύο χώρες αυτές να διατηρήσουν.

Εκτίμησε μάλιστα ότι «οι δύο χώρες καταλαβαίνουν, χάσουν ή κερδίσουν οι ηγέτες στις εκλογές, ό,τι πρέπει να διατηρηθεί η σταθερότητα. Νομίζω ότι το τουρκικό πολιτικό σύστημα δείχνει στοιχεία ευελιξίας». Και όπως είπε, ακόμα και εάν χάσει ο Ερντογάν, κάτι που είναι δύσκολο, θα χειριστεί αυτή την εξέλιξη».

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος