Αθ. Μποζίνης: Κίνδυνος για τη διεθνή βιοσφάλεια η σύρραξη στο Σουδάν – Ο ΠΟΥ έπρεπε να είχε διαφυλάξει τα εργαστήρια με τους ιούς

Υπό το φόβο ότι επικίνδυνοι ιοί έχουν περάσει στα χέρια ενόπλων στο Σουδάν βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο και για το θέμα αυτό μίλησε στην ΕΡΤ ο Aθανάσιος Μποζίνης, διεθνολόγος – Οικονομολόγος, επίκουρος καθηγητής «Παγκόσμιας Πολιτικής Οικονομίας & Νέων Τεχνολογιών λέγοντας ότι αποτελεί «πηγή ανησυχίας αλλά όχι ως όσον αφορά στην ευρεία “οπλοποίησή” της».

«Είναι ένα από τα σενάρια τα οποία, στο πλαίσιο της βιο ασφάλειας, ερευνούμε συνέχεια» είπε ο κ. Μποζίνης ο οποίος αναφέρθηκε στους κινδύνους που μπορεί να υπάρξουν εάν οι εργαστηριακοί ιοί πέσουν σε επικίνδυνα χέρα.

Όπως είπε, αντίστοιχοι φόβοι υπήρξαν κατά την έναρξη του πολέμου Ουκρανίας – Ρωσίας για το αν υπάρχουν βιολογικοί παράγοντες που μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως όπλα στα χέρια επικίνδυνων ατόμων. «Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, υπήρξε ένα θέμα της παγκοσμιοποίησης της επιστήμης και τεχνολογίας, οπότε δεν γνωρίζουμε που υπάρχουν τα εργαστήρια και πώς μπορούν να διαφυλαχθούν», επισήμανε.

Σημαντικές οι ευθύνες του ΠΟΥ

Ο κ. Μποζίνης επέκρινε, μάλιστα, την στάση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας γιατί όπως σημείωσε «ήξερε ότι υπάρχει μια διαμάχη στρατιωτική και ανεξέλεγκτη θα έπρεπε ήδη να έχει διαφυλάξει και να προφυλάξει με οποιοδήποτε τρόπο τα εργαστήρια αυτά, στα οποία υπάρχουν οι βιολογικοί παράγοντες».

Παρόλα αυτά, όπως είπε αν και δεν υπάρχει τόσο μεγάλος κίνδυνος μετατροπής τους σε όπλα, «η απελευθέρωση στα πλαίσια του βιολογικού πολέμου και βιο τρομοκρατίας μπορεί να εγείρει σοβαρά προβλήματα βιοασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω μετακινήσεων των πληθυσμών».

Σχολιάζοντας στην εκπομπή «Newsroom» τις ελλείψεις στην ασφάλειατων ερευνητικών εργαστηρίων όπου φυλάσσονται δείγματα από επικίνδυνους ιούς ο διεθνολόγος αναφέρθηκε στα βιολογικά όπλα και στο πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η κακή χρήση τους και η ενδεχόμενη διασπορά τους. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τα μέτρα ασφαλείας για θέματα βιολογικού πολέμου. Θεωρώ ότι μετά τον Covid-19 έχουν αυξηθεί και τα μέτρα δημόσιας υγείας, όμως στο Σουδάν αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ανεξέλεγκτη κατάσταση», συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε επίσης ότι «η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να δει όχι μόνο το Σουδάν αλλά και όλα τα κράτη που έχουν δηλωμένα ή μη δηλωμένα εργαστήρια ελέγχου έρευνας βιολογικών παραγόντων για να μην υπάρχει αυτό το πρόβλημα».

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος