Β. Αθανασίου για την παραβατικότητα ανηλίκων: Στην εφηβεία η προσωπικότητα πλάθεται – Να υπάρχει πρόληψη στα σχολεία (video)

Array

Για τα αίτια της έξαρσης της βίας και της ανήλικης παραβατικότητας μίλησε στις «Συνδέσεις» της ΕΡΤ η ψυχολόγος Βέρα Αθανασίου επισημαίνοντας ότι η εξοικείωση με το έγκλημα που παρατηρείται στην ελληνική κοινωνία δεν είναι κάτι που πρέπει να ανεχθούμε, αλλά να να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε από τη νεαρή ηλικία.

«Υπάρχει μια αίσθηση μη τροτότητας, μια αίσθηση παντοδυναμίας. Ο εκάστοτε δράστης φαίνεται ότι λειτουργεί με έναν τρόπο σαν να μην πρόκειται να πιαστεί ποτέ, σαν να είναι υπεράνω νόμου. Βλέπουμε ότι υπάρχει μια εξοικείωση με το έγκλημα» δήλωσε στην ΕΡΤ η ψυχολόγος.

Όπως είπε η ροπή για παραβατική συμπεριφορά φαίνεται από την παιδική ηλικία. «Δεν ξυπνάει ξαφνικά ένας άνθρωπος στην ενήλικη ζωή του να γίνει θύτης. Ο μόνος τρόπος για τέτοιου τύπου προλήψεις είναι μέσα από την παιδεία. Ο μελλοντικός δράστης είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος ουσιαστικά χρησιμοποιεί άμυνες όπως η προβολή» τόνισε η ψυχολόγος.

Περιγράφοντας την ψυχοσύνθεση του ανήλικου δράστη ανέφερε ότι συνήθως νιώθει ότι έχει μια δικαιοδοσία, η οποία ξεπερνάει οποιαδήποτε ηθική.

Σχολιάζοντας την επίθεση με μαχαίρι από δύο ανήλικες μαθήτριες σε μια 16χρονη, στο Σύνταγμα, η κ. Αθανασίου τόνισε ότι «οποιοσδήποτε έφηβος κάνει κάτι τέτοιο είναι, κατά πάσα πιθανότητα, ένα παιδί το οποίο έχει εκτεθεί σε βία, είτε συναισθηματική είτε λεκτική είτε σωματική. Με κάποιο τρόπο ταυτίζεται με το θύτη του».

Όπως είπε, δεν μπορούμε να μιλάμε για κακά παιδιά και κακούς εφήβους, γιατί ακόμη σε αυτές τις ηλικίες στην εφηβεία η προσωπικότητα πλάθεται.

«Πάντα επιτίθεται αυτός που φοβάται. Όταν μιλάμε για αυτές τις ηλικίες, μιλάμε για παιδιά τα οποία έχουν υποστεί τεράστιο φόβο. Έχουν βρεθεί σε καθεστώτα μεγάλου φόβου και προκειμένου να νιώσουν μεγάλη ασφάλεια, αναγκάζονται να ταυτιστούν με κάποιο θύτη που αισθάνονται δυνατό για να προβάλλουν προς τα έξω μια δυνατή εικόνα και να βρουν κάποιον να τον ελέγξουν και να τον θέσουν στη θέση του θύματος, όπως ήταν και εκείνα τα παιδιά» εξήγησε η ειδικός ψυχικής υγείας.

Μιλώντας για το τι μπορεί να κάνουμε ως γονείς και ως κοινωνία για τον περιορισμό της ανήλικης παραβατικότητας η κ. Αθανασίου τόνισε ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχει ψυχολογική υποστήριξη, να υπάρχει πρόληψη μέσα στα σχολεία».

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Δείτε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος